
סקר חדש של המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית, שהוצג בראיון בתוכנית "בונים עתיד" עם ד"ר איתן רגב, חושף שינוי משמעותי בתפיסות הציבור החרדי בנוגע לדיור. בעוד שב-2019 רק 8% היו מוכנים לגור בעיר ללא רוב חרדי, כיום 55% פתוחים למגורים בסביבה מעורבת או בשכונה חרדית בעיר מעורבת, ו-60% מוכנים לעבור לפריפריה תמורת דיור מוזל.
ד"ר רגב תיאר את השינוי כ"דרמטי", המונע ממצוקת דיור ולחצים כלכליים, "דברים שלא ראינו שנים", כדבריו. 70% מהחרדים מתגוררים כיום בשבע ערים ב"משולש החרדי" המשתרע בין ירושלים, בני ברק ואשדוד, אך המחסור בדירות והמחירים הגבוהים דוחפים זוגות צעירים לפריפריה. הוא ציין כי הציבור החרדי מראה יכולת הסתגלות, כפי שנראה בכניסת נשים לשוק העבודה ובהשכלה גבוהה.
עליית הריבית ל-6% טלטלה את שוק הדיור החרדי, כאשר 43% מהמשפחות מחזיקות במשכנתא – שיעור גבוה מהציבור הכללי. שליש מהזוגות הצעירים רכשו דירות ללא הון עצמי, תוך הסתמכות על הלוואות. כשהריבית עלתה, תשלומי המשכנתא זינקו ב-1,500-2,500 שקלים בחודש, מה שהפך את השכירות לאופציה עבור 70% מהזוגות הצעירים.
עוד באתר:
המעבר לפריפריה כולל רכישת דירות להשקעה או למגורים, כאשר הורים מוכרים דירות גדולות במרכז כדי לסייע לילדיהם. עם זאת, לדבריו, באזורים מרוחקים שבהם מתוכננות בניית ערים חרדיות חדשות, כמו כיסף ותילה שבאזור הנגב המזרחי, צפויה פגיעה בתעסוקה ובהכנסה בשנים הראשונות.
הסקר מצביע על נכונות גוברת לגור בסביבות מעורבות, מה שמגביר את החיכוך עם הציבור הכללי. בשכונות מתחרדות, כמו בירושלים, מחירי הדירות עולים מהר יותר בשל ביקוש גבוה וגידול טבעי.
ד"ר רגב הדגיש כי השינויים משקפים התמודדות עם כורח המציאות, אך גם פתיחות מחשבתית. "הציבור החרדי לא יוכל להישאר בד' אמות," אמר, והצביע על מגמות של מעבר לפריפריה ושינויים בתעסוקה כחלק מעתיד חדש.
האזינו לראיון המלא, מתוך התוכנית 'בונים עתיד' בהגשת עו"ד חנוך רפפורט ויוסי ברגר: