
ארגון הבריאות העולמי הכריז היום (רביעי) על אבעבועות הקוף כסכנה עולמית לבריאות הציבור. זאת, בעקבות התפרצות הזיהום בקונגו ותחילת התפשטות למדינות שכנות. מדובר בפעם השנייה בשנתיים האחרונות שהארגון מכריז על מצב חירום סביב המחלה.
ראש המרכז האפריקני לבקרת מחלות ומניעתן, ד"ר ז'אן קאסייה, התראיין היום לתוכנית 'השעה הבינלאומית' בכאן רשת ב' ואמר כי המרכז הכריז על מצב חירום רפואי לאור התפשטותה של המחלה ביבשת.
עוד באתר:
"אנחנו מכריזים על מצב חירום רפואי לביטחון היבשת, כלומר בכל מדינות אפריקה, מכיוון שאנחנו חייבים להגביר את רמת ההכנה שלנו ולחזק את הניטור גם בתוך המדינות הנגועות וגם בגבולות", אמר ד"ר קאסייה. "אנחנו חייבים שתהיה לנו גישה לחיסונים לכולם. עלינו להסביר מה בדיוק קורה ולהיפטר מהסטיגמות כדי לדחוף אנשים לדווח על מקרים חשודים", הסביר.
לדברי ד"ר קאסייה, האפידימיולוגיה של הנגיף משתנה. "אנחנו רואים שינויים בהעברת המחלה, ואנחנו מאוד חוששים ממוטציות של הנגיף, וזה מה שהופך את אבעבועות הקוף לנושא בריאות-הציבור ממעלה ראשונה באפריקה. אם מדברים על שיעור התמותה של המחלה, הוא עומד כעת על 3.9%, אבל השיעור הזה עלול לעלות במהירות אם יתפתחו מוטציות ואם לא נאמץ את הצעדים ההכרחיים כבר היום," הזהיר. לדבריו, 500 בני אדם כבר מתו מהמחלה מאז תחילת השנה, מה שהופך אותה למקור משמעותי לחששות.
ד"ר קאסייה העריך שיש צורך בשורה של צעדים כדי למנוע מהמחלה להפוך למגיפה, ובראשם פעולות הסברה. "אנשים חייבים להבין איך הם יכולים למנוע הידבקות במחלה ואיך להגן על עצמם." אחר כך, מה שחשוב הוא הניטור של התפשטות המחלה. לדבריו, כשמסבירים לאנשים במה בדיוק מדובר, הורגים את הדעות הקדומות. הוא טוען. "צעדים כאלה יעלו את מספר האנשים שיגיעו להיבדק", אמר בריאיון.
צעד נוסף הוא כמובן החיסונים. "אנחנו זקוקים ליותר חיסונים כדי להגן על אנשים ולמנוע את התפשטות המחלה", אמר ד"ר קאסייה, והסביר שהארגון שבראשו הוא עומד ממשיך גם במחקר כדי למצוא תשובות רפואיות נוספות למחלה".
"בשנים 2022 ו-2023, אבעבועות הקוף הוכרזה כבעייה רפואית עולמית, והיו לנו מקרים של המחלה גם ביבשות אחרות, באירופה ובאמריקה," ציין קאסייה. לדבריו, "לא מדובר במחלה חדשה. אנחנו יודעים מהניסיון שהיא בהחלט יכולה להתפשט ליבשות נוספות".