
מכה כלכלית קשה: השנה, בפעם הראשונה, נבדקות הבקשות להנחה במעונות יום מול נתוני הביטוח הלאומי, מה שהוביל לדחייה של למעלה מ-55% מהבקשות – כמעט פי שניים משיעור הדחיות אשתקד, שעמד על 28% בלבד. השינוי במדיניות משרד העבודה מכה קשות במשפחות רבות שהסתמכו על ההנחות המשמעותיות כדי לשלוח את ילדיהן למעונות היום.
הנתונים שפורסמו ב'כלכליסט' מצביעים על ירידה דרמטית במספר המשפחות שזכאיות להנחה המקסימלית, העומדת על סכום של בין 1,400 ל-2,300 שקל לחודש. בעוד שבשנה שעברה 39% מהמשפחות זכו להנחה המקסימלית, השנה רק 22% מהבקשות שנבדקו זכו לאישור בדרגה זו. במספרים מוחלטים, מדובר בירידה מ-53 אלף משפחות שקיבלו את ההנחה המקסימלית בשנה שעברה, ל-20 אלף משפחות בלבד השנה.
עוד באתר:
על פי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, 34% ממשקי הבית השולחים את ילדיהם למעונות יום משתייכים למגזר החרדי – פי 2.5 מחלקו של המגזר בכלל האוכלוסייה, נתון משמח הנובע ממספר הילדים הגבוה במשפחות החרדיות ברוכות הילדים. עד כה, 83% מהמשפחות החרדיות השולחות ילדים למעונות היו זכאיות להנחה, עם הנחה ממוצעת של 2,200 שקל למשפחה – סכום משמעותי במיוחד עבור משפחות האברכים.
בקרב רבים במגזר החרדי נרשמת דאגה עמוקה מהמצב החדש. "יש חשש גדול בקרב משפחות רבות שלא יוכלו לעמוד בתשלומים המלאים למעונות", מספר מנחם, המפעיל מעון בבני ברק. "מדובר בסכומים משמעותיים שיכולים להגיע לאלפי שקלים בחודש למשפחה עם מספר ילדים במעונות".
רק כדי לסבר את האוזן, הורים לפעוט עד גיל 15 חודשים שזכאים לדרגת הסבסוד הגבוה ביותר (דרגה 3), ישלמו בחודש במעון מלכ"ר בעל תקינה בסיסית 1,128 ש"ח, לעומתם, הורים שאינם זכאים לסבסוד כלל ישלמו עבור כל חודש 3,394 ש"ח. די בנתון הזה בכדי להבין שמדובר בסכומים משמעותיים ביותר, כאלו המסוגלים לפגוע באופן רציני באיזון הכלכלי אצל משפחות רבות.
לפי הערכות, השינוי במדיניות צפוי לחסוך למדינה כחצי מיליארד שקל בשנה, אך רבים טוענים כי החיסכון הכספי למדינה יוביל לקריסה כלכלית של משפחות רבות. "זו גזירה שאני לא יכול לעמוד בה", אומר ל'אמס' דוד, אב ל-2 פעוטות במעון יום. "אני מקווה שתימצא דרך להקל על המשפחות, אחרת נראה משבר של ממש".