אלוף הימן

ראש אמ"ן אלוף תמיר היימן נאם בכנס המרכז למורשת מודיעין במסגרת תערוכת ISDEF: "אני אדבר על העידן שבו אנו נמצאים, עידן של שיבוש שמושפע מהטכנולוגיה ומהמהפכה הדיגיטלית. איך זה משפיע על אמ"ן ברמה האסטרטגית והאופרטיבית וסקירה על התמונה האזורית ממעוף הציפור – המעצב העיקרי של התקופה בה אנו נמצאים, זהו עידן שהשם הנכון לה הוא עידן של שיבוש. זו לא טלטלה, זה משהו אחר זה טלטול מתמשך ומעצים מתוך האזור הדיגיטאלי שבו אנו נמצאים. אנחנו נמצאים במקום בו נגישות מוחלטת ורצופה למידע ולמגוון רחב הולך וגדל של אנשים ושחקנים. הנגישות של צריכה ויצרנות מייצרת תופעה לה יש כינוי – "שיבוש המציאות" כתוצאה מאינספור נתונים יוצר מציאות אחרת שמשפיעה על המצב במזרח התיכון".

"מעל 50 אחוז מהאוכלוסייה ניזונה מהרשתות החברתיות והפייסבוק היא רשת החדשות הגדולה ביותר שקיימת. יש גם מחקר אמריקאי המעיד כי כ- 43 אחוזים מהציבור האמריקאי צורך חדשות דרך פייסבוק. בעולם הערבי מאז 2012 הצריכה עלתה ב264 אחוז ויש גידול בצריכה. אנחנו נמצאים בעידן הזה שיש לו משמעויות רבות על העולם המודיעיני והאסטרטגי ומכאן ל3 משפיעות עיקריות על הסביבה האסטרטגית – המעצמות הגדולות. ארה"ב היא המשפיעה הדומיננטית על סדר היום במזרח התיכון. ההתנהלות שלה בעיקרה על ידי הכלכלה, יצירת סנקציות והשפעה על קידום אינטרסים. למשל- הדומיננטיות בלבנון מאז פיטור פומפיאו בהחלטה שארה"ב דוחפת את לבנון להחליט על מעמד חיזבאללה בלבנון זה לוחץ את חיזבאללה. הדבר השני סנקציות חסרות תקדים על איראן וזה הוביל לשפל של שנים רבות וזה מורגש מכל הכיוונים והוביל את איראן לעשות פעולות כנגד קמיני הסחר העולמי בנפט . שתי התופעות הנ"ל וגם פרויקט הנשק הגרעיני וגם פעולות אקטיביות כנגד אתרי נפט נובעות מלחץ אמריקאי כבד. ועידת בחריין לה יש היבטים כלכליים משמעותיים כל השחקנים במזרח התיכון מגיבים לעובדה שיש ועידה כזו. הדוגמאות האלה מבטאות את הדומיננטיות".

"רוסיה דומיננטית על ידי חיכוך שיבוש ומעורבות. היא מייצרת חיכוכים באופן חצי יזום וניגשת לרלוונטיות לפתרונות באמצעות נוכחות באזור. סין – הסחר העולמי יוצרת יוזמה גלובלית אדירת מיימדים".

"אני מציג כעת מפה של כלל המשתתפים בוועידה האחרונה של דרך המשי החדשה בסין אפשר לראות דומיננטיות של סין כמעצמה עולמית שכולם עולים אליה לרגל ראשי מדינות שהגיעו והשתתפו. וזה מעצב את העולם וגם מביא למלחמת סחר".

"אני רוצה לקפוץ לסביבה האופרטיבית ולעמוד על משתנים שעידן השיבוש והמעצמות משפיעות עליהם. הסייבר הפך להיות מימד לחימה הולך ומתפתח ההתקדמות הטכנולוגית והמעבר לאינטרנט של הדברים והמחשוב הלביש כל המרחב עמוס בספקטרום וביכולות דיגיטאליות של מחשוב וזה יוצר מצב של מלחמה יומיומית. כמות התקיפות היומית שמבוצעת בסייבר בעולם היא גדולה. רוב המודיעין מגיע אלינו מהסייבר שמתפתח ומשתכלל".

"הדבר השלישי זה כל מה שקשור בהשפעת התודעה והשיבוש ולוחמה פסיכולוגית עולם של פייק ניוז בעולם שכל אחד יצרן נרטיבים ותקשורת ואתה לא יודע מה שורש הידיעה זה מייצר עלם עם סיכון ואתגר מודיעיני. הדבר הרביעי זו הטכנולוגיה היא זולה זמינה ואיכותית. איום הרחפנים למשל היכולת להביא מצלמות HD שיכולות להגיע רחוק הייתה בעבר יכולת מעצמתית היום היא נפוצה. היכולת להגיע לרמה של דיוק רקטות וטילים זה עניין של כסף ושליחה בדואר את הרכיבים הנכונים. היום במוסך אפשר לעשות את מה שבעבר מדען טילים יכול היה לייצר. אפשר לרכוש גם סנסורים באינטרנט ברמה שבעבר מיטב המוחות במודיעין היה מייצר את זה".

"איך זה משפיע על אמ"ן? יש לנו אתגר בבירור המציאות וברירת האמת מתוך השקר לעשות הכללות אמיתיות. לנסות להגיד מה אמיתי מדעי כיצד אפשר לקבל החלטות בעולם בו מאסת מידע ונגישות למידע זה הופך מורכב. דבר נוסף שמעצים את האתגר זו המלחמה בנרטיבים יש עניין לאויבנו ליצור נרטיבים בצורה מכוונת. הטכנולוגיה עוזרת והפוטנציאל הוא בינה מלאכותית שמייצרת היגיון של מכונה על בסיס אינסוף דאטה שיכולה לעשות לנו להימנע מהטעיות קוגניטיביות. זה יכול לפצות על חולשות בסיסיות. העולם של תמורות ותהליכים הוא פוטנציאל השפעה גם אנחנו יכולים להיות שחקן בעולם של דאטה ונרטיבים ויכולים להשפיע על אויבנו כדי לגרום להם להבין מציאות בצורה שגויה.
מגמות בהארכת המודיעין – אנחנו נמצאים במצב שבו איראן היא עדיין מהווה מרכב כובד מרכזי על כלל המזרח התיכון המגמות הפצת הטכנו' והכסף שהיא מייצרת ומזינה את  כלל השחקנים באזור. היא מצויה תחת לחץ אמריקאי. איראן עושה רבות כדי להשפיע על מחירי הנפט ולהעלות אותם. זה לא מממש מצליח להם. היום חבילת נפט היא 61.8 יש צמיחה בצריכת הנפט אך היא בשפל והכלכלה האיראנית בסכנת יציבות. עולם מחירי הנפט לא עולים".

"בסוריה אנחנו במספר מגמות ראשית צבא סוריה משתקם מהר מכפי שהיו כאלה שחשבו. יש לנו כבר שנת הדרכה ומסגרות ופיקוד ותכנית מילואים ודברים שרבים מהוותיקים מכירים מהעבר אבל יש גם 2 דברים ששופרו מהעבר ההשפעה של חיזבאללה שמהווה חלק מצבא סוריה של לחימה אחרת מתוחכמת ועניין הדומיננטיות הרוסית בהיבטי טון ואמל"ח שמשפיע. דבר נוסף על סוריה זו המדינה האסלאמית דעא"ש קיימת במרחבים רבים המדבר הסורי והדומיננטיות שלהם לא עברה מן העולם".

"ההתבססות האיראנית במזרח התיכון בעיקר בשל הלחץ הרב ממדי שעשינו כולל השפעות קינטיות של הפעולה הישראלית יש בלימה של ההתבססות בסוריה אך עדיין לא עצירה ואיראן מחפשת מקומות אחרים להתבסס בהם למשל המרחב העיראקי".

"רוסיה נוכחת והיא משפיע מרכזי על תהליך השיקום של צבא סוריה והיא דומיננטית בחופש הפעולה המבצעי של מדינת ישראל והיא למיטב הבנתנו לא עתידה לעזוב את המרחב בעתיד הקרוב. לבנון מצויה תחת לחץ אמריקאי שקצת השתנה מאז פומפיאו וזה דחף את חיזבאללה להביא מספר הצהרות על עניין הטילים המדויקים אך אנחנו לא צריכים את נסראללה כדי שיגיד לנו מה מצב הפרויקט אנחנו מכירים זאת טוב ממנו וכל מה שהוא חשף מוכר ולמיטב הבנתנו היכולות שלהם, של הטילים, לא מדויקות".

"הפלסטינים אחרי צמד ימי הקרב האחרון שקרוי "גן סגור" מה שהיה בתחילת החודש השפעות ימי הקרב- חמאס מאוד מורתעת ממלחמה ונמצאת עמוק ברצון להישאר בנתיב מסוים של הסדרה בו הם מצפים לקבלת תמורות מסוימות והם מאוד לא היו רוצים מלחמה. יש להם מחויבות לריבונות שהולכת וגוברת וזה יוצר מתחים של חמאס בין ארגון/ יצירת ריבונות ובין דאגה לתשתיות וזה מרתק לראות את התהליך שחמאס עוברת".

"הג'יהאד האיסלאמי פוטנציאל הנפיצות שלו גבוה הגוף הזה שיש לו היעדר חבות ריבונית הוא הפוטנציאל ליוזמות. ברשות הפלסטינית יש היערכות מסוימת ביום שאחרי העברת השלטון מאבו מאזן יש שינויי חוקה כדי לאפשר מציאות נוחה יותר למתחרים . אבל עדיין בשטח על אף שיש מוטיבציה יש ניסיון לפגוע בעקבות עילות מאוד אפקטיבית של רצועות הביטחון יום יום . המצב הכלכלי שלהם הוא סביר . המנגנון שלהם של הרשות הפלסטינית עוד מתפקד היטב.
לסיכום- השיבוש שנובע בעיקרון מהסביבה הטכנו והעידן הדיגיטאלי הוא משתנה משפיע על כלל הזירה והאזורים והוא אתגר במחקר המודיעיני אבל גם הזדמנות בהשפעה בעיצוב".

"ארה"ב היא המשפיעה המרכזית על האזור. איראן עדיין ראשית הצירים שמשפיעה על אזורנו בעיצוב הטכנולוגיה של נשק מתקדם ומימון טרור במזרח התיכון והיא מצויה תחת לחץ הולך וגובר שגורר אותה לבצע מהלכים ביחס לנפט ולפרויקט הגרעין אך עדיין אין שינוי במדיניות".

"צפון אפריקה – תנאי היסוד של הציבור במזרח התיכון הם עדיין מערערים ומכילים את כל הפוטנציאל של הכלכלה האזורית. חינוך רווחה מעמד האישה כלכלה ותשתיות וסביבה לא מטופלת כל הדברים מתקיימים וזה קורה בצפון אפריקה בסודן שנכנסת לטלטלה ומדיחה את מנהיגה בלוב . באלג'יריה שהמנהיג זז הצידה וטלטלה באוכלוסיות קיימת גם במצרים ובירדן שם יש חסמים אחרים. כל תנאי היסוד האלה קיימים גם בעתיד".



תגובות








עוד כתבות שיעניינו אותך

מרתק ומשעשע

כשיהורם גאון ראיין את אריה דרעי: המערכון

יוסי חיים
בעקבות מתקפת החות'ים

ישראל תקפה בתימן: עשרות מטוסי קרב בפעולה רחבת היקף

קובי פינקלר
צפו בתיעוד

מטען החבלה נעטף בדגל ישראל; הכביש נחסם

שמעון כץ
לילה סוער באריאל

חדירת מחבלים? פלסטינים פרצו את המחסום ועוררו בהלה

פנחס בן זיו
צפו

"וואו, איזה בום": תיעוד חדש מרגע פגיעת הטיל

פנחס בן זיו
סדרה חדשה?

נתניהו מדבר שוב למצלמה: "חקירה רק אחרי המלחמה"

אלי יעקובוביץ
"מרכבות גדעון"

מבצע נרחב חדש בעזה: חיסולים, תקיפות והנעת אוכלוסייה

קובי פינקלר
כבישים נחסמו

תיעוד נדיר: ברד כבד בדימונה, הצפות ושטפונות בדרום

אלי יעקובוביץ
בניגוד לצוואתו

זעם במשפחתו של הגר"מ מאזוז זצ"ל: "זו גניבה מהציבור"

נתי קאליש
טוקר מאותגר

רגעי ההכרעה באולפן: מי ניצח במשחק הפופולרי

מערכת אמס
נבדק מדוע

הטיל לא יורט; דיווחים על פצועים בנתב"ג

קובי פינקלר
צפו

עם טיל בליסטי חדש: איראן משגרת איום חריף

אבי יעקב
הנזק תוקן

צפו: אחרי שחולל - בדמשק שיפצו את הקבר

שמעון כץ
צפו

מוקד המחאה הועבר: המפגינים חוסמים את הרכבת הקלה

אבי יעקב
תיפול עליהם אימתה ופחד

תיעודים דרמטיים: שורת פיצוצים עזים החרידה את איראן

שלמה ריזל
לאחר המתקפה

הרב בן לולו: "אלייצור בעל תשובה תמים ומסכן, עבדו עליו"

פנחס בן זיו
צפו בתיעוד

חלושה ומפוחדת: גורת אריות נמצאה בבית נטוש

אבי יעקב
צפו

רפיח הפכה לעיי חורבות: תיעוד מפעילות הכוחות ברצועה

קובי פינקלר
אחד על אחד

ראש הממשלה נתניהו בראיון "זה הדבר שהכי מטריד אותי"

אלי יעקובוביץ
צפו בתיעוד

כיבוש ההר הושלם: הושמדה המפקדה הסורית בכתר החרמון

קובי פינקלר