
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז הבוקר (שני) על יום אבל לאומי לזכרו של הנשיא ג'ימי קרטר, שהלך לעולמו בגיל 100, יום האבל יצוין בתאריך ה-9 בינואר. מלבד זאת, בכל הנציגויות הרשמיות של ארצות הברית ברחבי העולם הורדו הדגלים לחצי התורן, למשך 30 יום.
דרכו של קרטר לבית הלבן הייתה יוצאת דופן. כמגדל בוטנים מג'ורג'יה שהפך למושל המדינה, היה קרטר הנשיא הראשון שהגיע מהדרום העמוק מאז 1837. הוא היווה תופעה נדירה בנוף הפוליטי האמריקאי – דמוקרט יחיד שנבחר בתקופה של דומיננטיות רפובליקנית בשנות ה-70 וה-80.
עוד באתר:
הישגו הבולט ביותר של קרטר היה תיווך הסכמי קמפ דיוויד בין ישראל למצרים, שסימנו פריצת דרך היסטורית ביחסי המדינות. ואולם, נשיאותו הוכתמה במשבר בני הערובה באיראן, שבו הוחזקו 52 אמריקאים במשך 444 ימים בשגרירות ארה"ב בטהרן. המשבר הסתיים רק ביום עזיבתו את הבית הלבן.
לאחר סיום כהונתו, הקדיש קרטר את חייו לפעילות הומניטרית ודיפלומטית ברחבי העולם. הוא פיקח על מערכות בחירות במדינות מתפתחות, תיווך בסכסוכים בינלאומיים, והקים את מכון קרטר – פעילות שזיכתה אותו בפרס נובל לשלום בשנת 2002.
קרטר שבר שיא כנשיא שחי הכי הרבה שנים אחרי כהונתו – יותר מארבעה עשורים. בשנותיו האחרונות נודע כמבקר של מדיניות ההתנחלויות ביהודה ושומרון, עמדה שעוררה ביקורת רבה בישראל. קרטר אף נפגש ברצועת עזה עם רב המרצחים איסמעיל הנייה, ממנהיגי ארגון הטרור חמאס.

הנשיא בוז'י הרצוג כתב הבוקר: "ג’ימי קרטר, נשיאה ה-39 של ארה״ב היה מנהיג אמיץ ואהוב על עמו. הנשיא קרטר ייזכר תמיד לטובה בישראל, ומורשתו תיחקק על ידי מחויבותו העמוקה לקידום השלום בין עמים. השלום בין ישראל למצרים, אותו הוביל, נחשב להישג דיפלומטי היסטורי ופורץ דרך, שממשיך לשמש עוגן של יציבות במזרח התיכון ובצפון אפריקה גם עשרות שנים לאחר מכן".
הרצוג הוסיף: "לפני כמה שנים התקשרתי אליו להודות לו על תרומתו לשלום ההסטורי הזה שהביא שני מנהיגים אמיצים, מנחם בגין ואנואר סאדאת להסכם ההסטורי. בשם העם בישראל, אני מביע תנחומים כנים למשפחתו וליקיריו ולעם האמריקאי".