
בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, בראשות ח"כ גלעד קריב, נערך היום (ראשון) דיון מיוחד נוסף – ה-22 במספר – שעסק במעורבות ממשלת ישראל בחילוץ ילדי כת 'לב טהור' מגואטמלה והטיפול בנפגעים עם שובם לישראל.
בפתח הדיון דרש יו"ר הוועדה סקירה מלאה ממשרדי הממשלה על מעטפת הסיוע הניתנת למשפחות הניצולים. ח"כ קריב הבהיר: "צריך לוודא שהקטינים ששבים לישראל משתלבים במסגרות חינוך מתאימות. התפיסה של משרדי הממשלה בטיפול בניצולים צריכה להיות פרואקטיבית. אם צריך – אעבור בדיונים חסויים על כל משפחה ואוודא שהיא מקבלת טיפול ראוי."
מהנתונים שנמסרו בדיון עולה כי כ-10 משפחות, ובהן כ-20 ילדים מתחת לגיל 18, כבר נמצאות בארץ, כאשר כל הילדים מתגוררים עם אחד מהוריהם הביולוגיים. עוד נמסר כי מתקיימת עבודת מטה משותפת בין משרדי הרווחה, הבריאות, החינוך, העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית וגופים נוספים.
עוד באתר:
ד"ר תמר רוזמרין זאב, משרד ראש הממשלה, הדגישה: "אנחנו פועלים בשני מישורים – גם להשבת הקטינים, וגם לתמיכה במי שכבר בארץ. נבנה מנגנון קליטה המבוסס על ההגדרות החוקיות של 'ניצולי כת'."
אילן אביטן, משרד הרווחה, הוסיף: "אנחנו בקשר עם כל נציגי המשפחות בארץ. כל ילד שובץ עם הורה ביולוגי, ואנחנו יורדים לרזולוציות כדי למצוא את המסגרת המתאימה לכל אחד."
לודמילה אליאסיאן, המוסד לביטוח לאומי, ציינה: "זיהינו 19 אנשים מ-4 משפחות, אך טרם התקבלו תביעות להכרה בזכויות – למעט שני מקרים בלבד."
משרד החינוך, לדבריו של נציגת המשרד טירה גלינויר, שואף לשלב את הילדים במוסדות מוכרים, אך חלק מהמשפחות מבקשות לשלבם במוסדות חרדיים שאינם תחת פיקוח מלא.
ד"ר יובל רווה ממשרד הבריאות התריע על חוסר אמון מצד המשפחות כלפי רשויות המדינה, וציין: "אנחנו בקשר עם בתי החולים, אך המשפחות מסרבות בשלב זה לטיפול נפשי לילדים."
שגריר ישראל לשעבר בגואטמלה, ד"ר יואל ליאון, שמונה לשליח מיוחד לטיפול בכת, עדכן: "נחתם הסכם עם הסוכנות, יש תקציב לסיוע – אך דרושות פניות רשמיות של המשפחות לקבלת הזכויות."
אודיה רובין בן זקן מהמשרד לביטחון לאומי התייחסה לתהליך ההסגרה של אחד מראשי הכת: "מדובר במהלך חסר תקדים שבוצע בזמן שמרחב האווירי היה סגור במהלך מבצע 'עם כלביא'. משטרת ישראל פעלה במסירות להשלים את ההסגרה."
נטע ברק ממשרד המשפטים עדכנה: "כרגע לא הוגשו בקשות לסיוע משפטי מצד המשפחות, אך נהיה זמינים ככל שיידרש."
לבסוף, נציגת המשפחות אורית כהן עמיר, התריעה על חוסר ודאות בקרב המשפחות שעדיין שוהות בגואטמלה: "אין מסמך מסודר שמבהיר להן מה המדינה תיתן עם הגעתן. אם לא יובהרו התנאים – יש חשש שהן יעברו למדינות אחרות."