
הסלמה קשה פרצה הבוקר (חמישי) בגבול בין תאילנד לקמבודיה, עם קרבות עזים שהותירו לפחות 11 אזרחים תאילנדים וחייל אחד הרוגים, וכן הרוגים ופצועים בצד הקמבודי. העימות הוא שיאו של משבר ביטחוני ומדיני שהחל בסוף מאי, כאשר חייל קמבודי נהרג בחילופי אש באזור ששתי המדינות טוענות לבעלות עליו.
הסכסוך מלווה במשבר דיפלומטי חריף. תאילנד סגרה את גבולה עם קמבודיה, גירשה את השגריר הקמבודי מבנגקוק והחזירה את שגרירה מפנום פן. קמבודיה, בתגובה, אסרה על שידור תוכניות תאילנדיות, חסמה ייבוא דלק, פירות וירקות מתאילנד, והגבילה קישורי אינטרנט ואספקת חשמל.
שורשי המחלוקת נעוצים במפה שהוכנה ב-1907 תחת השלטון הקולוניאלי הצרפתי, שהגדירה את הגבול בין קמבודיה, שהייתה תחת שליטת צרפת, לבין סיאם (תאילנד של ימינו). המפה, שהסתמכה על קו פרשת המים ברכס הרי דנגרק, הפכה לבסיס לתביעות הטריטוריאליות של קמבודיה, אך תאילנד טענה כי היא אינה מדויקת. ב-1962 פסק בית המשפט הבינלאומי בהאג (ICJ) כי אחד האתרים המרכזיים עליהם נסובה המחלוקת שייך לקמבודיה, אך המחלוקת על שטחים אחרים נותרה בעינה.
עוד באתר:
ב-2008 התלקחו קרבות מחודשים לאחר שקמבודיה הצליחה להכניס את אחד האתרים המצויים במחלוקת טריטוריאלית בין המדינות לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, מהלך שתאילנד התנגדה לו. הסכסוך הסלים ב-2011, עם קרבות שגבו כ-20 הרוגים ועקירת אלפי תושבים.
הסכסוך הנוכחי החריף את המתיחות הפוליטית בתאילנד. ראש הממשלה פטונגתארן שינוואטרה הושעתה לפני כ-3 שבועות מתפקידה על ידי בית המשפט החוקתי, בעקבות שיחה שהודלפה עם הון סן, מנהיג קמבודיה לשעבר, שבה כינתה אותו "דוד" וביקרה את הצבא התאילנדי. השיחה עוררה זעם ציבורי וגרמה לפרישת שותפה קואליציונית מרכזית ממפלגתה של שינוואטרה, מה שהוביל למינוי ראש ממשלה זמני, פומתם ויצ'יאצ'י, קצין בכיר בצבא.
קמבודיה פנתה לאחרונה לבית המשפט הבינלאומי בהאג בניסיון להכריע במחלוקות על ארבעה אזורים בגבול, אך תאילנד דוחה את סמכותו של בית המשפט ודורשת פתרון דו-צדדי דרך ועדה משותפת שהוקמה ב-2000. המתיחות הנוכחית, שכללה חילופי אש כבדים ופינוי של כ-40,000 אזרחים תאילנדים, מעלה חששות מהסלמה נוספת שעלולה לערער את היציבות באזור דרום-מזרח אסיה.