
בוסניה והרצגובינה, מדינה שסועה במרכז הבלקן, עומדת כיום על סף משבר חמור שעלול להפוך במהרה לעימות אלים – לראשונה מאז תום מלחמת האזרחים העקובה מדם לפני כשלושה עשורים. המשבר המתפתח עשוי לספק לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הזדמנות חדשה להרחיב את השפעתו ביבשת אירופה המסוכסכת ממילא.
התביעה הכללית בסרייבו, בירת בוסניה והרצגובינה, הורתה היום (רביעי) באופן רשמי לעצור את מילורד דודיק, מנהיג רפובליקת סרפסקה – אוטונומיה סרבית הממוקמת בתוך בוסניה. ההוראה לעצור את דודיק ועוזריו הבכירים מגיעה בעקבות פסק דין של בית המשפט בסרייבו, שגזר עליו לפני כשבועיים עונש של שנת מאסר בפועל והרחקה מהחיים הפוליטיים למשך שש שנים.
עוד באתר:
דודיק, שנחשב לאחד המנהיגים השנויים ביותר במחלוקת באירופה, הורשע בהפרת הוראת הנציב העליון הזר בבוסניה והרצגובינה – דמות שתפקידה לפקח על יישום הסכם דייטון משנת 1995, שהביא לסיום מלחמת האזרחים העקובה מדם במדינה. בית המשפט קבע כי דודיק מפר במעשיו ובהצהרותיו את ההסכם השברירי, ומסכן את האחדות והשלום במדינה המורכבת.
הפרלמנט הסרבי בבוסניה מתנער מסמכות המדינה
בתגובה להרשעתו של דודיק, החליט הפרלמנט של רפובליקת סרפסקה על צעד דרמטי: הכרזה כי הסרבים בבוסניה אינם מכירים במוסדות המדינה הרשמיים, ואינם מקבלים את מרותה של המשטרה הבוסנית ורשויות אכיפת החוק.
המתיחות הגיעה לשיא חדש בשבוע שעבר, כאשר שוטרי רפובליקת סרפסקה גירשו את שוטרי משטרת בוסניה והרצגובינה מבניין המשטרה המשותף בעיר באניה לוקה. האירוע הסתיים ללא אלימות, אך הדגיש את הפוטנציאל הנפיץ של המצב.
ההקשר ההיסטורי: פסיפס אתני ודתי מסובך
המשבר הנוכחי מתרחש על רקע המבנה המדיני המורכב במיוחד של בוסניה והרצגובינה. על פי הסכם דייטון, המדינה מחולקת לשתי ישויות אוטונומיות: רפובליקת סרפסקה של האזרחים הבוסנים ממוצא סרבי, נוצרים אורתודוכסים (שבראשה עומד דודיק), והפדרציה של בוסניה והרצגובינה, המורכבת מבוסניאקים מוסלמים וקרואטים קתולים.
מבנה זה הפך את בוסניה והרצגובינה לאחת הישויות המדיניות המסובכות ביותר בעולם, שבה קידום חקיקה דורש הסכמה של מנהיגים מכל הפלגים האתניים והדתיים. כעת, המדינה נראית קרובה יותר מתמיד למשבר חוקתי העלול להתפתח לעימות אלים.
פוטין, סרביה והחשש מהתערבות רוסית
דודיק נהנה מתמיכה משמעותית מצד שני מנהיגים חזקים: נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ניכר כי דודיק ואנשיו מזהים בתקופה הנוכחית הזדמנות מדינית להתקרב עוד למדינת סרביה, שאליה הם מרגישים קרובים בהרבה מאשר לפדרציית בוסניה והרצגובינה.
מעבר לכך, פוטין – שנתון ללחץ בלתי פוסק בשל המלחמה באוקראינה, ועל פי דיווחים והערכות פועל לחבלה וזעזועים באירופה – עשוי לראות במשבר בבוסניה הזדמנות להרחיב את השפעתו ולהסיט את תשומת הלב העולמית. ההערכה היא כי רוסיה עשויה לתמוך במישרין או בעקיפין בליבוי המתיחות במדינה.
דאגה בינלאומית והתערבות נאט"ו
באירופה עוקבים בדאגה רבה אחר ההתפתחויות בבוסניה, מתוך חשש שהתפרצויות זעם והתנגשויות אלימות שם עלולות להקרין על כל אזור הבלקן וגם על יתר היבשת.
בשבוע שעבר ביקר בסרייבו מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה, וניצב לצד הנהגת הפדרציה של בוסניה והרצגובינה. רוטה הבהיר כי באירופה לא יסכימו לקבל מצב של פגיעה בשלום במדינה, במסר שכוון ככל הנראה הן לדודיק והן לתומכיו הבינלאומיים, ובמיוחד לרוסיה.
עם התגברות המתיחות והתקרבות המשבר לנקודת רתיחה, השאלה המרכזית כעת היא האם בוסניה והרצגובינה תהפוך לזירה חדשה במאבק ההשפעה בין רוסיה למערב, והאם פוטין יבחר לנצל את המשבר להשגת יתרונות גיאופוליטיים בעיצומה של המלחמה באוקראינה.