
בצעד שמסעיר את המערכת הפוליטית בבריטניה, ממשלתו של קיר סטארמר הודיעה היום (שני) כי היא מתכוונת להוריד את גיל ההצבעה ל־16 לקראת הבחירות הכלליות הקרובות. ההחלטה, עליה דיווחה רשת BBC, היא מימוש של הבטחת הבחירות של מפלגת הלייבור, ותביא את כלל הממלכה ליישור קו עם המודל הקיים בבחירות המקומיות בסקוטלנד ובוויילס.
מעבר לשינוי בגיל ההצבעה, הכריזה הממשלה על שורת רפורמות נוספות שנועדו לעדכן את מערכת הבחירות: רישום אוטומטי של מצביעים חדשים, הידוק הפיקוח על תרומות פוליטיות והארכת פרק הזמן להגשת בקשות להצבעה בדואר.
ראש הממשלה קיר סטארמר התייחס לרפורמה ואמר: "צעירים שמשלמים מסים ראויים להשפיע על עתידם."
עוד באתר:
ואולם, המהלך נתקל גם בהתנגדות מצד מפלגות הימין. השמרנים תקפו את ההחלטה וטענו כי היא לא עברה דיון פרלמנטרי מספק, והביעו חשש מהשלכותיה. גם נייג'ל פרג' ממפלגת Reform UK יצא נגד ההחלטה, בעוד שהליברל־דמוקרטים הביעו תמיכה מיידית.
בקרב הציבור נשמעו קולות מגוונים. צעירים רבים הביעו שביעות רצון מההזדמנות להצביע בגיל מוקדם יותר, אך היו גם מי שהביעו הסתייגות מחשש שהם טרם בשלים פוליטית להביע עמדה בבחירות כלליות.
לפי הערכות שפורסמו לאחר ההודעה, כ־1.5 מיליון צעירים חדשים צפויים לקבל זכות הצבעה כתוצאה מהמהלך. עם זאת, מומחים מציינים כי בשל העובדה שהם מהווים רק כ־2% מכלל הבוחרים, ובשל שיעורי הצבעה נמוכים יחסית בקבוצת גיל זו, ההשפעה המעשית על התוצאות הכלליות עשויה להיות מצומצמת.
נציבת הילדים של אנגליה, דיים רייצ'ל דה סוזה, תמכה בפומבי במהלך ואמרה: "המהלך שולח מסר שקולם ורעיונותיהם של צעירים חשובים." היא הוסיפה קריאה להגברת ההשקעה בחינוך לאזרחות ודמוקרטיה בבתי הספר.
פרשנים פוליטיים העריכו כי המהלך עשוי לחזק מפלגות כמו הלייבור, הירוקים והמפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), שנהנות באופן מסורתי מתמיכה בקרב צעירים. עם זאת, הוסיפו כי בשל לוח הזמנים הצפוף עד לבחירות, ייתכן שהשפעת השינוי לא תורגש באופן מהותי כבר במערכת הקרובה.