
משה, תושב תל ציון, עלה לשידור בתוכנית 'המוקד הציבורי' ותיאר את מצוקתם של תושבי האזור. "אנחנו חיים ביישוב בתל ציון, מולנו יש כפר ערבי בשם כפר עקב. כבר למעלה מארבעה חודשים, התושבים שם משליכים את הזבל שלהם בסמוך לשכונה שלנו ושורפים אותו. כל העשן מגיע אלינו – ילדים, מבוגרים, נשים הרות – כולם נחשפים לזיהום האוויר הקשה," סיפר.
משה מספר כי התופעה מתרחשת כמעט מדי לילה, בעיקר בשעות הלילה המאוחרות ולפנות בוקר. "אנחנו מתעוררים לריח מחניק, עשן כבד שממלא את האוויר. אפילו הכביסה שלנו סופגת את הריח, וכל יציאה מהבית הופכת לסיוט. היו לילות שבהם פשוט אי אפשר היה לנשום." לדבריו, התופעה פוגעת במיוחד באנשים הסובלים ממחלות נשימה, אסתמה ובקרב אוכלוסיות רגישות נוספות.
עוד באתר:
תושבי תל ציון פנו למועצה האזורית בנימין מספר פעמים בניסיון למצוא פתרון למפגע. "דיברנו עם המועצה שוב ושוב, והם טוענים שהנושא בטיפול, אבל בפועל דבר לא השתנה. אומרים לנו שזה קשור גם למנהל האזרחי ולרשויות נוספות, אבל בינתיים אנחנו ממשיכים לסבול," אמר משה.
הבעיה המרכזית טמונה בכך שהשטח ממנו מגיע העשן נמצא באזור A, הנמצא תחת שליטה מלאה של הרשות הפלסטינית. משמעות הדבר היא שכוחות הביטחון הישראלים אינם יכולים לפעול במקום באופן ישיר.
"זה כבר לא אירוע נקודתי – מדובר בפעילות קבועה שבה משאיות פורקות זבל, מציתים אותו וממשיכים הלאה. אפשר היה למצוא פתרונות כמו חסימת גישה למשאיות, אבל שום דבר לא קורה," הוסיף משה.
עמותת 'ירוק עכשיו': "מדינת ישראל כשלה בטיפול במפגעים הסביבתיים ביו"ש"
ברק ורקר, מנכ"ל עמותת 'ירוק עכשיו', התייחס אף הוא למחדל הסביבתי החמור. "מדובר באחד ממפגעי הסביבה הקשים ביהודה ושומרון. תופעות כאלה משפיעות לא רק על היישובים הקרובים, אלא גם על אזורים רחוקים יותר, כמו מודיעין וכפר סבא. המדינה נכשלת שוב ושוב בטיפול בבעיה, והתושבים משלמים את המחיר."
לדבריו, הפתרון אינו טמון רק בכיבוי השריפות אלא ביצירת תחנות מעבר מוסדרות לפסולת. "במקום להוציא סכומי עתק על ניסיונות כושלים לחסות את הפסולת, יש להקים תחנות מעבר שבהן תטופל הפסולת הפלסטינית באופן מבוקר. זו הדרך היחידה לצמצם את התופעה."
5,000 מקרי מוות בשנה כתוצאה מזיהום אוויר
ורקר הוסיף כי זיהום האוויר הוא לא רק מטרד, אלא סכנה בריאותית מיידית. "על פי דו"ח של המשרד להגנת הסביבה, יותר מ-5,000 בני אדם מתים מדי שנה בישראל כתוצאה מסיבוכים הקשורים לזיהום אוויר. הנתונים הללו מדאיגים, והעובדה שהמדינה לא מצליחה להתמודד עם התופעה רק מחמירה את המצב."
התושבים קוראים לפעולה דחופה
משה ותושבי תל ציון לא מתכוונים לשתוק. "אנחנו דורשים פתרון – לא עוד דחיות והבטחות ריקות. הילדים שלנו נושמים רעל, ואנחנו לא יכולים להמשיך לחיות כך."
האם הרשויות יפעלו סוף סוף למציאת פתרון, או שהתושבים ימשיכו לשלם את המחיר הכבד? ימים יגידו.
האזינו לשיחה המלאה – מתוך 'המוקד הציבורי' ב'קול חי':