
בשיחה מרתקת בין יונת קפלן לבת שבע דרגן, עלתה שאלה מעניינת: מדוע דווקא פרשת מתן תורה, אחד הרגעים המכוננים בתולדות העם היהודי, נקראת על שמו של יתרו, כהן מדין?
דרגן הציגה תובנה מעמיקה: "התורה עושה כאן מהלך מכוון. היא משנה את הסדר הכרונולוגי כדי שסיפור יתרו יופיע לפני מתן תורה, וזאת כדי להעביר מסר חשוב – שאנשים יכולים להשתנות". לדבריה, הבחירה ביתרו, שהיה כהן עבודה זרה והפך לדמות חיובית, מהווה דוגמה מובהקת ליכולת האדם להשתנות.
עוד באתר:
"הקדוש ברוך הוא רצה לתת דוגמה שגם כהן מדין יכול להפוך למישהו שעל שמו תיקרא פרשה בתורה", הסבירה דרגן. "זה היה הכרחי כדי להראות לעם ישראל, שיצא ממצרים כעם של עבדים, שהשינוי אפשרי".
דרגן הרחיבה את הרעיון גם לדיבר הראשון בעשרת הדיברות, המזכיר את יציאת מצרים: "למה הקדוש ברוך הוא מציג את עצמו כמי שהוציא את עם ישראל ממצרים, ולא כבורא העולם? כי יציאת מצרים מייצגת את היכולת לקחת אנשים קיימים ולהפוך אותם למשהו אחר לגמרי".
בשיחה עלה גם הפן המעשי של השינוי. "זו עבודה שלפעמים מרגישה סיזיפית", הודתה דרגן. "שבירת מידות של אדם היא דבר קשה, אבל אפשרי". היא הדגישה כי השינוי חייב לבוא מתוך האדם עצמו: "אי אפשר לסמוך על זה שנשנה מישהו אחר. כל אחד צריך לשנות את עצמו".
דרגן חלקה גם תובנה אישית מחיי המשפחה שלה: "השינויים הכי משמעותיים בבית שלי קרו כשלא דיברתי, אלא כשעשיתי. כשהילדים ראו דוגמה אישית, הם הפנימו את השינוי".
השיחה המעמיקה מדגישה את אחד המסרים המרכזיים בפרשת יתרו – האמונה ביכולת האדם להשתנות ולהתעלות, ללא קשר למוצאו או לעברו, כל עוד יש בו את הרצון האמיתי לשינוי.
האזינו לשיחה המלאה, מתוך התוכנית 'הבמה שלך' בהגשת יונת קפלן: