
יותר ויותר מיליונרים אמריקאים רוצים לעזוב את ארה"ב: החשש מתסיסה פוליטית וחברתית גורם ליותר ויותר אמריקאים בעלי הון לחשב את צעדיהם ולתכנן מעבר לחו"ל אחרי הבחירות, כך מדווחים עורכי דין בתחום ההגירה. לטענתם, בניגוד לפעמים קודמות שבהן נבחנה האפשרות בקרב האמריקאים העשירים, הפעם יותר ויותר נוקטים בפעולות ומוציאים לפועל את התוכנית, כך מדווח CNBC.
"מעולם לא ראינו ביקוש לעזוב את ארה"ב כמו שאנחנו רואים עכשיו", אמר דומיניק וולק, ראש קבוצת לקוחות פרטיים ב-Henley & Partners, המייעצת לעשירים בנושא הגירה בינלאומית. לדבריו, בפעם הראשונה, אמריקאים עשירים הם מאגר הלקוחות הגדול ביותר של החברה, והם מהווים 20% מכלל העסקים שלה, יותר מכל לאום אחר. עוד לדבריו, מספר האמריקאים שמתכננים לעבור לחו"ל עלה ב-30% לפחות בהשוואה לשנה שעברה.
עוד באתר:
דייוויד לספרנס, שותף מנהל ב-Lesperance and Associates, חברת המס וההגירה הבינלאומית, אמר ל-CNBC שמספר האמריקאים שמעסיקים אותו לצורך בחינת מעברים אפשריים לחו"ל גדל בערך פי שלושה לעומת השנה שעברה. סקר של ארטון קפיטל, המייעץ לעשירים לגבי תוכניות הגירה, מצא כי 53% מהמיליונרים האמריקאים אומרים שיש להם סיכוי גבוה יותר לעזוב את ארה"ב לאחר הבחירות, בלי כל קשר לזהות המנצח. מיליונרים צעירים היו בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לעזוב, כאשר 64% מהמיליונרים בין 18 ל-29 ציינו שהם "מאוד מעוניינים" להשתתף בתוכניות המציעות ויזות למדינות שונות בתמורה להשקעה.
האם מדובר בתופעה חדשה? הביקוש לדרכונים נוספים או לתושבות עלה בהתמדה בקרב העשירים האמריקאים מאז מגיפת הקורונה. לצד זה, האולטרה עשירים בדרך כלל גם רואים יותר ויותר באזרחות במדינה אחת בלבד סיכון אישי ופיננסי. לפי הערכה, כשם שהם מגוונים את ההשקעות שלהם, הם יוצרים "תיקי דרכונים" כדי לגדר את סיכון במדינה שלהם. אחרים רוצים דרכון שאינו של ארה"ב למקרה שהם נוסעים למדינות או אזורים מסוכנים העוינים לארה"ב.
למרות התופעה המוכרת בדרך כלל, הפעם מצביעים המומחים על עליית מדרגה שלא נראתה בעבר, הבחירות והאקלים הפוליטי הוסיפו לדחוף את האמריקאים העשירים לשקול תוכנית ב' בחו"ל. לספרנס העוסק בתחום, אמר שבמשך יותר משלושה עשורים, לקוחותיו האמריקאים היו מעוניינים בעיקר לעבור מעבר לים מטעמי מס, כעת הסיבות העיקריות הן פוליטיקה ופחד מאלימות, כאשר הבחירות בשבוע הבא יתדלקו עוד יותר את החששות האלה.
"עבור חלק מהם, הדבר העיקרי הוא המוטו 'אני לא רוצה לחיות ב-MAGA America'", אמר לספרנס. אחרים מודאגים מאלימות אם דונלד טראמפ יפסיד, או מתוכניתה של סגנית הנשיא קמאלה האריס להטיל מס על רווחי הון לא ממומשים עבור העשירים ששווים יותר מ-100 מיליון דולר. בעוד מנתחי מס אומרים שלתוכנית הרווחים הלא ממומשים יש סיכוי קטן לעבור בקונגרס, אפילו עם רוב דמוקרטי, לדברי לספרנס, זה עדיין סיכון.
עורכי דין העוסקים בתחום מעריכים כי העשירים מציינים גם חששות מירי המוני בבתי ספר, פוטנציאל לאלימות פוליטית, אנטישמיות, וחובותיה הגואים של הממשלה, כל אלה מוזכרים כסיבות לעזוב את המדינה.
לאן יעברו האמריקאים העשירים? רבים מבין האמריקאים לוטשים עיניהם בעיקר לעבר אירופה. המדינות המובילות עבור אמריקאים המחפשים תושבות או אזרחות שנייה כוללות את פורטוגל, מלטה, יוון וספרד, גם איטליה הפכה פופולרית גם עבור האמריקאים.
"הקשר בין האמריקאים לאירופה נמשך הרבה מאוד זמן", אמר ארמנד ארטון, מ-Arton Capital. "זה מגיע עם מחיר, והם לגמרי בסדר עם זה, משקיעים כמה מאות אלפי דולרים או חצי מיליון בנכס או בקרן", ציין. היעד המועדף במיוחד כעת בקרב האמריקאים היא מלטה, תוכנית ההשקעה שמציעה מלטה מעניקה התמורה הטובה ביותר עבור האמריקאים – אזרחות ותושבות בלתי מוגבלת במלטה ובאיחוד האירופי בתמורה להשקעה של כמיליון דולר. גם האיים הקריביים פופולאריים בקרב האמריקאים שרוצים דרכון שני, רכישה של דירה ב-300 אלף דולר תזכה אותם באזרחות.
לדברי עורכי הדין העוסקים בתחום, הם מוצפים כרגע בבקשות, הכרוכות בעניינים בירוקרטיים כבדים הדורשים בדיקות רקע רבות והמצאת אישורים, לדבריהם התהליך יכול להימשך חודשים ואפילו שנה ורשימת ההמתנה של האמריקאים המעוניינים בתהליך רק עשויה להתארך עוד יותר בהתאם לתוצאות הבחירות.