
במהלך מבצע "עם כלביא", שהחל ב-13 ביוני 2025, הצבא האיראני העמיס מוקשים ימיים על כלי שיט במפרץ הפרסי, צעד שנתפס בוושינגטון כהכנה לחסימת מיצרי הורמוז – נתיב הספנות החיוני שדרכו עוברים כחמישית ממשלוחי הנפט והגז העולמיים. כך דווח היום (רביעי) בסוכנות הידיעות רויטרס, על סמך שני גורמים אמריקאים שביקשו להישאר בעילום שם בשל רגישות המידע המודיעיני.
מיצר הורמוז, הממוקם בין איראן לעומאן, הוא ציר אסטרטגי ברוחב של כ-33 ק"מ בנקודה הצרה ביותר. מדינות אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט), כגון ערב הסעודית, כווית, עיראק ואיחוד האמירויות, וכן קטר, מסתמכות עליו להובלת משאבי אנרגיה לאסיה. גם איראן עצמה תלויה במיצר לייצוא רוב הנפט שלה, מה שהופך את חסימתו למהלך מסוכן גם עבורה.
לפי הדיווח, ההכנות לחסימה זוהו על ידי המודיעין האמריקאי זמן קצר לאחר תחילת המבצע הישראלי, שכלל תקיפות על מתקני גרעין ויעדים צבאיים באיראן. עם זאת, המוקשים לא נפרסו, וייתכן שהצעד היה תמרון תודעתי שנועד להפעיל לחץ על ארה"ב וישראל או הכנה למקרה שתתקבל פקודה מהמנהיג העליון עלי חמינאי. ב-22 ביוני 2025, הפרלמנט האיראני תמך בהצעה לחסום את המיצר כתגובה לתקיפות אמריקאיות על שלושה אתרי גרעין, אך ההחלטה לא הייתה מחייבת, והמועצה העליונה לביטחון לאומי, בראשות חמינאי, לא אישרה אותה.
עוד באתר:
גורם בבית הלבן ציין כי "הודות למבצע 'פטיש חצות', פעולות נגד החות'ים ולחץ מרבי, מיצר הורמוז נותר פתוח, וחופש הניווט הושב". הצי החמישי של ארה"ב בבחריין, האחראי על אבטחת המסחר באזור, נערך לאפשרות של תגמול איראני והחליף זמנית ספינות נגד מוקשים בהן השתמש בספינות קרב. תגובת איראן הסתכמה עד כה במתקפת טילים על בסיס אמריקאי בקטאר.
איראן איימה בעבר לסגור את המיצר, אך מעולם לא מימשה זאת, בין היתר בשל התלות שלה בו. אנליסטים מעריכים כי חסימה כזו עלולה להעלות את מחירי הנפט ל-120 דולר לחבית, כמעט פי 2 ממחירה כיום, לגרום למשבר כלכלי באסיה ולהצית אינפלציה עולמית, תוך סיכון לתגובה צבאית אמריקאית. לדברי גורמים אמריקאים, ייתכן שההכנות היו תחבולה להרתעה, אך הן מדגישות את המתיחות הגבוהה במפרץ הפרסי לאחר מבצע "עם כלביא".