
מה זה כאב רוחני? האם הוא דומה לכאב פיסי? לכאב רגשי? מה קורה כשמישהו אחר מסביר לך שהמצוות שאתה עושה לא שוות בעיניי ה', כשההערה הזו עצמה הכי רחוקה מרצונו של ה' יתברך.
ציפי לוי, עו"סית קלינית, חוקרת ומטפלת בתחום, מתארחת באולפן 'קול חי' לשיחה עם אפרת ברזל בתוכנית 'עומקא דליבא' ומרחיבה על הבעיות ודרכי הטיפול: "הדברים הללו לא קורים באופן פתאומי. זה השתלשלות של יחסים רעועים תקופה ארוכה".
עוד באתר:
לפעמים, אומרת לוי, שולחן שבת הופך לזירת קרב. "זו לא שבת המלכה אלא שבת המכה". וחשוב להדגיש, שאין מדובר במקרה של פערים בין בני הזוג בשמירת המצוות, חלילה, אלא להיפך. מצב בו אחד מבני הזוג מנצל את חיי התורה והמצוות לפגיעה בשני.

אז מה קורה שם? "לפעמים פגיעה רוחנית עלולה לגרום לעבור על עבירה ממש חלילה. לפעמים הבעל יכול לגרום לאשתו לעבור עבירה בניגוד לרצונה. בעל פוגע יכול לומר לאשתו לפני הקידוש בליל שבת שהוא לא מוציא אותה ידי חובתה בקידוש". כיצד היא אמורה לנהוג? ומול הילדים הגדולים, שכבר רואים ומבינים? "כנראה האישה פטורה, כי היא אנוסה והסיטואציה נכפתה עליה. אבל עדיין בחוויה שלה – הוא מזהם את הטוהר שלה, את עבודת ה' הרוחנית שלה".
ולפעמים זה דווקא הפוך, לפעמים האישה מתעללת ברוחניות של בעלה: "לפעמים הבעל חוזר מתפילת ליל שבת, והוא רואה שאשתו והילדים כבר סעדו לבד והם כבר משחקים על השטיח, הם לא צריכים אותו. לפעמים זה דווקא הקנטות בענייני כשרות". או לחילופין, "יש גם מקרים שהאישה מערערת את סמכותו ההלכתית של בעלה ושואלת רב אחר, ללא רשותו".
האזינו לדברים מתוך תוכנית 'עומקא דליבא', בהגשת אפרת ברזל: