
הורים מקרית מלאכי מצאו את עצמם בעין הסערה בשל החלטתם שלא לשלוח את בנם למסגרת חינוכית, כך מדווח 'ישראל היום'. השופטת רבקה שורץ מבית המשפט לעניינים מקומיים בעיר נדרשה להכריע בסוגיה זו, המעמתת בין זכויות הורים לבין אחריות המדינה לחינוך ילדיה.
במרכז הדיון עמדה שאלת הפרשנות של חוק לימוד חובה. בעוד ההורים טענו לזכותם החוקתית לעצב את חינוך ילדם ללא התערבות ממסדית, עמדה העירייה מנגד והאשימה אותם בפגיעה בזכות הילד לחינוך מוסדר.
עוד באתר:
השופטת שורץ הדגישה את חשיבות האיזון בין זכויות הפרט לבין אחריות הקולקטיבית. היא קבעה כי אף שלהורים יש זכויות נרחבות בחינוך ילדיהם, אין בכך כדי לגבור על החובה החוקית לספק לילדים מסגרת חינוכית מוכרת.
בפסיקתה, הבהירה השופטת כי הדרך הנכונה להביע את השקפת העולם החינוכית היא באמצעות הליכים מוסדרים, כגון בקשה לחינוך ביתי, ולא על ידי התעלמות מהחוק. היא הדגישה כי טענות ההגנה המבוססות על זכויות חוקתיות, אינן מהוות היתר להפרת חוקים.
לבסוף, תוך שהיא מכירה במורכבות הסוגיה, הרשיעה השופטת את ההורים, והעבירה מסר ברור על חשיבות הציות לחוק ועל האחריות המשותפת של ההורים והמדינה בחינוך הדור הצעיר.
יצוין, כי חוק לימוד חובה קובע כי ההורים אחראים לשלוח את ילדיהם שבגיל המתאים ללמוד במסגרות חינוך מתאימות. עוד קובע החוק כי במקרה שילד עד גיל 15 לא ילמד במוסד כזה – דינם של ההורים הינו מאסר או קנס.