
סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" דיווחה היום (ראשון) כי טהרן הגיעה לסיכום עם בריטניה, צרפת וגרמניה לחדש את המשא ומתן על תוכנית הגרעין האיראנית, ימים ספורים לאחר שאותן מדינות איימו להפעיל מחדש את הסנקציות שהוסרו מאיראן ב-2015. על פי הדיווח, השיחות עשויות להתחיל כבר בשבוע הקרוב, אם כי המיקום והמועד המדויק טרם נקבעו.
ההחלטה מגיעה על רקע איום מפורש מצד שלוש המדינות האירופיות, שהיו שותפות להסכם הגרעין מ-2015, להפעיל את מנגנון ה-"snapback" באוגוסט הקרוב. מנגנון זה יחזיר לתוקף את כל הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן טרם ההסכם, מהלך שצפוי לפגוע קשות בכלכלה האיראנית. נראה כי החשש מהלחץ האירופי דחף את טהרן לשוב לשולחן הדיונים, לאחר תקופה ארוכה של קיפאון במשא ומתן.
הדיווח האיראני מגיע בצל הצהרות סותרות מצד טהרן. ביום רביעי האחרון פרסם הפרלמנט האיראני הצהרה שבה דרש תנאים מוקדמים לחידוש המשא ומתן עם ארצות הברית, ובהם ערבויות למניעת תקיפות צבאיות על איראן. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, חזר לאחרונה על עמדת ארצו כי טהרן לא תוותר על זכותה להעשיר אורניום ולא תדון בנושאים שאינם קשורים ישירות לתוכנית הגרעין, כמו תוכנית הטילים הבליסטיים שלה.
עוד באתר:
לפני 12 ימי המלחמה בין ישראל לאיראן, ניהלו איראן וארצות הברית חמישה סבבי משא ומתן עקיף בתיווך עומאן, שבהם דרשה וושינגטון מאיראן להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום. עם זאת, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ טען בשבוע שעבר כי אין דחיפות לחדש את השיחות, משום שלטענתו מתקני הגרעין האיראניים הושמדו. מנגד, שלוש המדינות האירופיות – צרפת, בריטניה וגרמניה – קבעו כי סוף אוגוסט הוא המועד האחרון להשגת הסכם חדש, אחרת יופעל מנגנון ה-"snapback".
ההתפתחויות הדרמטיות מעידות על הלחץ הכבד המופעל על איראן, הן מצד אירופה והן מצד ארצות הברית, בעוד טהרן מנסה לשמור על עמדת כוח במשא ומתן. האם השיחות הקרובות יובילו לפריצת דרך, או שמא מדובר בצעד טקטי של איראן כדי להרוויח זמן? התשובות צפויות להתבהר בימים הקרובים.