
צילומי לוויין שפורסמו היום (שלישי) על ידי חברת Maxar חושפים פעילות אינטנסיבית באתר הגרעין האיראני בפורדו, בעקבות התקיפה האחרונה שיוחסה לישראל. התמונות מצביעות על עבודות שיקום ממוקדות באזור הכניסה המזרחית של המנהרה, שם זוהתה פגיעה ישירה ממטען חודר בונקרים (MOP). המבנה בכניסה נהרס כליל, ונראה מכתש עפר במקום. בשטח זוהו משאיות פינוי פעילות, המעידות על שלב מוקדם של הערכת נזקים.
פרטים נוספים מעלים כי פתחי האוורור של המנהרות כוסו זמנית בעפר, ונבנה כביש גישה חדש לפתח מספר 1. ההערכה היא כי צעדים אלה ננקטו לצורך מניעת קריסות לתוך הפירים התת-קרקעיים, כהכנה לשלב תיקונים עתידי. מאחר שאוורור הוא מרכיב קריטי לתפעול תשתיות גרעיניות תת-קרקעיות, מעריכים גורמים מודיעיניים כי צפוי שיקום מקיף של המערכות באתר.
בתוך כך, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י פרסם מאמר דעה בעיתון הלבנוני "א-נהאר", בו התייחס לאפשרות חידוש השיחות המדיניות. עראקצ'י ציין כי "ההיענות האיראנית לבקשה להפסקת אש, פתחה חלון חדש עבור הדיפלומטיה הכוללת, שמעניק לכל הגורמים שרוצים שלום, אפשרות להעריך מחדש את הגישות שלהם".
עוד באתר:
עם זאת, עראקצ'י מבהיר כי חזרתה של איראן למו"מ מותנית בתנאים ברורים: "הכניסה האיראנית למו"מ ולהצלחת הדיפלומטיה דורשת כמה תנאי יסוד: לחייב את 'הצד התוקפן' (קרי: ישראל וארה"ב) להעניק ערבויות לכך שלא יפנו שוב לאלימות בעתיד – מה שלא היה במקרי עזה ולבנון, ולכן לטענתו ישראל הייתה מסוגלת להפר את ההסכמים – והדרישה היא לעשות זאת באמצעות מועצת הביטחון".
כמו כן, עראקצ'י תובע כי סבא"א תפרסם גינוי חד משמעי לתקיפות האחרונות שבוצעו על מתקני הגרעין באיראן – ככל הנראה בהתייחס לתקיפה בפורדו ולפגיעות נוספות שלא אושרו רשמית.
בזירה המדינית, דבריו של עראקצ'י מצביעים על אסטרטגיה של דחיית אשמה והפניית אחריות לעבר המערב וישראל, תוך כדי ניסיון למנף את הסנקציות שהוטלו על איראן לטובת תמרון מדיני מחודש.
נזכיר כי בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וחברי ממשלתו מתעקשים שהמתקן בפורדו הושמד, פרסומים אחרים טענו כי האתר ניזוק קשות, אך לא הושמד לחלוטין.