
כמה הילדים שלנו יודעים על השואה? זו שאלה שכל אחד מאיתנו צריך לשאול את עצמו. ככל שעובר הזמן, זיכרון אירועי השואה, במהלכה הושמדו ששה מיליון יהודים – הולך ודוהה. ניצולי השואה מתמעטים והולכים וכעת עלינו מוטלת המשימה החשובה לאסוף כמה שיותר עדויות וסיפורים אותנטיים ולהעביר את לפיד הזיכרון אל הדור הבא.
ביום חמישי האחרון, התכנסו בבני ברק, רבנים, חברי כנסת, אנשי-ציבור ואנשי תקשורת, למפגש פתיחה של פרוייקט 'זיכרון בבית', שמתקיים בימים אלו דרך מפגשים ביתיים שמתרחשים במאות בתי-אב בישראל בשיתוף גנזך קידוש ה' וארגון 'זיכרון בסלון'. את האירוע כיבד בנוכחותו הרה"ר לשעבר הרב ישראל מאיר לאו שמסר את עדותו מימי ילדותו בשואה.
עוד באתר:
"אני זוכר את אבי שהיה רבה של פיוטרקוב, צועד יחד עם בני קהילתו כשספר התורה בידו לעבר הרכבת שהובילה למחנה ההשמדה", נזכר הרב לאו, "כילד בן שבע או שמונה, לא הבנתי מספיק מה זה אומר למכור את מנת הלחם היומית שלך עבור תפוח אדמה ולשמור את זה כדי שיהיה לך מספיק אוכל כשר לפסח. אבל כך אחי נפתלי עשה, זה רק מראה כמה שעם ישראל התאמץ לקיים מצוות גם בזמנים הכי קשים וטרופים שהיו מעולם".
במהלך הערב, אותו הנחה איש התקשורת אבי מימרן, התעורר שיח ער ונוקב אודות זיכרון השואה בציבור החרדי וחשיבותו לדורות הבאים, כאשר כמדומה שכיום אין עיסוק רב בנושא בקרב בני הדור הצעיר ותלמידי הישיבות. בפרט לאחר אירועי המלחמה שהזכירו לכולנו שלא לעולם חוסן ושבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו.

העיתונאית והסופרת שושנה חן (שנקר), אמרה כי "כבת הדור השני לשואה אני מודעת לחשיבות שבהעברת הידע על מה שהיה ומה שעברו שם, לא רק כידע היסטורי או שמירת זיכרון בעלמא אלא ככלי משמעותי להתמודדות עם קשיים בחיינו. הסיפור של משפחתי וגיבוריה בני "מחתרת הלומדים" שהמשיכו ללמוד תורה בגטו ורשה עד הסוף בו אימי ז"ל היתה העדה היחידה ששרדה, וכן שאר הסיפורים והזיכרונות הם כלי חשוב מאין כמותו שמסייע לעתיד. לי אישית זה סייע גם בקורונה וגם היום במלחמה הקשה. הידע והמודעות נותנים לנו כלים להעביר לצאצאים שלנו על השמירה על האמונה ועל נצחיות לימוד התורה בכל תנאי"
את המפגש חתמה מיכל ליפמן, מנכ"לית שותפה ב'זיכרון בסלון': "ככל שעוברות השנים, זיכרון חורבן יהדות אירופה, שבמהלכו הושמדו שישה מיליון יהודים, הולך ומתרחק מאיתנו. לצערנו, גם הניצולים בעצמם הולכים ומתמעטים. 'זיכרון בבית' לקח עליו משימה להעביר את הזיכרון הלאה אל הדורות הבאים, לצד גבורת הרוח היהודית, ניסי ההצלה ומסירות הנפש. המפגשים נערכים בסלון של אנשים פרטיים שפותחים את ביתם וליבם, במתכונת ביתית שמאפשרת לכל המשתתפים לשמוע, להתרגש ולהתחבר".
בחתימת האירוע, חשף המארח, יעקב שטרן, מסמך היסטורי נדיר – תעודת האסיר של אביו ממחנה ההשמדה בוכנוולד, אליה צורפה גם תמונתו.