
דו"ח האושר הבינלאומי שהתפרסם היום (חמישי) חושף כי על אף המלחמה והשסע החברתי, ישראל נותרה בין עשר המדינות המאושרות בעולם, עם אזרחים המדווחים על שביעות רצון גבוהה מחייהם. פינלנד מדורגת ראשונה במדד, ואחריה דנמרק, איסלנד, שוודיה והולנד. קוסטה ריקה מובילה את החמישייה השנייה, כשאחריה נורבגיה, ישראל, לוקסמבורג ומקסיקו.
ענת פנטי, חוקרת מדיניות אושר בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, מסבירה כי "למרות שנת המלחמה, ישראל שומרת על מקומה בעשירייה הפותחת של דירוג האושר העולמי ומובילה את העולם במדד איכות הקשרים החברתיים". היא מדגישה שהפער בין הדירוג הגבוה לבין התחושות הקשות של אזרחי ישראל מאז אוקטובר 2023 נובע מהשיטה בה נמדד הדו"ח.
עוד באתר:
לדבריה, "דו"ח האושר העולמי מתבסס על מדד שביעות הרצון מהחיים שהוא מדד שמשקף בעיקר פרמטרים חברתיים-מבניים כמו יציבות הכלכלה, רמת שירותי בריאות ותרומה לצדקה. זהו מדד יציב המשקף את חוסנה העמוק של החברה הישראלית, ולא בהכרח משקף את הרגשות היומיומיים של האוכלוסייה".
עם זאת, הדו"ח חושף גם השפעות ברורות של התקופה האחרונה על מצב הרוח של האזרחים. במדדים הרגשיים נרשמה עלייה חדה בתחושות שליליות, כאשר ישראל עלתה ברמות הדאגה, העצב והכעס מהמקום ה-119 בשנת 2023 (טרום המלחמה) למקום ה-50 בעולם. נתון זה משקף את השנה הקשה שעברה על האוכלוסייה.
סימן מדאיג נוסף בדו"ח הוא הירידה החדה באמון הציבור במוסדות המדינה. מדד תפיסת השחיתות מצביע על נסיגה משמעותית של ישראל, שדורגה השנה במקום ה-109, לעומת המקום ה-80 בשנת 2021. הירידה מבטאת שחיקה עמוקה באמון הציבורי בהנהגה, מגמה שמהווה אתגר משמעותי למערכת השלטונית וליציבות החברתית.