
על פי לוח השנה הלועזי מציינים הבוקר שנה בדיוק לאירוע הדרמטי ששינה את ההיסטוריה כולה: מתנקש ירה לעבר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ופצע אותו קלות באוזנו. טראמפ התאושש מיד אך ברגע זה התהפכה מפת הסקרים לטובתו, והוא זכה בפער משמעותי במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית. צעד שכאמור – שינה את ההיסטוריה.
בימים האחרונים, מתפרסם דו"ח חריף של משרד החשבונאות הממשלתי (GAO) וחושף כישלון מהדהד של השירות החשאי, לאחר שבכירים בסוכנות לא שיתפו "מידע מודיעיני מסווג על איום" עם הצוותים שהיו אמונים על הגנתו של הנשיא דונלד טראמפ בעצרת הבחירות בפנסילבניה, בה אירע ניסיון ההתנקשות.
לפי ממצאי הדוח, שהוצג על ידי הסנאטור הרפובליקני צ'אק גראסלי, המידע המסווג הגיע לידי בכירי השירות החשאי עשרה ימים מלאים לפני האירוע בבאטלר. עם זאת, בשל "נוהלי עבודה מבודדים לשיתוף מידע רגיש", המידע החיוני לא הגיע לגורמים המכריעים בשטח. "[לשירות החשאי] לא היה תהליך עבודה לשיתוף מידע מסווג עם שותפים, כאשר המידע לא הוגדר כאיום מיידי על החיים", נכתב בדוח. מהות האיום עצמו לא פורטה, ותוארה רק כ"מסווגת ביותר".
עוד באתר:
ההשלכות של מחדל זה היו חמורות: "אנשי השירות החשאי וגורמי אכיפת החוק המקומיים, שהיו מרכזיים בפיתוח תוכניות האבטחה לעצרת, כלל לא היו מודעים לאיום", מציין הדוח. חברי צוות ההכנה של הסוכנות שנשלחו לבאטלר לא קיבלו את המידע הרלוונטי.
הסוכן המיוחד הממונה על משרד השטח של השירות החשאי בפיטסבורג, שאחראי על האזור בו התקיימה העצרת, העיד בפני חוקרי ה-GAO כי גם הוא לא קיבל כל מידע על איום. "הוא דיווח שאם היה מקבל את המידע, היה מבקש אמצעים נוספים, כמו זכוכית בליסטית, אמצעי שיבוש רחפנים מתקדמים, וצוות צלפים מלא, בין היתר", נכתב.
לשכתו של הסנאטור גראסלי טוענת כי לשירות החשאי היו "הזדמנויות מרובות לחלוק את המידע" בימים שקדמו לעצרת, "אך הוא נכשל בכך שוב ושוב". בהצהרה שפרסם, אמר גראסלי: "לפני שנה, סדרה של החלטות שגויות ומגבלות בירוקרטיות הובילה לאחד הרגעים המזעזעים בהיסטוריה הפוליטית. כישלון השירות החשאי ב-13 ביולי היה שיא של שנים של ניהול כושל והגיע לאחר שממשל ביידן דחה בקשות לאבטחה מתוגברת להגנת הנשיא טראמפ". הסנאטור הוסיף: "על האמריקאים להודות על כך שהנשיא טראמפ שרד את אותו יום ונבחר מחדש כדי להחזיר את השכל הישר למדינתנו".
הדוח בן 98 העמודים מצביע על כשלים מערכתיים נוספים. בין היתר, נמתחה ביקורת על כך שסוכנים הסתמכו על ניסיונם האישי המשתנה במקום על תוכניות אבטחה מסודרות. כמו כן, הסוכנת האחראית על אבטחת האתר בבאטלר הייתה חדשה בתפקידה, וזו הייתה "הפעם הראשונה שלה בתכנון ואבטחת אירוע גדול תחת כיפת השמיים". בנוסף, לשירות החשאי חסרו רחפנים שיכלו לסייע בזיהוי היורה, מכיוון שחלקם "כבר הוקצו לוועידות המפלגה הרפובליקנית והדמוקרטית", ואלו שכן היו במקום סבלו מתקלות והופעלו על ידי מפעילים חסרי ניסיון.
מנהל השירות החשאי, שון קוראן, מסר בתגובה כי הסוכנות בחנה את דוח ה-GAO ו"מחויבת ליישם את כל ההמלצות וכבר התקדמה משמעותית בכמה מהן". הוא הוסיף: "בעקבות אירועי ה-13 ביולי, השירות החשאי בחן לעומק את פעולותיו ויישם רפורמות מהותיות כדי לטפל בכשלים שאירעו באותו יום".
כזכור, ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ התרחש ב-13 ביולי 2024 בקרבת העיר באטלר שבפנסילבניה, בארצות הברית, ובו נורה ונפצע המועמד הרפובליקני דאז, הנשיא דונלד טראמפ, בעת שנאם בעצרת בחירות לקראת הבחירות לנשיאות ב־2024, שבהן ניצח בסופו של דבר. טראמפ נפצע קל מהירי, דימם מאוזנו הימנית, וחולץ מהאזור במצב קל. אחד ממשתתפי העצרת נהרג.
טראמפ עצמו, ראה בהצלתו נס משמיים, ומאז חש תחושת שליחות היסטורית. מספר פעמים התבטא ואמר כי "לא הייתי אמור להיות פה, אני אמור להיות מת. הרופא בבית החולים אמר שמעולם לא ראה דבר דומה לזה, הוא קרא לזה נס". עוד אמר כי "הרבה אנשים אומרים שבעזרת אלוקים אני עדיין כאן", "אם לא הייתי עושה את זה באותו רגע, ובכן, לא היינו מדברים היום, נכון?", אמר הנשיא.
גורמים רבים בישראל ובארה"ב סבורים בוודאות כי לו טראמפ היה מובס בבחירות על ידי ביידן או קמלה האריס שבאה אחריו, ארה"ב לא הייתה מצטרפת לתקיפה ההיסטורית באיראן, שהכריעה באחת את המלחמה.