
בדיון שנערך בוועדה המיוחדת לעובדים הזרים, בראשות ח"כ חוה אתי עטייה (הליכוד), נדונה ההתנהלות הפיננסית של עובדים זרים בישראל, לרבות נטילת הלוואות, ערבות מעסיקים, והעברות כספים לחו"ל. בין ההצעות שעלו: למנוע מעובדים זרים השוהים בישראל באופן בלתי חוקי להעביר כספים לחו"ל, ולעקל את כספי הפיקדון לצורך פירעון חובות.
תמר גלפנד, אזרחית שהעסיקה עובדת זרה, סיפרה כי ההוצאה לפועל הטילה צו עיכוב יציאה מהארץ על העובדת שלה, לאחר שנטלה הלוואה של 57,000 ₪ ולא החזירה. לדבריה, נציגת ההוצאה לפועל ביקשה ממנה לחתום כערבה על ההלוואה, כדי לאפשר את יציאת העובדת לחופשת מולדת. גלפנד הדגישה: "סכום ההלוואה הזה שווה ערך לחצי מיליון ₪ בארץ מוצאה של העובדת. למה הבנק נותן הלוואה כזו?"
רבקה אהרוני, סמנכ"לית רשות האכיפה והגביה, חשפה בדיון: "נכון לאתמול, 9,283 תיקים מתנהלים בהוצאה לפועל כנגד זרים. ההערכה היא שמרביתם כנגד עובדים זרים. 70% מהם עוסקים בחובות קצובים מתחת ל־10,000 ₪, ובדרך כלל מדובר בחוב יחיד. אני מתקשה להאמין שרשם הוצאה לפועל אישר ערבות של מטופל סיעודי."
עוד באתר:
יו"ר הוועדה, ח"כ עטייה, הביעה חשש ממצב שבו עובדים זרים מחתימים מטופלים סיעודיים על ערבות להלוואות, ללא ידיעת בני משפחה או הבנה של ההשלכות. היא שאלה את נציגי הבנקים האם קיימת בקרה כלשהי על זהות הערב והבנתו.
עמית חיים מבנק ישראל הגיב: "לפי החוק, בנק רשאי להעמיד אשראי ללקוחות ולנהל את הסיכונים שלו. לא מוכרת לנו אפילו תלונה אחת על מקרה שבו מטופל סיעודי חתם כערב להלוואה של עובד זר."
אלי יפרח, סמנכ"ל משרד החוץ, תהה כיצד בכלל הבנקים מאשרים הלוואות לעובדים זרים: "במדינות רבות דיפלומטים ישראלים נתקלים בקשיים בניהול חשבון בנק. דיפלומטים זרים בארץ מתלוננים על קשיים דומים כאן. נבחן להוסיף להסכמים הבינלאומיים סעיף שימנע החתמת מעסיקים כערבים."
אבי מכלוף, נציג דואר ישראל, טען כי לעובדים אין חופש בחירה אמיתי לפתוח חשבון בנק: "תאגידים בנקאיים משלמים עמלות למעסיקים כתגמול על כך שהעובדים פותחים חשבונות עו"ש אצלם."
אייל מוסט מארגון "דף חדש", שמעסיק כ־400 עובדים זרים, אמר בדיון: "92% מהשכר שהעובדים שלי מקבלים – נשלח לחו"ל. עובד זר לא חוקי גורם לנזק חמור יותר משב"ח. יש למנוע מהם העברת כספים לחו"ל."
עו"ד אפרת לב ארי מרשות האוכלוסין וההגירה הסבירה כי חובת פיקדון חלה רק על חברות סיעוד, ולא על מעסיקים פרטיים. "לפי החוק, הפיקדון מוגן מעיקול."
אלון אקרמן, מנכ"ל המרכז להגירה בינלאומית, ציין כי מרבית העובדים הזרים אינם בקיאים בהתנהלות פיננסית. מנגד, נציגי חברות פינטק טענו כי דווקא קיימת אוריינות פיננסית גבוהה בקרב העובדים, והם יודעים לנצל את התחרות בין החברות.
בסיום הדיון, הודיעה ח"כ עטייה כי תיבחן חקיקה שתאפשר עיקול של כספי הפיקדון לטובת החזר הלוואות, וכן תיבחן ההצעה למנוע העברות כספים לחו"ל מעובדים זרים בלתי חוקיים. הוועדה דרשה מנציגי משרדי הממשלה להגיש חוות דעת בנושא בהקדם.