
ממשל טראמפ שוקל להכיר בחצי האי קרים כשטח רוסי כחלק מהסכם עתידי לסיום המלחמה בין מוסקבה לקייב. על פי המקורות, בכירי הממשל דנו גם באפשרות שארה"ב תדחוף את האו"ם לנקוט בעמדה דומה ולהכיר בריבונות הרוסית על חצי האי. מהלך כזה יהווה שינוי דרמטי במדיניות האמריקנית וייצב את הנשיא טראמפ בעמדה זהה לזו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, שמאז 2014 רואה בקרים חלק בלתי נפרד מאדמת רוסיה.
דיונים אלה מתקיימים על רקע השיחה המתוכננת היום (שלישי) בין טראמפ לפוטין, כאשר על הפרק עומדת אפשרות להשגת הפסקת אש למשך 30 יום. הנשיא האמריקני רמז על כיוון המגעים כשאמר לכתבים במטוס הנשיאותי בערב יום ראשון כי הצדדים כבר דנו ב"חלוקת נכסים מסוימים".
עוד באתר:
בכירי ממשל טראמפ דיברו בפומבי על הצורך של אוקראינה לעשות ויתורים טריטוריאליים לרוסיה כדי לסיים את המלחמה שנמשכת כבר יותר משלוש שנים. הנשיא עצמו אמר בעבר כי הוא מוכן לשקול את קרים כחלק מרוסיה, אך עד כה יועציו נמנעו מלפרט בפומבי את מה שהם עשויים להציע לפוטין.
"האוקראינים סבלו מאוד ואנשיהם סבלו מאוד, וקשה לאחר דבר כזה אפילו לדבר על ויתורים," אמר שר החוץ מרקו רוביו לכתבים בשבוע שעבר. "אבל זו הדרך היחידה שבה זה יסתיים כדי למנוע סבל נוסף."
מהלך אמריקני להכרה רשמית בקרים – אותו סיפחה רוסיה באופן בלתי חוקי מאוקראינה ב-2014 – צפוי לעורר התנגדות עזה מאירופה וקייב, שם הנשיא וולודימיר זלנסקי התנגד בתוקף לוויתורים טריטוריאליים. ארה"ב, אוקראינה, ורוב הקהילה הבינלאומית הכירו בקרים כשטח אוקראיני למרות הכיבוש הרוסי של חצי האי.
עם זאת, מומחי ביטחון מפקפקים ביכולתם של הכוחות האוקראינים לכבוש מחדש את קרים באמצעים צבאיים. אפילו זלנסקי הודה בשנה שעברה כי ניתן להחזיר את השטח האוקראיני רק באמצעות דיפלומטיה, דבר שרוסיה ככל הנראה לא תסכים לו.
טראמפ העלה את האפשרות של הכרה בקרים כשטח רוסי עוד שנים לפני שרוסיה פתחה בפלישה המלאה לאוקראינה. במהלך מירוץ הבחירות שלו ב-2016, ולאחר מכן במהלך כהונתו הראשונה, הנשיא אמר שוב ושוב כי הוא "יבחן" אם ארה"ב תפעל להכיר בסיפוח. "אנשי קרים, ממה ששמעתי, היו מעדיפים להיות עם רוסיה מאשר היכן שהם היו," אמר טראמפ במהלך ראיון ב-2018 . "וצריך להסתכל גם על זה."