
נתונים חדשים של עמותת אור ירוק, המבוססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2023, חושפים כי תושבי הערים החרדיות בישראל נוסעים בממוצע 15.4 אלף ק"מ בשנה ברכב פרטי – מעל הממוצע הארצי של 14.7 אלף ק"מ. בין הערים החרדיות, ביתר עילית ומודיעין עילית מובילות עם נסועה שנתית ממוצעת של 16.8 אלף ק"מ ו-16.6 אלף ק"מ בהתאמה, בעוד שבני ברק נמצאת בתחתית הרשימה עם 12.1 אלף ק"מ בלבד, נתון לא רחוק מערים מרכזיות כמו תל אביב ורמת גן.
הנתונים משקפים את הפערים המשמעותיים בין המרכז לפריפריה בשימוש ברכב פרטי, הנובעים בין היתר מאיכות התחבורה הציבורית. בעוד שבמרכז הארץ, כמו בגבעתיים (10.2 אלף ק"מ) ורמת גן (10.8 אלף ק"מ), התושבים נוסעים פחות בזכות זמינות גבוהה של תחבורה ציבורית, בפריפריה, התחבורה הציבורית לוקה בחסר. תושבי בית שמש ואלעד נסעו בממוצע 16.5 אלף ק"מ ו-15 אלף ק"מ בהתאמה, בעוד שבני ברק נהנית מתחבורה ציבורית זמינה יותר, דבר שמפחית את התלות ברכב פרטי.
עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק, הדגיש את ההשלכות החברתיות, הכלכליות והסביבתיות של התלות הגבוהה ברכב פרטי בפריפריה: "ההבדלים בנסועה נובעים מאיכות התחבורה הציבורית. בפריפריה היא נמוכה ולא יעילה, ולכן אנשים נאלצים לרכוש כלי רכב פרטיים כדי להגיע לעבודה או ללימודים. זה מגדיל את ההוצאות הכלכליות, מעצים פערים חברתיים ומגביר את הסיכון לתאונות דרכים." הוא קרא למשרד התחבורה לשפר את מערך התחבורה הציבורית בפריפריה, באמצעות הגברת תדירות ואמינות הקווים, פיתוח מסילות, שימוש בתחבורה גמישה והצעת הנחות לתושבים.
עוד באתר:
הנתונים מצביעים גם על מגמות רחבות יותר: כלי רכב חדשים (עד גיל 3) בבעלות חברות ליסינג נוסעים משמעותית יותר (26.6 אלף ק"מ בשנה) לעומת רכבים פרטיים (16 אלף ק"מ), ורכבים חשמליים חדשים נוסעים 43% יותר מרכבים לא-חשמליים. בסך הכל, נסועת כלי הרכב בישראל ב-2023 הסתכמה ב-65.9 מיליארד ק"מ, עלייה קלה לעומת 2022, כאשר הצפיפות בכבישים ממשיכה לגדול עם גידול של 81% בנסועה ופי 2.2 במצבת הרכבים מאז שנת 2000.
הפתרון, לדברי יעקב, טמון בהשקעה בתחבורה ציבורית יעילה בפריפריה: "שיפור התחבורה הציבורית יחסוך כסף רב לתושבים, יצמצם פערים חברתיים ויוביל להפחתת תאונות דרכים וזיהום אוויר." הוא הציע פיתוח קווים אזוריים, תחבורה לפי קריאה ושיפור הקישוריות בין יישובי הפריפריה עצמם, כדי להפחית את התלות ברכב הפרטי.