
דו"ח ביניים של ועדת המשפט של בית הנבחרים האמריקני חושף תמונה מטרידה: כמעט מיליארד דולר מכספי משלמי המסים האמריקנים הוזרמו לכאורה, דרך קרנות וארגוני ביניים, לעמותות שמאל בישראל. חלק ניכר מהסכומים, על פי החשדות, שימש למימון ישיר של מחאת קפלן נגד הרפורמה המשפטית וממשלת נתניהו, בניגוד לחוק האמריקני האוסר על התערבות פוליטית במדינות בעלות ברית כמו ישראל.
הדו"ח, המלווה בתרשימי זרימה מפורטים, מתאר נתיב כספים מורכב שהחל בסוכנות הפדרלית USAID, האמונה על קידום "מטרות חברתיות" ברחבי העולם. משם, על פי החשד, הועברו מיליונים לקרן רוקפלר, שהעבירה אותם לעמותת PEF Israel. עמותה זו חילקה את הכספים לשורה של ארגוני שמאל מוכרים בישראל, כולל "אחים לנשק", "נשים עושות שלום" ו"רופאים למען זכויות אדם". בין היתר, עמותת "עתיד כחול לבן" מוזכרת כמי שקיבלה 22 מיליון דולר שלא סופק עבורם הסבר מספק, וככל הנראה שימשו למימון ההפגנות, כך על פי הדיווח ב'עכשיו 14'.
הדו"ח מציין כי בסך הכל הועברו כמיליארד דולר לעמותות שמאל בישראל, אם כי לא כל הסכום יועד למחאות. עם זאת, המסמכים מעלים חשדות כבדים כי חלק משמעותי מהכספים נועד לערער את ממשלת נתניהו באמצעים לא דמוקרטיים, תוך ניסיון לעקוף את תוצאות הבחירות. החוק האמריקני אוסר זאת במפורש, והפרה כזו נחשבת חמורה במיוחד כאשר מדובר בהתערבות במדינה דמוקרטית בת ברית.
עוד באתר:
במקביל, הדו"ח חושף כי כספים אמריקניים זרמו בנתיבים דומים גם לעמותות המזוהות עם ארגוני טרור, כולל חמאס, מה שמוסיף מימד נוסף של חומרה לחשדות. כך, למשל, עמותת "ביאדר" הפועלת בעזה תועדה כמי ששיתפה פעולה עם משרדי ממשל של חמאס, תוך קבלת מימון אמריקני.
חקירת הקונגרס, שכבר הניבה 380 מסמכים משש עמותות שנחקרו – כולל "עתיד כחול לבן", "התנועה לאיכות השלטון", וקרנות אמריקניות כמו Jewish Communal Fund ו-Rockefeller Philanthropy Advisors – צפויה להימשך. עמותת "עתיד כחול לבן" דחתה את הטענות, וטענה כי כל תרומותיה הגיעו מתורמים פרטיים ולא ממקורות ממשלתיים.
החקירה ממשיכה לעורר סערה, כאשר ועדות הקונגרס מתכננות להרחיב את הבדיקה לעמותות נוספות. בישראל, הדו"ח מעלה שאלות קשות על השפעת כספים זרים על השיח הפוליטי, ומדגיש את הצורך בשקיפות לגבי מקורות המימון של מחאות. ככל שהחקירה מתקדמת, היא עשויה לחשוף ממצאים נוספים שישפיעו על היחסים בין ישראל לארצות הברית.