
דוחות פנימיים שהוכנו לדיון בממשלת רוסיה מציירים תמונה מדאיגה של כלכלת המדינה, השונה מהותית מהמסרים האופטימיים שמנסה לצייר הקרמלין. המסמכים, שהוכנו על ידי משרד הכלכלה והבנק המרכזי, חושפים מגוון סיכונים משמעותיים המאיימים על היציבות הפיננסית של המעצמה.
בעוד ולדימיר פוטין מציג את הכלכלה הרוסית כחסינה בפני סנקציות מערביות, המציאות מורכבת הרבה יותר. האינפלציה נותרה גבוהה ויציבה על 10%, והריבית הגבוהה במיוחד – 21% – מהווה מכשול משמעותי בפני צמיחה עתידית. ריבית זו מקשה על קבלת הלוואות ומונעת השקעות חיוניות במשק.
עוד באתר:
אחד האיומים המרכזיים על כלכלת רוסיה הוא הסיכון לנפילת מחירי הנפט. הבנק המרכזי מזהיר כי הגדלת תפוקת הנפט בארצות הברית, בשילוב עם יכולת הייצור המוגברת של מדינות אופ"ק, עלולה להוביל לירידה משמעותית בהכנסות המדינה. חשש זה מקבל משנה תוקף לאור העובדה שהכנסות מאנרגיה מהוות כשליש מתקציב המדינה.
העלויות המוטלות על חברות רוסיות מזנקות לגבהים חדשים. משרד הכלכלה מעריך כי העלויות המצטברות – הכוללות שכר עבודה, מיסים וריבית על הלוואות – יגיעו ל-14.8 טריליון רובל (כ-163.9 מיליארד דולר) בשנת 2025. סכום זה מהווה כ-45% מכלל ההשקעות הפרטיות בנכסים קבועים בשנת 2024.
המצב מחמיר לנוכח הביקוש המקומי היורד והקושי של עסקים להעביר את העלויות הגבוהות לצרכנים. התוצאה הישירה היא לחץ פיננסי גובר וסיכון לעלייה בהיקף החובות הבעייתיים. ענף החקלאות צפוי לספוג את המכה הראשונה, עם תחזית לעליית מחירים משמעותית בשנת 2025.
המשבר הפיננסי מתבטא גם בקרן העושר הלאומית של רוסיה, שמשמשת כמקור העיקרי למימון הגירעון התקציבי. יתרותיה הנזילות של הקרן צנחו לשפל של 37.5 מיליארד דולר, לעומת 112.7 מיליארד דולר ערב פרוץ המלחמה. הבנק המרכזי מדגיש כי הקרן לא נועדה לכסות אובדן הכנסות ממושך, דבר המעלה ספקות לגבי יכולתה של רוסיה להתמודד עם אתגרים כלכליים ארוכי טווח.
המצב החמור משתקף גם בגירעון הפיסקלי, שהגיע בינואר לשיא של 1.7 טריליון רובל. לאחר שנה של צמיחה שהתבססה בעיקר על הוצאות ממשלתיות, ייצור צבאי ויצוא משאבים, כלכלת רוסיה ניצבת בפני אתגרים מורכבים: מחסור בעובדים, היחלשות הרובל וריבית גבוהה במיוחד.
דיווחים אחרונים מעידים כי פוטין מביע דאגה גוברת מהעיוותים שנוצרו בכלכלה הרוסית כתוצאה ממצב המלחמה. החשש מפני מיתון טכני – שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית – הופך למוחשי יותר ככל שהמלחמה נמשכת והסנקציות ממשיכות להכביד על המשק הרוסי.