
דרמה מדינית בדרך לעסקת חטופים? הערוץ 'אל-חדת" הסעודי מדווח מפי מקורותיו על "שעות מכריעות" בכל הנוגע להשגת עסקת חטופים. המקורות מסרו כי חלה "פריצת דרך גדולה בכמה מסוגיות המחלוקת. חמאס הסכים על אי סיום המלחמה בשלב הראשון של ההסכם, ועל כך שמחבלים ותיקים יורחקו לטורקיה ולקטאר".
גם ברשת התקשורת הפלסטינית 'קודס' דווח המו"מ בין ישראל וחמאס נמצא כעת בשלביו הסופיים. 'האסירים הכבדים יגורשו לטורקיה ולאיראן, בעוד שהשאר ישוחררו ביהודה ושומרון וברצועת עזה'.
עוד באתר:
בינתיים, גורמים בסביבתו של בכיר חמאס טענו כי מרואן ברגותי שנחשב לבכיר האסירים הפלסטינים ואחמד סעדאת – מזכ"ל החזית העממית שתכנן את רצח השר רחבעם זאבי ב-2001 – יסכימו להגלייתם לחו"ל במסגרת עסקה. לדברי הגורמים, בכירים בארגון הטרור פנו לנשותיהם של ברגותי וסעדאת והתייעצו עמן האם להסכים לגירושם לטורקיה. הם ציינו כי הנשים לא הביעו התנגדות לכך, וכי אותם אסירים גם צריכים להישאל בכלא אם הדבר מקובל מבחינתם. הגורמים הדגישו לבסוף: "אנחנו לקראת סוף השיחות והגעה להסכם".
בכיר אחר בחמאס אמר לעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" בבעלות קטרית כי המו"מ הצליח להכריע ב"רוב המכריע" של נקודות המחלוקת, ונמצא בשלב של "תיקונים אחרונים".
יחד עם זאת, חשוב לציין כי למרות האופטימיות שמשמיעים גורמים מסוימים, גורם בחמאס אמר לערוץ הסעודי "א-שרק" כי "ישראל סירבה עד כה להסכים לשחרור האסירים והמנהיגים הפלסטינים הבכירים. ישראל מתעקשת לגרש את כל האסירים בעלי העונשים הכבדים אל מחוץ לשטחים הפלסטיניים".
כמובן, שהדיווחים מתייחסים לעצם התקדמות העסקה. גם אם הכיוון חיובי ועם מלא הרצון הטוב של כל הצדדים, ככל הנראה לא ישוחררו חטופים כבר בשבוע הקרוב. ניתן להבין שהחמאס חושש מאוד מאיומיו של הנשיא טראמפ, אך עד כניסתו לתפקיד נותר חודש שלם.
לכן, חשוב לקחת את הדיווחים המצוטטים בזהירות מתבקשת ולזכור כי ארגון הטרור חמאס אינו בוחל באף דרך כדי לפגוע בעם ישראל, כולל לזרוע אשליות שווא ותקוות מוקדמות. במידה ונקבל דיווחים מהימנים גם מהצד הישראלי כי אכן העסקה קרובה וכבר קרובה לחתימה – נוכל לתלות תקוות. וגם אז – מומלץ לחכות לרגע המיוחל בו ישובו החטופים לישראל ורק אז לנשום לרווחה.
כזכור, הבוקר דיווחנו כי בעיתון "א-שרק אל-אווסט" נטען שמתווה העסקה מורכב משלושה שלבים. בשלב הראשון, המכונה "השלב ההומניטרי", יוכנס סיוע לרצועת עזה, וישוחררו כל החטופות, כולל חיילות ואזרחים ישראלים – חיים ומתים – בתמורה לשחרור מאות אסירים פלסטינים. שלב זה צפוי להימשך 45 עד 60 ימים, ובמהלכו ישוחררו 30 חטופים.
במקביל לשחרור החטופים, צה"ל יסוג מציר פילדלפי לצדו המזרחי של מעבר רפיח, ויבצע נסיגה הדרגתית מהערים ומחנות הפליטים ברצועה. כמו כן, תושבים עקורים יוכלו לשוב לעיר עזה ולצפון הרצועה, בליווי מנגנון פיקוח ישראלי שפרטיו לא נמסרו.
השלב השני של העסקה יכלול שחרור החיילים – חיים ומתים – בתמורה לשחרור מספר לא סופי של אסירים פלסטינים. לפי הדיווחים, מדובר בכ-100 עד 150 אסירים שנשפטו לתקופות מאסר ממושכות, אך לא יכללו מנהיגים בולטים כמו מרואן ברגותי ואחמד סעדאת.
בשלב זה, ישראל צפויה לסגת מתוך שטח הרצועה ולהעביר את כוחותיה לאזור הסמוך לגבול. עם זאת, עדיין קיימת מחלוקת בנוגע לדרישה הישראלית לגרש חלק מהאסירים המשוחררים למדינות זרות.
בשלב השלישי והאחרון של העסקה תתבצע נסיגה ישראלית מלאה מהרצועה, ייפתחו כלל המעברים, ויחל תהליך שיקום נרחב של הרצועה. הסכם זה ילווה בהכרזה על הפסקת אש מלאה ותמידית בין הצדדים.
גורמים ישראלים וחמאסיים ציינו כי המתווה המוצע מורכב ורגיש, ודורש שיתוף פעולה בינלאומי לצורך יישומו. בשלב זה, מאמצי תיווך מצד קטר ומצרים ממלאים תפקיד קריטי בתהליך.