
בצעד מפתיע, דיווחו היום גורמים סורים על פגישה בין נשיא סוריה, אחמד א-שרע, הידוע בכינויו אבו מוחמד אל-ג'ולאני, לבין בכיר ישראלי – שהתקיימה באבו דאבי שבאיחוד האמירויות. המפגש, שהוגדר על ידי מקור סורי כ"צעד משמעותי במשא ומתן הסורי-ישראלי", עשוי להעיד על התקדמות במגעים לקראת הסכם ביטחוני בין המדינות. עם זאת, בסוריה דיווחו כי הבכיר עימו נפגש אל ג'ולאני הוא ראש המל"ל צחי הנגבי, מה שמעורר תמיהה, שכן הנגבי שוהה כעת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בביקור בבית הלבן, ותמונות בהן הוא נראה משתתף בארוחת הערב עם הנשיא טראמפ פורסמו אמש.

הפגישה, שלפי הדיווחים אינה הראשונה בין הצדדים, מתקיימת על רקע מגעים שקטים בין ישראל לסוריה, שמטרתם אינה שלום מלא או נורמליזציה, אלא הסכם ביטחוני מוגבל. גורמים מדיניים בישראל ציינו כי ההבנות המתגבשות אינן כוללות שינוי בריבונות רמת הגולן, אלא מתמקדות בצעדים בתוך השטח הסורי, כגון מניעת התבססות איראנית, הרחקת פעילי טרור ואכיפת שקט בגבול הצפוני.
הבסיס למגעים הוא הסכם הפרדת הכוחות מ-1974, שהסדיר את הגבול בין ישראל לסוריה לאחר מלחמת יום הכיפורים. ההסכם, ששרד גם בתקופות מתיחות, נתפס כרלוונטי לעדכון לאתגרי ההווה, בתנאי שסוריה תוכיח ניתוק מהשפעה איראנית וריסון פעילות טרור.
עוד באתר:
המפגש מגיע כחודשיים לאחר פגישה היסטורית בין נשיא סוריה א-שרע לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהכריז על הסרת הסנקציות מעל סוריה כדי לאפשר לה "התחלה חדשה". טראמפ קרא לא-שרע להצטרף להסכמי אברהם ולגרש טרוריסטים פלסטינים מסוריה, תוך דגש על מאבק בדאעש. א-שרע, שבעבר היה בכיר באל-קאעידה והוביל את ארגון הטרור "ג'בהת א-נוסרה", מציג כעת תדמית מתונה יותר, תוך ניסיון לייצב את שלטונו ולהשיג השקעות זרות. הוא אף הביע פתיחות לשיתוף פעולה עם ישראל נגד "אויבים משותפים" והדגיש את רצונו לחזור להסכם הפרדת הכוחות מ-1974, תוך קריאה להפסיק את התקיפות הישראליות בשטח סוריה.
עם זאת, בישראל קיימת חשדנות כלפי כוונותיו של א-שרע. גורמים בישראל ובמערב מזהירים כי ייתכן שהוא מציג פנים מתונות רק כדי לבסס את שלטונו, ועלול להפוך את סוריה למדינת טרור בעתיד. למרות זאת, המגעים ממשיכים, כאשר שני הצדדים רואים הזדמנות להשגת אינטרסים משותפים: ישראל מבקשת להבטיח שקט בגבול הצפוני, ואילו א-שרע זקוק לתמיכה בינלאומית ולביטול סנקציות לשיקום סוריה.