
האם יש חובה ללבוש כל הזמן ציצית, או שבטיולים וכדומה אפשר להוריד? ומה הדין בלילה?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס:
עוד באתר:
"מעיקר הדין, ציצית היא חובת מנא ולא חובת גברא. כלומר, אם יש לאדם בגד של ארבע כנפות, יש עליו חיוב להטיל בו ציצית אם לובש אותו, אבל אין חיוב לאדם ללבוש בגד של ארבע כנפות ולחייב את עצמו בציצית. כך פוסק מרן בסימן כ"ד. מרן מוסיף שטוב ונכון להיות כל היום עם ציצית, כדי לזכור את המצווה בכל רגע, אבל החיוב הוא חיוב על הבגד, לא חיוב על האדם. הצמח צדק בפסקי דינים אומר, שבכל רגע ורגע שאדם לובש ציצית, הוא מקיים מצווה.
האבן עזרא, בפרשת שלח, בסופה בפרשת ציצית, כותב שיש יותר חיוב ללבוש ציצית כל היום, מאשר בשעת תפילה. כדי להיות שמור כל היום מהחטא. בתפילה, האדם עומד מול בוראו ושמור מן החטא. אבל במהלך כל היום הוא פונה לעסקיו, הוא פונה למשא ומתן, ולכן יש יותר חיוב שהציצית תהיה לו כדי שתשמור עליו מן החטא.
רבותינו לימדו אותנו, כך מובא בגמרא במנחות מ"א, שבשעת כעס מענישים על ביטול מצוות. אדם שמנסה מלהתחמק מלקיים מצוות, בשעת כעס הוא נענש. כותב האר"י הקדוש, והכף החיים בסימן כ"א מביא אותו, שחוץ מהשירותים ובית המרחץ, אדם צריך שכל הזמן הטלית קטן תהיה עליו. לכן הפוסקים כל כך החמירו, שאפילו ביום שרבי, אדם שעובד עבודה פיזית קשה, שלא יוריד בשום אופן את הטלית קטן, גם בטיול בימים חמים, לא להוריד את הציצית, כך גם כשהולכים במקומות שיש בהם מים, והציצית מתרטבת. מותר שהציציות יהיו על הגוף עצמו, וביום חם זה מקל שאין צורך בגופיה. רק במקרים של סכנה, כגון שאדם נכנס לתוך נהר וחושש שהציצית תסתבך, או במקרה של צער גדול, אז אפשר להוריד. אבל כדאי להקפיד מה שיותר שהציצית תהיה על הגוף, מכיוון שכפי שראינו, בכל רגע ורגע מקיימים מצווה.
לגבי הלילה: עד השינה, לא להוריד את הציצית, כי דעת הרא"ש שכסות יום חייבת בלילה בציצית, ועד שהאדם הולך לישון הוא עם כסות יום. לגבי השינה עצמה: האר"י הקדוש כותב לישון עם ציצית. מרן המשנה ברורה הביא אותו, וכתב שזו סגולה להינצל מטומאה וכוחות חיצוניים. באור צדיקים למהר"ם פופרש כותב, שזה תיקון על איבוד הלילות בבטלה ואיבוד זמן.
רבי אברהם מצ'כנוב, שהיה קדוש השם, והאבני נזר כותב עליו שהיה ממש מאבירי קדושי הארץ, וגם היה פוסק גדול, כתב בספר צלותא דאברהם, שהוא והבנים שלו לא ישנים עם טלית קטן בלילה. גם מרנן החזון איש והסטייפלר נהגו ככה, לא לישון בלילה עם ציצית, אבל רבים כאמור כן נוהגים ללבוש ציצית מיוחדת ללילה.
יש דיון בפוסקים האם ללבוש את הטלית קטן של היום במהלך השינה או טלית קטן שמיוחדת ללילה. הצמח צדק בפסקי דינים כותב, לישון עם אותה טלית קטן שכל היום היה איתה, כי טלית קטן של לילה לכולי עלמא פטורה מציצית.
בעל השולחן ערוך הרב מוסיף בסידור שלו, שכשאדם מתעורר ביום, הוא בעצם ערום מהמצוות. ולכן, אם הוא ישן עם ציציות של יום, ברגע שהוא קם, הוא מיד מתחיל את היום עם מצווה. ידועים דברי הרבי רבי זושא מאניפולי, אחיו של בעל הנועם אלימלך, זכותם תגן עלינו, לגבי נטילת ידיים שתהיה צמודה למיטה, כי הפסוק אומר 'התייצב על דרך לא טוב, רע לא ימאס', כלומר אם אדם מתחיל את היום באופן לא טוב, בהמשך הוא ח"ו לא ימאס ברע. כנ"ל לגבי ציצית שמיד שהוא יקום, הוא כבר יהיה עטוף במצוות.
מרן השבט הלוי כותב בחלק י', שכל הדבר הוא רק חומרא, ומכיוון שכן אפשר לדעתו לייחד טלית קטן במיוחד ללילה. ככה מופיע גם שנהג בעל הקול אריה, אחד מגדולי תלמידי מרן החת"ם סופר, להכין טלית קטן מיוחדת ללילה.
אם נסכם את הדברים, לכל מנהג יש מקור. לאלה שנוהגים לישון בלי טלית קטן, לאלה שנוהגים להקפיא לישון עם טלית קטן של יום בלילה, ולאלה שנוהגים לישון עם טלית קטן שמיוחדת ללילה".
מתוך התוכנית 'דרך חיים' בקול חי, התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00.
האזינו לתשובה המלאה: