
"פרוצדורה של הכרזה של שמורת טבע, או גן לאומי חדש במדינת ישראל, זה משהו שיכול לקחת שנים, אם לא עשרות שנים" אומר ל'קול חי' הראל בן שחר, מנהל מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים. "מדובר בפרוצדורות מאוד מורכבות, עם הרבה מאוד לחצים ואינטרסים מכל מיני כיוונים, והרבה הסתייגויות, כשאנחנו מכריזים על שמורה זה באמת יום שמח. הכרזה על שמורה זה בעצם איזושהי הגדרה של תא שטח מסוים שאומרת: המקום הזה צריך להישמר. אבל כדי שזה יקרה, צריך לעבור הליך תכנוני מאוד מורכב, שלמעשה כל מוסדות התכנון ומשרדי הממשלה צריכים לאשר".
"מדינת ישראל היא מדינה קטנה, ולכל משרד ממשלתי יש את האינטרסים שלו בנוגע לתפיסת הקרקע, אם זה משרד הביטחון, אם זה רשויות מוניציפליות שרוצות להגדיל את ההתפתחות שלהם. משרד השיכון שרוצה לבנות עוד, ונדל"ניסטים שרוצים לבנות בניינים רבי קומות, למעשה יש הרבה מאוד לחצים ואינטרסים, ושהם גם ראויים לא פחות, כדי להפוך את התא שטח הזה למשהו אחר, ואנחנו נלחמים בסופו של דבר שהשטחים שיש להם ערכיות יהפכו להיות שמורות טבע או גנים לאומיים, מעמד שמאפשר לנו להגן עליהם, מאפשר לנו על פי חוק אחרי זה גם לטפח אותם, גם לשמר אותם וגם לתחזק אותם ביום יום ולפקח עליהם, ולמעשה למנוע פגיעה פגיעה בערכי טבע והמורשת שנמצאים בה".
עוד באתר:
"בחודש האחרון הצלחנו – אחרי הליך של מספר שנים, להכריז גן לאומי אחד במחוז מרכז, ושמורת טבע אחת. היו עוד שמורות נוספות שהוכרזו גם במחוז דרום וגם בצפון אבל אני מדבר כרגע מהצד שלי, אנחנו הכרזנו על שמורה שנקראת שמורת טבע נחל כפירה שנמצאת באזור שפלת יהודה, זאת שמורה שהיא כבר קיימת, כמעט בגודל של 9,000 דונם, והצלחנו להרחיב אותה בעוד כמעט 600 דונם נוספים, 570 יותר בדיוק. לא רחוק מקרית יערים, ליד מבוא חורון. זו שמורה שיש בה מספר נחלים, מעיינות, חורש ים תיכוני, שמורה יפהפיה, מושפעת המון מלחצים של בני אדם, צייד, זיהומים כתוצאה מזריקה של פגרי בעלי חיים וחיות משק, לחצים של מטיילים. ואנחנו מנסים בכל דרך לשמר אותה ולשמור עליה".
"אנחנו רואים בשנה האחרונה וגם מאז הקורונה שהשטחים הטבעיים הפתוחים מבוקשים אצל הרבה מאוד מטיילים, עלייה ניכרת של ביקוש לצאת לשטחים הטבעיים, ועכשיו יותר מתמיד. וזו עוד סיבה למה אנחנו צריכים לקדם כמה שיותר הכרזות לשמורות טבע וגנים לאומיים, כדי לאפשר את השימור לדורות הבאים. ואתה יודע שהלחצים של הבינוי, בטח באזור המרכז והשרון, ובאזור גוש דן, הולכים ועולים בקצב מטורף, אז הדבר היחיד שמאפשר לנו להגן על השטחים האלה זה הכרזה, ככה נאפשר את הבריאות הנפשית של הציבור, ללכת, לטייל, לחוות את הטבע וליהנות ממה שהוא מעניק".
האזינו לראיון המלא, מתוך 'יוצאים לדרך' עם קובי פינקלר: