
ראש המוסד, דדי ברנע, נאם בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) והתייחס למבצע "הביפרים", שמהווה לדבריו אבן דרך מרכזית במלחמה נגד חיזבאללה. ברנע הסביר כי המבצע התפתח מתוך צורך מבצעי חדש, לאחר שהתברר כי "מבצע מכשירי הקשר", שהופעל בתחילת הלחימה, אינו מספק מענה מלא לכל תרחישי הקרב.
"הרעיון למבצע הביפרים עלה כאשר הבנו שמבצע מכשירי הקשר איננו יעיל בכל מצבי הלחימה", אמר ברנע, והסביר כי הפתרון נמצא בהפעלת מכשירים צמודים למחבלי חיזבאללה, אשר הופעלו מרחוק. לדבריו, "תשתיות המבצע הראשונות הוקמו בסוף 2022, והמשלוח הראשון של 500 ביפרים הגיע ללבנון שבועות ספורים לפני 7 באוקטובר".
ברנע הדגיש כי תזמון הפעלת המבצע היה קריטי, שכן בשלב זה רוב מכשירי הקשר ששימשו את חיזבאללה אוחסנו במחסני הארגון. "הפעלת שני המבצעים יחד בתחילת המלחמה לא הייתה מביאה לאותו הישג עוצמתי", ציין, והוסיף כי עם תחילת המבצע, מספר הפיצוצים היה גבוה פי עשרה מהכמות שהייתה ברשות ישראל בתחילת הלחימה.
עוד באתר:
"הדילמה בהפעלת המבצע ב-17 בספטמבר 24 הייתה גדולה, גדולה מאוד. בדיון אישור המבצע הוצגו שתי אסכולות, ששתיהן היו נכונות לשעת הצגתן. ראש הממשלה קיבל בסופו של דבר את ההחלטה בניגוד מוחלט לעמדה הרווחת בדיון, והנה אנחנו כאן מקבלים את הפרס", גילה הרמס"ד.
"ניצחון על הרוח והמוטיבציה של חיזבאללה"
ראש המוסד הדגיש כי הישגי המלחמה לא נמדדים רק במספר ההרוגים או בהשמדה פיזית של אמצעי הלחימה, אלא בפגיעה ברוח הלחימה של חיזבאללה. לדבריו, "חיזבאללה ספג מהלומה קשה ששברה את רוחו של הארגון. ניצחון אמיתי הוא זה שמערער את המורל ואת המוטיבציה של האויב".
ברנע חשף כי המוסד נערך למלחמת לבנון השלישית עוד משנת 2006, תוך שיתוף פעולה הדוק עם אגף המודיעין (אמ"ן), תכנון מבצעים חדשניים וצבירת מידע קריטי. "הבנו שהמלחמה הבאה תהיה שונה, והתכוננו בהתאם", אמר.
מבצע הביפרים – דוגמה ליצירתיות ותחכום
ברנע הגדיר את מבצע הביפרים כהמחשה ברורה ליכולותיו של המוסד ולתחכומו המבצעי: "המבצע תוכנן על ידי עובדי המוסד ביצירתיות יוצאת דופן, תוך שילוב של תחבולה, חדירה מודיעינית והבנה מעמיקה של היריב".
עוד הוסיף: "מבצע הביפרים סימן את נקודת המפנה במלחמה בצפון", וציין כי בתוך עשרה ימים בלבד התהפכו היוצרות מול חיזבאללה. לדבריו, אפשר למתוח קו ברור "מהביפרים ועד לחיסול נסראללה – ועד להסכם".