
משרד הבריאות מציג רפורמה מקיפה בסימון מוצרי מזון – מהלך שצפוי לשנות את הדרך שבה צרכנים מזהים רכיבים אלרגניים ומוצרים העלולים לגרום לאי-סבילות. החל מ-1 בינואר 2028, ייכנס לתוקפו השלב החדש ברפורמת המזון, במסגרתו יחויבו כלל יצרני ויבואני המזון בישראל לסמן באופן ברור ומובלט את נוכחותם של אלרגנים, גלוטן ופול במוצריהם.
על פי התקנות החדשות, נוכחות מכוונת של אלרגן או חומר הגורם לאי סבילות תסומן בהדגשת שמו בתוך רשימת הרכיבים, באופן שיבדיל אותו משאר רכיבי המזון ובשימוש אחיד. כך יוכלו הצרכנים לזהות בקלות ובמהירות רכיבים העלולים לסכן את בריאותם.
מדובר באימוץ רשמי של רגולציה אירופית מתקדמת, שנועדה להסיר חסמים רגולטוריים וליצור סטנדרט אחיד וברור בשוק המזון הישראלי. המהלך, שמוביל שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, נועד להקל על העוסקים במזון – ובמקביל, לשמור על בריאות הציבור, ובמיוחד של הסובלים מאלרגיות ורגישויות.
עוד באתר:
בין ההנחיות החדשות שנקבעו: סימון הגלוטן יופיע מעתה רק בשם הדגן המכיל אותו – חיטה, שעורה, שיפון או שיבולת שועל – ללא תוספת "מכיל גלוטן" כפי שהיה נהוג בעבר.
במוצרים המכילים פול או מוצריו, יתווסף סימון חדש וברור: "מכיל פול – אינו מיועד לסובלים מחוסר באנזים G6PD". הסימון יוצמד מיד לאחר רשימת הרכיבים או בצמוד לשם המזון.
עד כה, סימון אלרגנים בישראל לא היה מחייב, ויצרנים נהגו להוסיף אותו באופן וולונטרי במסגרת תיבה נפרדת לאחר רשימת הרכיבים. כעת, עם כניסת הרפורמה לתוקף, חובת ההדגשה תיושם בתוך הרשימה עצמה.
למרות שהחובה תיכנס לתוקף רק ב-2028, יצרנים ויבואנים יכולים כבר כעת לבחור להקדים ולסמן את מוצריהם לפי הדרישות החדשות. בשוק כבר נראים מוצרים בודדים המסומנים כך, בעוד היתר יוכלו לשווק מוצרים בשיטה הישנה עד סוף 2027 – ואף לאחר מכן, עד תום חיי המדף שלהם.
נציין כי הסימון הוולונטרי "עלול להכיל [שם האלרגן]" – המיועד להזהיר מפני נוכחות אפשרית ובלתי מכוונת של אלרגן – יישאר ללא שינוי, שכן הוא אינו נכלל בתקנות הסימון האירופיות המאומצות.
פנינה אורן שנידור, מנהלת מערך רגולציה מזון ותמרוקים במשרד הבריאות, מסרה: "מתוך החשיבות הרבה שאנו מייחסים להגנה על בריאותן של קבוצות אוכלוסייה בעלות רגישויות למזון, פועל משרד הבריאות להבטיח את בטיחותם של הצרכנים. לנוכח מחויבות זו, אנו מחדדים כבר כעת את אופן הסימון כדי לסייע לצרכנים בעלי רגישויות להתאים את המוצרים לצרכיהם ולהימנע ממוצרים שעלולים לסכן אותם."
הרפורמה צפויה לשנות את פני שוק המזון המקומי – ולאפשר לציבור הצרכנים לבחור באופן מודע, מדויק ובטוח יותר.
























