
היום (חמישי) התקיים לראשונה בכנסת ישראל כינוס של שדולת הידידות ישראל – אוקראינה, שבראשה עומדים חברי הכנסת צבי סוכות (הציונות הדתית) ויו"ר ועדת החוץ והביטחון הנכנס בועז ביסמוט (הליכוד). השדולה נוסדה במטרה לחזק את הקשרים בין המדינות בתחומי המדיניות, הביטחון והקהילות היהודיות – במיוחד בתקופה מאתגרת זו לשני העמים.
בין המשתתפים הבולטים בכינוס: השר זאב אלקין, נציג הפדרציה היהודית באוקראינה ר’ לוי אדרעי, נציג ההסתדרות הציונית נחמן שטיינברג, נחמן בן שעיה מחסידות ברסלב, לוי יצחק גבירץ ואליהו רביבו, נציגי שגרירות אוקראינה בישראל אנשי עסקים מישראל ואוקראינה וחבר הכנסת מאיר פרוש (יהדות התורה) אשר בירך על הקשרים ההולכים ומתחזקים בין ישראל לאוקראינה.
באופן יוצא דופן, השתתף בכינוס גם חבר הפרלמנט האוקראיני אלכס גונצ’רנקו, אשר לאחרונה נשא נאום נרגש בעד ישראל מעל בימת כינוס האיחוד האירופי. גונצ’רנקו חזר בכינוס על תמיכתו במדינת ישראל וקרא להידוק שיתוף הפעולה מול האיומים המשותפים, ובראשם איראן.
עוד באתר:
שיאו של הכנס היה שידור וידאו ישיר ממשרד נשיא אוקראינה – וולודימיר זלנסקי בהשתתפות יועץ הנשיא מיכאל פדליוק. היועץ הדגיש את הצורך באחדות בין המדינות, שיבח את ישראל על עמידתה מול איומים ביטחוניים, והצביע על איראן כאויב משותף המאיים על העולם החופשי כולו.
יועץ הנשיא המשיך והודה על השדולה וציין את שמחתו על כך שמדינת ישראל מביעה עמדה ומבינה את הצורך בתמיכה בים האוקראיני. עוד ציין כי הם לומדים מנתניהו איך להילחם ברוע – באיראן והפרוקסי והוא מצפה מאוד לשיתוף פעולה הדוק בנושא מדיני כלכלי ותרבותי עם ישראל והביע את רצונו בקידום הסכמים בילטראליים. בסיום שיחת הווידאו הודיע פדליוק לנוכחים את רצונו לביקור בישראל בעקבות השיחה שקיים וציין כי דבריו היו בשם הנשיא.
נציג ההסתדרות הציונית נחמן שטיינברג, שעלה גם הוא בזום ממשרד הנשיאות באוקראינה, אמר: "יש לנו היסטוריה ארוכה בין העמים, לא רק קשר רגיל אלא היסטוריה עמוקה של הרבה שנים עם מורשת יהודית עמוקה וחשובה עם עם ישראל, הטילים עליהם ועל ישראל מיוצרים באותם המפעלים. מכאן הקריאה למקבלי ההחלטות שירחיבו באופן משמעותי את העזרה ושיתוף הפעולה בין המדינות". לדבריו "התמיכה ההדדית בין המדינות היא לא רק אינטרס פוליטי – היא ביטוי לערכים עמוקים של צדק, חופש ואמונה".
ח"כ צבי סוכות סיכם את הדיון ואמר: "כשאויבים כמו איראן מאיימים גם על ישראל וגם על אוקראינה, זה הזמן לאחד כוחות. השדולה הזו היא גשר של שותפות ערכית וביטחונית. דווקא מתוך האתגרים, נוכל לבנות עתיד בטוח יותר לשני העמים ולהבטיח שגם הקהילות היהודיות באוקראינה לא תישארנה מאחור".
הכינוס הסתיים בקריאה להמשך הפעילות הפרלמנטרית והציבורית לקידום שיתוף הפעולה בין ישראל לאוקראינה, ובחיזוק התמיכה בקהילות היהודיות באוקראינה בתקופה רגישה זו.