מניין ההרוגים בעימותים האלימים שפרצו בין קהילות דרוזיות לבדואיות במחוז א-סווידא שבדרום סוריה זינק ל-37 בני אדם, כך דיווח המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה הפועל מלונדון. בין ההרוגים 27 דרוזים, כולל שני ילדים, ו-10 בדואים, כאשר כ-50 בני אדם נוספים נפצעו במהלך ההתנגשויות.
העימותים, שהתלקחו במהלך השבת האחרונה, משקפים את המתיחות הגוברת בין הקהילות באזור על רקע התנאים הקשים השוררים בסוריה לאחר נפילת משטר אסד והקמת ממשל זמני בראשות אחמד א-שרע, הידוע גם בשמו אבו מוחמד אל ג'ולאני, מנהיג ארגון הטרור חייאת תחריר א-שאם (HTS) לשעבר.
העימותים האחרונים במחוז א-סווידא, המוכר גם בשם 'ג'בל דרוז' (הר הדרוזים) בשל הרוב הדרוזי שבו, המהווה כ-90% מהאוכלוסייה, פרצו בשכונת מקוס שממזרח לעיר סווידא. על פי דיווחים מקומיים ההתנגשויות כללו שימוש בנשק בינוני וקל, וכן הפגזות הדדיות שהובילו להרס מבנים ופגיעה באזרחים. בין היתר, דווח על ילד שנהרג כתוצאה מההפגזות.
עוד באתר:
הסיבות המיידיות לעימותים אינן ברורות לחלוטין, אך מקורות מצביעים על היסטוריה ארוכה של חיכוכים בין הקהילות הדרוזיות והבדואיות באזור, המונעים לעיתים קרובות מסכסוכים על משאבים כמו מרעה ומים, וכן ממתיחויות שנוצרו על רקע המלחמה בסוריה. מאז תחילת המלחמה ב-2011, היחסים בין הדרוזים לבדואים בא-סווידא היו מורכבים, כאשר תקריות קודמות כללו חטיפות הדדיות ואלימות בין-קהילתית, לעיתים בחסות קבוצות ג'יהאדיסטיות כמו דאעש או ג'בהת א-נוסרה.
מחוז א-סווידא נותר אחד האזורים המאתגרים עבור הממשל הזמני בסוריה. הדרוזים, המהווים כ-3% מאוכלוסיית סוריה (כ-700,000 איש לפני המלחמה), שמרו על מידה של אוטונומיה במהלך המלחמה, תוך התנגדות לגיוס המוני לצבא אסד ולהשפעה של קבוצות ג'יהאדיסטיות. לאחר נפילת משטר אסד בדצמבר 2024, ניהלו מנהיגי הדרוזים מגעים עם הממשל החדש בדמשק כדי להבטיח אוטונומיה תרבותית וביטחונית, כולל הקמת כוחות משטרה מקומיים המורכבים מתושבי סווידא.
עם זאת, המתיחות עם קהילות בדואיות, המהוות כ-3% מאוכלוסיית המחוז (כ-10,000 איש), גברה לאחרונה. הבדואים, המזוהים לעיתים עם קבוצות חמושות או פעילות פלילית כמו הברחת חומרים אסורים ונשק מאזור דרעא הסמוך, נתפסים על ידי חלק מהדרוזים כגורם מאיים. דיווחים מצביעים על כך שתקריות אלימות ניזונות לעיתים מהסתה, כולל הקלטות מפוברקות המופצות ברשתות החברתיות ומעוררות זעם בקרב קהילות סוניות או בדואיות.
האם תושג רגיעה בא-סווידא, או שמא המחוז ימשיך להיות זירת התנגשויות? התשובה תלויה ביכולת הממשל החדש לייצב את האזור, ובמאמצי המנהיגים המקומיים לשמור על דו-קיום בין הקהילות, תוך התמודדות עם אתגרים היסטוריים ופוליטיים מורכבים.