
משטרת קוריאה הדרומית פתחה אמש (רביעי) בחקירה תקדימית נגד הנשיא יון סוק יול בחשד להמרדה ובגידה במולדת. החקירה מגיעה בעקבות ניסיונו הכושל להטיל משטר צבאי במדינה, מהלך שבוטל על ידי הפרלמנט בתוך שלוש שעות בלבד.
המשבר הפוליטי החריף החל ביום שלישי, כאשר יון הכריז באופן דרמטי על הטלת משטר צבאי, בטענה שיש "למגר כוחות קומוניסטיים" שלדבריו חדרו לממסד הדרום-קוריאני ומייצגים אינטרסים של קוריאה הצפונית. הפרלמנט התכנס לישיבת חירום וביטל את ההכרזה לאחר שקבע כי אין לה כל בסיס חוקי. במסגרת החקירה ייבדק האם פעולותיו של הנשיא עולות כדי בגידה במולדת, וכיצד התקבלה ההחלטה על הטלת המשטר הצבאי.
עוד באתר:
המשבר הוביל לשורת התפטרויות בצמרת הביטחונית: הרמטכ"ל פארק אן סו הודיע על כוונתו להתפטר בעקבות פריצת חיילים למתחם הפרלמנט, באומרו כי "לא היו לו כל סמכויות לקבל החלטה אחרת". קדם לו שר ההגנה קים יונג היון, שעל פי הדיווחים היה בין היועצים המרכזיים שתמכו בהכרזת המשטר הצבאי.
המשבר צפוי להגיע לשיאו בשבת הקרובה, כאשר הפרלמנט יצביע על תחילת הליך הדחתו של הנשיא. גורמים פוליטיים במדינה מעריכים כי קיים רוב משמעותי התומך בהדחה, גם בקרב מפלגתו של יון.
ההתפתחויות הדרמטיות עוררו דאגה רבה בזירה הבינלאומית, במיוחד בוושינגטון. בכירים בבית הלבן דיווחו כי לא קיבלו כל התרעה מוקדמת על המהלך החריג של יון – עובדה מטרידה במיוחד לאור הנוכחות הצבאית האמריקאית המשמעותית במדינה, כולל באזור המפורז בגבול עם קוריאה הצפונית.
משקיפים פוליטיים מציינים כי המשבר הנוכחי הוא החמור ביותר בקוריאה הדרומית מאז המעבר לדמוקרטיה בשנות ה-80, ועלול להוביל לטלטלה משמעותית במערכת הפוליטית במדינה שנחשבת לאחת הדמוקרטיות היציבות באסיה.