כביסה, ארכיון | צילום: unsplash

"אני רוצה להתייחס למורכבות שחווים הבעל או האישה שנישאים לבני זוג שהתאלמנו", אומרת ל'קול חי' מיכל כהן חי, סופרת, מטפלת ויועצת. "זה נושא מאוד מאוד רגיש ועדין, ואני יכולה להגיד שמלכתחילה הרבה פעמים הדברים קשורים במוכנות של האלמן או האלמנה להמשיך הלאה, בעיקר בעיבוד האבל.  אני אומרת את זה על סמך היכרות שאני רואה בשטח, כי לפעמים בני זוג שאיבדו את הקרוב להם רוצים להמשיך הלאה מכל מיני סיבות, אם כדי לא להיות לבד או מטעמים אחרים, אבל האבל עוד לא קיבל את המקום שלו, והלב שלנו לא באמת פנוי להכניס אליו אדם אחר".

כהן חי מוסיפה: "אם אלמנה חוותה זוגיות טובה בנישואים הראשונים שלה, היא הרבה פעמים תישא בתוכה איזושהי תקווה למשהו דומה. אבל בפועל, היא נישאת לתת לאדם אחר, עם תכונות שונות, עם צרכים שונים, עם מטענים אחרים, עם סיפור חיים אחר, ולפעמים הפער פה קשה מאוד, ומחיה את הגעגוע. למשל, אלמנה שנישאת לגרוש, יש שם סיפור חיים אחר, עם תוואי אחר, עם פצעים אחרים. הרבה פעמים מאוד קשה להתמודד עם הדבר הזה, וזה פשוט פותח את הפצעים של האבל, והרבה פעמים אני שומעת מנשים שהן מאוד מבולבלות במקום, וזה פשוט קורה בגלל שקשה להכיל את הפער הזה, והרבה פעמים האבל לא עובד כמו שצריך".

"אני רוצה לספר פה על איזשהו זוג שנבין רגע את המצב שיכול לקרות", אומרת כהן חי, "ומדובר פה על אישה שנישאה לאלמן. כשהם נישאו, אז לשניהם היו גם ילדים מתבגרים, וגם קטנים, והם עברו להתגורר בבית של הבעל, שהוא היה כאמור אלמן. ושם הזיכרונות מהאישה והאימא שנפטרה היו מאוד נוכחים, ברמה כזו שדברים שהיא אהבה היו בסלון ואפילו בגדים בארון שעוד נשארו, והאישה חוותה קושי מאוד גדול, גם בהסתגלות עם הילדים של הבעל, וגם בהסתגלות של הילדים שלה, היא ממש הרגישה שאין לה שם מקום, ושמאוד מאוד הקשו עליה ועל הילדים שלה, היא נמצאת בבית, אבל הוא לא שלה, יש שם אישה אחרת שזה הבית שלה".

ממשיכה ומספרת כהן חי: "ובנוסף לכך, וזו נקודה נורא חשובה, האבל היה מאוד נוכח, וממש שימרו אותו במשפחה של האישה, וזה ממש הקשה על היצירה של הקשר החדש הזה. וזה באמת היה נראה  חסר סיכוי, ובהצעת רבנים הם פשוט עברו למקום אחר, ובעצם התחילו את ההתמודדות של החיים – שעדיין הייתה לא פשוטה. בפועל, הם כבר נשואים, ברוך השם, כמה שנים, ואפשר להגיד שהם עברו את זה והדברים נרגעו".

"אני נזכרת בסיפור של חברה ששיתפה אותי", אומרת מגישת התוכנית, רחל פסטג, "שלפני הרבה שנים היא הייתה גרושה, והיא נפגשה עם אלמן מאוד טרי, וכל הפגישה הוא דיבר על אשתו שנפטרה, הוא אפילו סיפר שנערמות ערימות של כביסה, והם כאילו עוד לא קולטים לגמרי שהיא איננה, והם פשוט מחכים שהיא תיכנס ותעשה כביסה. אותה חברה שלי עשתה משהו חכם, והיא אמרה לו שהיא מרגישה שהוא עדיין לא בשל להמשיך הלאה. יכול להיות שלחצו עליו, יכול להיות שלפעמים זאת סוג של בריחה, כי ההתמודדות קשה, ובאמת הם לא המשיכו, ורק אחרי חמש או שש שנים הוא נישא מחדש, לקח לו באמת זמן לעכל את האבל, את האובדן".

"עוד דבר שמאוד מאוד חשוב להגיד בהקשר הזה", אומרת כהן חי, "זה שזה מזמין איזושהי התמודדות עם השוואות וחוסר ביטחון כל הזמן, יכולות להיות השוואות בהכל, בארגון של הבית ובבישול, ומצד האישה – איך הוא פירנס, או איך הוא למד, איך היה שולחן שבת איתו. וככל שאנחנו ככה מגיעות פה עם ערך עצמי יותר מוגדר ויציב, ועם ביטחון, אנחנו פחות ניפול לבורות הקשים האלה. תחשבי על בעל שמתחתן עם אלמנה, שבעצם מציפה כל הזמן את החסר של מה שהיה קודם, בהנחה שהזוגות הייתה טובה, וצריך להיות מאוד חזק, ולהבין בדיוק מה אתה מביא לתוך הדבר הזה עם ביטחון, כדי לא להתערער".

לדבריה: "לכן אני גם אומרת הרבה פעמים לנשים, גם אם אתן מרגישות את זה, או שיש משהו שממש מפריע לכן, תמצאו את הדרך לדבר על זה, אבל בלי להגיד לו: 'בעלי היה עושה ככה', אבל זה קורה המון, ואז מה שקורה זה שבעצם, לפעמים כשאני פוגשת זוג בחדר, מרגיש לי שפשוט חסר עוד כיסא, חסר כיסא לבעל הקודם, או לאישה הקודמת".

כהן חי מספרת: "היה לי איזה זוג, הם היו יותר מבוגרים, כל כך אהבתי איך הם עשו את המסלול. שניהם היו אלמנים, וכל אחד מהם נכנס למפגש עם הילדים הבוגרים של בן הזוג השני, זה דבר שיכול להיות מאוד פרובלמטי, הילדים כבר נשואים, בעלי דעה ועם משפחות משלהם. אני זוכרת שהבעל נכנס למשפחה של האישה, והדבר הראשון שהוא אמר להם היה: תשמעו, אני כל כך שמח לפגוש אתכם, אימא שלכם סיפרה לי כל כך הרבה על אבא שלכם, מי הוא היה, איזה איש הוא היה. איזה אבא גידל אתכם, אני מרגיש שזאת זכות בשבילי להיכנס למשפחה כל כך נהדרת. הוא ממש נתן מקום לאבא שלהם, והאישה עשתה את אותו דבר עם המשפחה שלו".

האזינו לדבריה המלאים של מיכל כהן חי, מתוך התוכנית 'עניין משפחתי' בהגשת רחל פסטג:



תגובות








עוד כתבות שיעניינו אותך

פנייה חדה

דרמה בלב ים: מטוס הקרב החליק מהסיפון

שמעון כץ
השריפה בעיר החרדית

האש מתפשטת במהירות: פונו בניינים בבית שמש

שמעון כץ
חשש כבד

שריפה פרצה בהרי ירושלים: הוכרזה מכת אש, תושבים פונו

שמעון כץ
החקירה נמשכת

הטרגדיה: הותר לפרסום שם הפעוט שנחנק למוות

אלי יעקובוביץ
אחרי הפינוי

תיעוד מצמרר: פורעים ערבים שרפו תפילין וספרי קודש

אלי יעקובוביץ
לצמצם סיכונים

תיעוד חריג: הטרקטור הורס את גדר ההפרדה בכביש 1

אבי יעקב
12 לוחמי אש נפגעו

9 מוקדי שריפה, 163 צוותי כיבוי פועלים בשטח • כל העדכונים

מערכת אמס
"סלע על הלב"

"אדם נורמלי לא מעכל את זה; התועבה בטקס עברה כל גבול"

הרב משה בן לולו
הדרמה בעיצומה

תיעוד אווירי מכביש 1: השריפות שנקלטו במצלמות התנועה

גדי פוקס
"מכשול חמור"

הרב שלום ארוש מתנגד בתוקף למופע של תלמידו

קובי סגל
מחאות סוערות

הדרוזים יצאו למחות: "הגנו על האחים שלנו"

אבי יעקב
צפו

המלון עלה באש: 15 בני אדם נהרגו

שמעון כץ
החרפת המאבק

מחאות סוערות ומחזות חריגים מחוץ ללשכת הגיוס

אלי יעקובוביץ
באופן שיטתי

הסיר שלטי חטופים - ונאלץ להתפטר מתפקידו

שמעון כץ
על מה ולמה

המשטרה עצרה "זמר מוכר ולהקתו" והרכב נגרר

גדי פוקס
הסכנה בדרכים

תיעוד קשה: רוכב האופנוע התהפך אל הכביש

אבי יעקב
הרוגים ופצועים

הקלטה העליבה את מוחמד: עימותים אלימים בסוריה

אבי יעקב
קסם לחיים

תרגיל מיוחד ומטלטל; המתנה שיכולה לשנות לכם את החיים

הרב אריה אטינגר
"יש פה מישהו?"

תיעוד דרמטי: מוודאים שאיש לא נשכח ברכבים

אלי יעקובוביץ
איבוד שליטה

מדינות שולחות סיוע • מצב חסימות הכבישים עקב השריפות

שמעון כץ