
הוועדה לפיקוח על שירותי הבריאות בראשות חבר הכנסת יוני משריקי (ש"ס) קיימה היום (ראשון) סיור מיוחד בלשכת הבריאות המחוזית בירושלים, והתרשמה מקרוב מהאתגרים העומדים בפני מערכת הבריאות בעיר – החל בצפיפות במחלקות ועד למחסור באחיות בטיפות החלב.
לדברי יו"ר הוועדה ח"כ משריקי, "ישנה חשיבות רבה להכיר לא רק את אגפי המטה של משרד הבריאות, אלא גם את פעילות לשכות הבריאות המחוזיות – אלו שעמן האזרחים נפגשים ביום-יום".
במהלך הסיור הציג הרופא המחוזי פרופ' זוהר מור את תמונת המצב הדמוגרפית והבריאותית המורכבת של מחוז ירושלים. לדבריו, האוכלוסייה באזור נמצאת בגידול מהיר ומונה כיום כ-1,423,300 תושבים, כאשר 35% מהם הם ילדים. שיעור הלידות עומד על כ-38,500 בשנה – כ-20% מכלל הלידות במדינה. תקציב לשכת הבריאות לשנת 2024 עומד על כ-121 מיליון שקלים.
עוד באתר:
לדבריו, תחום בריאות הציבור עוסק במניעת מחלות, הארכת תוחלת החיים, ושיפור מצב הבריאות דרך שיתופי פעולה עם קופות החולים, בתי החולים, העיריות, מוסדות גריאטריים, וארגוני סיוע נוספים.
ד"ר אמין קונבר, הרופא האחראי על מזרח ירושלים, הציג את הפעילות מול כ-400 אלף תושבים ערבים המקבלים שירותים רפואיים דרך זכיינים, תוך הדגשה כי חלקם אינם מבוטחים כלל – עקב בעיות מעמד.
ד"ר ניצה אברמסון, סגנית רופא המחוז, התריעה על היענות נמוכה במיוחד לחיסונים בקרב תושבי המחוז – תופעה שגוררת תחלואה שניתן היה למנוע, בעיקר במחלת החצבת. לדבריה, "החולים מדווחים רק במצב קשה, דרך בתי החולים, והירידה ברישום בטיפות חלב מקשה על המעקב והטיפול". הסיבה המרכזית, לדבריה, היא עומס החיים וירידה בהגעה לטיפולים שגרתיים.
גם ד"ר ליה מור-שמשי, סגנית נוספת לרופא המחוז, הציגה את העומס בפיקוח על עשרות מוסדות בריאות: בתי חולים, קופות חולים, מוסדות גריאטריים ופסיכיאטריים, כולל תהליכי רישוי מורכבים של מוסדות חדשים.
בהיבט של מוכנות לשעת חירום, סיפר יוסי הס, מנהל תחום החירום בלשכה, כי מאז פרוץ מבצע "חרבות ברזל", קלט המחוז 25 אלף מפונים. הלשכה ערוכה למענה חירום עבור כ-5,000 נתמכי נשימה בבתיהם, וכן 226 מונשמים בקהילה.
בפן הנפשי, ציין ד"ר יעקב צ'רנס, פסיכיאטר המחוז, כי המענה הפסיכיאטרי במרחב פועל 24 שעות ביממה, בכל ימות השנה – כולל שבתות וחגים. עם זאת, הוא התריע על "צפיפות קשה מאוד במחלקות, שפוגעת באיכות הטיפול ובמהירות המענה".
את הסיור סיכמה האחות המחוזית, קריסטינה קוסמה, שהצביעה על מחסור חמור באחיות בטיפות החלב. לדבריה, "העומס נגרם בין השאר בשל עלייה במספר החיסונים הנדרשים, ויש קושי אמיתי בגיוס כוח אדם מיומן". היא הדגישה את חשיבות ביקורי הבית, שהובילו, כדבריה, ל"הצלת חיים של ממש".
חברי הוועדה סיכמו את הביקור בצורך הדחוף לחיזוק כוח האדם והמשאבים בלשכות הבריאות, תוך שמירה על הרצף הטיפולי והתאמה לגידול האוכלוסייה יוצא הדופן במחוז ירושלים.