
לראשונה מאז פרוץ המלחמה, תת-אלוף במיל' ד"ר אורן סתר, ששימש ראש תחום המשא ומתן במפקדת החטופים של ניצן אלון והיה חבר בצוות המו"מ לשחרור החטופים, מתייחס בפומבי להתנהלות השיחות. בראיון לחדשות 12, הוא חושף כיצד התנהלו הדיונים, מה ידעו ראש הממשלה והשרים על מצב החטופים, ואילו הזדמנויות להגעה לעסקה נותרו על השולחן. בשבוע קריטי עבור השלב השני של העסקה, סתר מזהיר כי אסור להחמיץ שוב את ההזדמנות.
"החטופים הוחזקו בתנאים קשים מאוד"
עוד באתר:
בראיון אמר סתר כי צוותי המשא ומתן ידעו שהחטופים מוחזקים בתנאים קשים ביותר, והמידע הוצג לגורמים המוסמכים בצורה ברורה: "אני יודע מה הצגנו. בסוף כל אחד לוקח וקולט מזה את מה שהוא רוצה. הדברים נאמרו בצורה ברורה, שהחטופים, חלקם, מוחזקים בתנאים קשים מאוד, עם הפירוט של מה זה אומר, תנאים קשים מאוד."
"יכולנו להגיע להסכם מוקדם יותר"
בהתייחסו להזדמנויות שהוחמצו, סתר טען כי ניתן היה להגיע להסכם כבר ביולי, גם אם התנאים לא היו אידיאליים: "אפשר היה להגיע להסכם ביולי, שאנחנו לא אוהבים אותו, אבל הזמן כל כך יקר שנכון עכשיו להגיע לדוחא או לקהיר ולהתיישב למשא ומתן על הפערים שנותרו בין הגרסאות ולא למשוך לפרשנות מחמירה יותר. את זה לא עשינו."
עוד הוסיף: "המתווכות אומרות, 'אין כרגע איך להתקדם'. 30 באוגוסט, אנחנו חוזרים בטיסה באמצע הלילה לארץ בתחושה של, הנה אנחנו מחמיצים את החלון הזה, וקמים למוחרת ולאורך היום מתחילים לשמוע על הגילוי של ששת החטופים שנרצחו כמה ימים קודם לכן ברפיח. אתה אומר הנה המחיר. מאוד מאוד מוחשי, מאוד כואב."
"השפעה מטלטלת"
סתר התייחס גם לעובדה שהציבור הישראלי וגם הדרגים המדיניים ידעו שחלק מהחטופים מוחזקים בתנאים קשים, אך עד שראו זאת בעיניים, לא היה ניתן להבין את חומרת המצב: "אני חושב שיש הבדל בין להגיד, והדברים נאמרו לאורך השנה גם לציבור, שחלק מהחטופים מוחזקים בתנאים קשים, לבין לראות את זה בעיניים ולהבין מה זה אומר 'תנאים קשים'. ואני חושב שהוא מטלטל לכולם, גם למי שראה והכיר את החומר."
תגובת לשכת ראש הממשלה: "סתר משקר במצח נחושה"
בעקבות דבריו של סתר, פרסמה לשכת ראש הממשלה תגובה חריפה: "בכירים בצוות המשא-ומתן אומרים שסתר משקר במצח נחושה, ושהוא הדליף ללא הפסקה הדלפות מגמתיות נגד ראש הממשלה מתוך הקבינט שפגעו במשא-ומתן, סיכנו את חטופינו והדהדו את תעמולת החמאס השקרית. הדלפותיו מהקבינט הן בלתי-נסבלות ומהוות עבירה פלילית."
עוד הוסיפו כי טענותיו על אפשרות להגיע להסכם מוקדם יותר אינן מבוססות: "טענותיו שניתן היה להגיע להסכם מוקדם יותר, משוללות כל יסוד עובדתי. כפי שהעידו פעם אחר פעם כל בכירי הממשל האמריקני, חמאס סירב במשך חודשים ארוכים לנהל משא-ומתן והוא היה הגורם היחיד שהיווה מכשול לעסקה."
נתניהו נאבק על תנאי העסקה
בלשכת ראש הממשלה הבהירו כי ראש הממשלה היה זה שהתעקש לשפר את תנאי העסקה: "עד ההסכם הנוכחי, חמאס הסכים בשלב א׳ לשחרר 14-12 חטופים חיים, ודרש נסיגה ישראלית מעזה והתחייבות ישראלית לסיום המלחמה שאינה תלויה במשא-ומתן – דרישות שראש הממשלה נתניהו התנגד להן בתוקף. ראש הממשלה התעקש להכפיל את מספר החטופים החיים שחוזרים בשלב א׳, התנגד שצה״ל ייסוג מפילדלפי ומהפרימטר, ועמד על כך שישראל לא תתחייב בכל תנאי לסיום המלחמה. זאת בשעה שסתר וגורמים אחרים בצוות המשא-ומתן טענו כי לא ניתן יהיה להגיע להסכם אם ראש הממשלה יתעקש על עמדות חיוניות אלה."
עוד הוסיפו כי "אם ראש הממשלה לא היה מתעקש, לפחות מחצית מהחטופים החיים לא היו משוחררים לחופשי בשלב א׳. העמידה האיתנה של ראש הממשלה נתניהו, לצד איומי הנשיא טראמפ, הובילו להתקפלות החמאס, לשחרור חטופינו, ולהבטחת האינטרסים הביטחוניים של ישראל."