
״יישום אפקטיבי של הסכם הפסקת האש והתקדמות נוספת לכיוון הפסקת אש יציבה של הלחימה בעזה, יצמצמו את הסיכונים השליליים לנקודות החוזק בדירוג האשראי של ישראל". כך נכתב בדוח שפרסמה חברת הדירוג הבינלאומית מוד'יס בנוגע להשפעות ההסכם שנחתם בין ישראל לחמאס ב-19 בינואר. הדוח קובע כי ההסכם מצליח לצמצם סיכונים בטווח הקצר, תוך שהוא ממתן את ההשפעה השלילית של הוצאות הביטחון הציבוריות על הכלכלה הישראלית.
עם זאת, הדוח מציין כי ההסכם מוגבל באורכו ובהיקפו. בשלבו הראשון, הוא כולל שחרור 42 חטופים ישראלים והגברת הסיוע ההומניטרי לתושבי עזה, אך ההתקדמות לעבר הפסקת אש קבועה נתקעת עקב מכשולים פוליטיים וביטחוניים. בהיעדר פתרון קבע, המתיחות באזור צפויה להימשך, והדוח מדגיש את הצורך במגעים נוספים לקראת הסדר יציב.
עוד באתר:
מוד'יס מצביעה גם על הפוטנציאל של הפסקת אש ממושכת להפחית את סיכוני ההסלמה בין ישראל לאיראן ולשפר את היציבות הכלכלית האזורית. עם זאת, דוח החברה מתריע מפני סיכונים גלובליים כמו ההשפעה של תקיפות החות'ים בתימן על המסחר הימי. ההפרעות בים סוף הובילו לעליית עלויות ההובלה והביטוח, מצב שמשפיע גם על כלכלת ישראל.
המלחמה ברצועה ממשיכה להכביד על הכלכלה המקומית, כשגירעון פיסקלי והוצאות ביטחון גבוהות מצמצמים את אפשרויות ההשקעה בתחומים אזרחיים ובפרויקטים לפיתוח. תנודתיות בשווקים ומגבלות ביטחוניות עלולות לפגוע בתעשיות יצוא כמו הייטק, ולהעמיק את אי-הוודאות בקרב משקיעים מקומיים ובינלאומיים.
עוד מתריעה מוד'יס כי אובדן אמון מצד הקהילה הבינלאומית עלול להכביד על גישת ישראל לשוקי ההון העולמיים ולייקר את עלויות המימון שלה. הדוח ממליץ לממשלה לנקוט צעדים מהירים לשיקום הכלכלה ולחיזוק אמון המשקיעים. ללא פתרונות אסטרטגיים, ישראל עלולה להתמודד עם משבר כלכלי רחב היקף בזירה המקומית והבינלאומית.