
אמש התראיין אורי מלכה, עורך מגזין 'עולם הישיבות', בתוכנית 'חדשות אנ"ש', כהמשך לפרויקט סיכום הרישום לשנת הלימודים תשפ"ו בעולם הישיבות הספרדיות, תוך דגש על העלייה במספר הבחורים, הישיבות המובילות, וההתפתחות המשמעותית של הציבור הספרדי, למרות אתגרים כמו גזירות גיוס.
מלכה פתח בהצגת המגמה החיובית של עולם הישיבות הספרדיות, שרושם עלייה נאה במספר הבחורים לעומת השנה הקודמת. הוא ציין כי למרות גזירות הגיוס והפסקת הסיוע הממשלתי, עולם התורה הספרדי ממשיך לגדול בכמות ובאיכות, עם מספרים מרשימים לקראת זמן אלול תשפ"ו.
מלכה הדגיש כי ישיבת יסודות במושב יסודות היא המודל המוביל בעולם הישיבות הספרדיות, עם כ-400 בחורים ורישום של כ-70 בחורים לשיעור א' בתשפ"ו. הישיבה, בראשות הרב אי"ש ויזמן וצוות מובחר הכולל את הרב חנוך כהן והרב שרייבר, נחשבת ל"מבריקה" ומושכת את טובי הבחורים. הוא תיאר את הרב שרייבר כ"גאון" ששיעוריו, הבנויים בצורה מפליאה, עוסקים בסוגיות מורכבות שדורשות שנים להבנה מעמיקה, מה שממצב את הישיבה כספינת הדגל של עולם התורה הספרדי.
עוד באתר:
הרב מלכה סיפר על ישיבת יסודות התורה בתל אביב, בראשות הרב ברוך צבי לב, שהתפצלה מישיבת יסודות בשל חילוקי דעות על סגנון ההנהגה. הרב אברהם זיאת, מייסד יסודות, רצה להוסיף אלמנטים מסוימים, בעוד הרב לב הנחיל קו שמרני יותר. הישיבה, שצפויה לעבור לקריית הישיבה באלעד, מונה כ-350 בחורים וידועה ברמת לימוד גבוהה ובביקוש גבוה במיוחד, עם תנאי קבלה נוקשים.
ישיבת בית שמעיה בבני ברק, בראשות הרב שלמה אנגלנדר, תוארה כישיבה ותיקה ומובילה עם כ-500 בחורים, מתוכם כ-95 יתקבלו לשיעור א' בתשפ"ו. הישיבה ידועה בקו השמרני שלה ובבחורים המשקיעים מאוד בלימוד סוגיות, מה שממצב אותה כאחת הישיבות המרכזיות בעולם הספרדי.
מלכה הזכיר גם את ישיבת מאור התורה, בראשות מרן הגאון רבי אברהם סאלים, כישיבה חשובה עם צוות מנוסה ודגש על רמת משכל ורצינות בלימוד, שרושמת כ-80 בחורים לשיעור א'. בנוסף, הוא הדגיש את ישיבת אורחות דעת בפתח תקווה, בראשות הרב שאול גבאי, תלמיד חכם מוכר ו"אחד מגדולי הדור". הישיבה, בשנתה השנייה, צפויה לקלוט כ-40 בחורים חדשים, 30 מהם מקיבוץ וולפסון, ובסך הכל כ-60 בחורים, תחת הנהגת הרב עבאדי וייעוץ של הרב אורי זלזנר, רשם מוביל בעולם הישיבות.
לשאלת קאליש האם הבחורים הספרדים הולכים לישיבות ספרדיות כי לא התקבלו לישיבות אשכנזיות, מלכה הבהיר כי בשנים האחרונות המצב השתנה. בעבר, הישיבות הספרדיות נתפסו לעיתים כחיקוי של הישיבות הליטאיות, ומי שלא התקבל לישיבה אשכנזית פנה לספרדית. כיום, הישיבות הספרדיות עומדות בזכות עצמן, עם סגנון לימוד ייחודי המשלב מסורות ספרדיות ופלפול ליטאי. הוא ציין ישיבות ותיקות כמו פורת יוסף וכסא רחמים, שגידלו גדולי עולם, והדגיש כי הביקוש לישיבות ספרדיות מלכתחילה גדל משמעותית, כפי שמשתקף בעלייה של כ-20-30% במספר הבחורים המוכשרים עם השנים.
האזינו לראיון המלא מתוך 'חדשות אנ"ש' אמש ב'קול חי' בהגשת נתי קאליש: