
מני גירא שוורץ וצוריאל קריספל שוחחו הבוקר (חמישי) במהדורת סוף השבוע, עם איש 'דגל התורה', האסטרטג אליהו ארנד, אשר ביקר בדבריו במעט גם את הח"כים החרדים על אופן התנהלותם בממשלת נתניהו, בדגש על סוגיית חוק הגיוס, צרכי הדת וצרכי הציבור החרדי ובמקום זאת היו יותר במעורבות הקואליציונית העמוקה.
לדבריו, המפלגות החרדיות צריכים להתמקד המקורית שלהן: "בסופו של יום, גדולי ישראל הנחו מאז ומעולם כי המטרה של שלוחי הציבור החרדי בכנסת היא 'יבנה וחכמיה' – לא להיות שותפים מלאים במדינה, אלא לדאוג לצרכים של עולם התורה והציבור החרדי, בעבר גם לא ישבו בממשלה, לא לקחו שרים והכניסה לכנסת הייתה הוראה של גדולי ישראל באופן מדוד".
הוא מותח ביקורת על האופן שבו שיתפו החרדים פעולה עם המהלך של הרפורמה המשפטית: "הטעות הייתה שהתחילו עם הרפורמה המשפטית. כשהצטרפו לממשלה, הדבר הראשון שהיה צריך לעמוד בראש הוא צרכי עולם התורה 'יבנה וחכמיה' – לא שום דבר אחר".
עוד באתר:
לדבריו, חלק מהציבור החרדי "הסתנוור" והפך ל"ביביסטי": "חלק מהחרדים הפכו לביביסטים. ההנהגה החרדית מעולם לא הייתה ביביסטית – היא תמיד דאגה רק לצרכים האמיתיים של עולם התורה. אבל הסינוור הזה יצר בלבול ובעיות קשות מאוד".
על רקע הביקורת נגד ראש הממשלה נתניהו, שנטען שלא עמד בהתחייבויותיו לגדולי התורה, אמר ארנד: "אם לא מכירים בכך שלימוד תורה הוא הערך הגדול ביותר של עם ישראל וזכות הקיום בארץ הקודש – אז מה לנו ולממשלה הזו? אין לנו שותפות בזה".
במהלך השיחה עלתה השאלה האם לא היה נכון שההנהגה החרדית תקדים יוזמה פנימית ותגיד: אלו שאינם לומדים – יתגייסו, בצורה מסודרת. ארנד ענה: "היה צריך קודם לדאוג לעולם התורה. אבל חשוב להבין – כל הצעה או חוק לגיוס אלו שלא לומדים במתווים שונים תלויים ביועצים המשפטיים ובבג"ץ. הם יקבעו מה מותר ומה אסור, מה ייחשב לתערובת, לאיזה מסגרות יוכלו ללכת, ומה ייחשב לפיקוח נפש. זה לא בידיים שלנו ולכן זה בעיה גדולה".
עוד טען כי חוק הגיוס שהיה על הפרק ערב המלחמה היה מהמתקדמים ביותר שהוצעו אי פעם: "אפילו בממשלת בנט-לפיד, החוק שהועבר היה הרבה יותר טוב מהטיוטה של יולי אדלשטיין. ובכל זאת, חוק הגיוס האחרון – שעליו החרדים כבר הסכימו – זכה לקמפיינים נגדו. קראו לו חוק ההשתמטות".
כשנשאל מדוע לא יזמו את המהלך מלכתחילה, סיכם אליהו ארנד: "הנושא המרכזי תמיד היה לדאוג ללומדי התורה. רק אחר כך אפשר לדבר על הסדרה של אלו שאינם לומדים. אבל מה שקרה זה שמולנו עמדו פוליטיקאים עם אינטרסים, עם אג'נדות. לא היה פה שיח ענייני".
לדבריו, ההסתמכות על שותפות מלאה עם הליכוד גרמה לאובדן דרך: "הלכנו על כל הקופה, ובסוף איבדנו הכול. הציבור החרדי צריך לזכור מי הוא ומה שליחותו – ולא להיות שותף מלא במדיניות שלא מתחשבת בעולם התורה".
האזינו לראיון המלא במהדורת סוף השבוע ב'קול חי':