
תהליך החזרה של החטופים מהשבי צפוי להיות ארוך ומורכב, והוא מחייב קשב רב לשבים, הכלה, ורגישות. השבי הארוך והטראומה הקשה וחסרת התקדים שחוו בשבי, הם מורכבים וחריגים בחומרתם. חוויית השבי מאופיינת בשלילה מוחלטת של יכולת השליטה והעצמאות. לכן לכל אחד ואחת מאיתנו יש אחריות.
בעקבות כך מומחים מטעם משרד הרווחה והביטחון החברתי ומכון חרוב גיבשו תדריך והמלצות לציבור כיצד כדאי לפעול מול השבים ומול בני משפחתם. כמה כללים פשוטים ומומלצים על ידי גורמי המקצוע:
עוד באתר:
1. כבוד, חמלה והיעדר שיפוטיות: השבים עברו חוויה טראומטית בלתי נתפסת, ויש לאפשר להם לבטא את כל התחושות והרגשות שיבחרו. במצב לא נורמלי, כל תגובה היא נורמלית. חשוב לתת להם את המקום הראוי במלוא החמלה, הסבלנות וההכלה.
2. שמירה על פרטיות השבים: אף על פי שרבים מאיתנו מכירים ויודעים פרטים רבים על אודותיהם, יש לזכור כי השבים הם אנשים פרטיים, שלא בחרו בפרסום ואינם בהכרח מעוניינים להיחשף. החוויה שעברו היא בראש ובראשונה החוויה והסיפור שלהם. זכותם לבחור מה הם רוצים לספר ולמי, בזמן ובמקום שמתאימים ונוחים להם. הבחירה לחלוק או לא לחלוק את שעברו, היא שלהם בלבד. לכן חשוב מאוד להקפיד להימנע מחשיפת תמונות, סיפורים ופרטים אישיים, ללא הסכמתם המפורשת מראש.
3. רשתות חברתיות: יש לפעול באחריות ובכבוד כלפי צורכיהם ורגשותיהם של השבים ולהימנע מלנסות לאלץ אותם להיחשף. עלינו לאפשר לשבים לחזור לסביבה בטוחה ותומכת, המאפשרת להם להשמיע את קולם ובה בעת לשמור על כבודם ועל פרטיותם.
4.אין ספק שהדאגה הגדולה לשבים מעוררת את הרצון המידי לחבק אותם. יחד עם זאת חשוב להחזיר להם את תחושת השליטה והמרחב האישי. יש שיחוו מגע כמעשה תוקפני ויש שיחוו זאת כהבעת חום ותמיכה. לכן יש לפעול ברגישות ולאפשר לכל שב לבחור ולהחליט.
איך אפשר לעזור? זה אך טבעי שבימים אלו כל אחד ואחת מאיתנו מרגישים רצון וצורך לעזור ולקחת חלק משמעותי בקבלת השבים. בהתבסס על העקרונות המובאים מעלה, לפניכם מספר הצעות פרקטיות שחשוב לזכור:
על אף הסקרנות והרצון לסייע, הקפידו לתת לשבים ולמשפחותיהם את מלוא המרחב והפרטיות. נהגו באחריות סביב הפצת מידע ושמועות, בין אם הן מבוססות ובין אם לא.
הקפידו לשמור על כבודם של השבים בכתיבת טוקבקים במדיות השונות. התמיכה, ההכלה, החמלה והיעדר השיפוטיות מצידנו כחברה, הינן קריטיות בתהליך החזרה של כל שב. כבדו את המרחב האישי של השבים. יתכן והדאגה הרבה תביא עמה רצון לחבק, אך זכרו שהשבים נושאים עימם טראומות וחרדות.
במידה ואתם חלק מהקהילה או מהמעגלים הקרובים לשב, בדקו כיצד תוכלו לסייע. למשל באמצעות הכנת ארוחה חמה, קניות בסופר, ליווי לבית הכנסת, סיוע בסידור הבית, הסעות ועוד.