
רחל, תושבת ירושלים, פנתה לקו פניות הציבור של 'המוקד הציבורי' וחשפה סיפור שהחל לפני כשנתיים, בשבוע שלאחר פסח. בנה בן השלוש נפל בגינה, נפצע ודרש טיפול רפואי. לאחר התייעצות עם רופא בקו כללית אונליין, היא קיבלה הפניה למיון בהדסה הר הצופים, שם טופל הילד ושוחרר לביתו. "עד כאן הכל נראה בסדר," סיפרה רחל, "שכחנו מהסיפור." אולם, שנה וחצי לאחר מכן, הגיע מכתב מהדסה ובו דרישה לתשלום חוב של 2,939 שקלים עבור הטיפול – למרות ההפניה שהייתה בידיה.
התפתחות הדרמה – עיקול חשבון ללא התראה
עוד באתר:
רחל פעלה במהירות: היא פנתה לקופת חולים כללית, שם אישרו כי ההפניה תקינה ושלחו אותה מחדש להדסה לפי בקשת בית החולים. "אמרו לי שהעניין סודר, תהיי רגועה," היא מספרת. אך ארבעה חודשים לאחר מכן, לפני חודשיים, גילתה המשפחה כי חשבון הבנק שלהם עוקל. "לפני חודש הוציאו לנו 2,939 שקלים מהחשבון," אמרה רחל בתדהמה. כשפנתה להדסה, נאמר לה שהתיק הועבר למשרד עורכי דין חיצוני, ושם טענו כי המשפחה חתמה על מסמכים המעידים שהיא מודעת לחוב – טענה שרחל מכחישה בתוקף: "לא חתמנו על שום דבר, לא קיבלנו שום התראה."
תגובת בית החולים והמשך המאבק
בהדסה טענו כי המשפחה קיבלה "למעלה מחמש התראות, חלקן במסירה אישית," וכי הפנייה למשרד עורכי דין נעשתה רק לאחר שניסיונות הגבייה לא צלחו. "המערכת שלנו יעילה ומעודכנת," הוסיפו שם. אך רחל מתעקשת: "זה לא נכון, קיבלנו רק את המכתב הראשון." לאחר התכתבות עם עורך הדין, הוא הודה כי ההפניה התקבלה, אך דרש תשלום של 1,900 שקלים עבור "שירותי המשרד" – סכום שגם הוא נגבה בסופו של דבר מהחשבון.
הלל, מאזין נוסף, שיתף חוויה דומה משנת 2021 עם בית החולים שערי צדק. לאחר הפניה ממוקד מאוחדת למיון עקב חשש לירידה בתנועות עובר, הוא ומשפחתו שוחררו ללא בעיה. אך לאחר מספר חודשים קיבלו דרישה לתשלום חוב. "פניתי לקופה, שלחו מכתב שחרור, אבל המערכת של בית החולים מסובכת," סיפר הלל. גם במקרה זה, התלונה הצטרפה ל"צונאמי של תלונות" דומות. בשערי צדק טענו כי הם פועלים לפי נהלי משרד הבריאות, וכי לאחרונה יצרו נוהל חדש לבדיקת התחייבויות מול קופות החולים כדי למנוע עיקולים מיותרים.
איצ'ה דז'יאלובסקי, מהפורום להגנת הצרכן החרדי חשף בשידור כי למעלה ממאה תלונות דומות התקבלו, כולן קשורות להדסה ושערי צדק ולמשרד עורכי הדין עמית שווימר. "המשותף לכולם הוא שלא נעשה מאמץ ראוי להודיע לחייבים," אמר איצ'ה, והוסיף כי מדובר באנשים נורמטיביים ללא חובות אחרים. הוא הזכיר מקרים שבהם מכתבים נמסרו לכתובות שגויות, כמו "שכן בקומה" למי שגר בוילה.
המאזינים נקראו לפנות לפורום בטלפון 039-039-039 למוקד הציבורי עם תלונות דומות, תוך הבטחה להמשיך לעקוב אחרי הסיפור, כולל פנייה למשרד הבריאות ולגורמים נוספים כמו מבקר המדינה. "זו פעולה אלימה שפוגעת באזרחים, לא נוותר על זה", הצהיר המגיש צבי טסלר.
תגובות הדסה ושערי צדק
תגובת המרכז הרפואי הדסה: "לפי המתועד במסמכי הדסה, מדובר בחוב בגין טיפול במיון שלא הוסדר עבורו תשלום על ידי המשפחה (או טופס 17), חוב שעליו יודעת המשפחה למעלה משנה וחצי. המשפחה קיבלה למעלה מ-5 התראות, חלקן במסירה ביד באופן אישי לבני המשפחה, על אפשרות להסדרת החוב ללא כל קנס או תשלום נוסף.
הפנייה למשרד עורכי דין לשם גבייה מתבצעת על פי נהלי משרד הבריאות, זאת רק לאחר שכל ניסיונותינו לגביית החוב לא צולחים, וכך גם במקרה שתיארתם. מערכת גביית החובות בהדסה היא מן היעילות והמעודכנות שיש והפנייה אל החייבים מתבצעת תוך תיעוד מלא ומתן אפשרות בפרק זמן ארוך להסדרת החוב ללא כל תשלום נוסף.
כמובן, לאור קבלת ההתחייבות ועל אף האיחור הניכר בהגשתה, לא יגבו מהמשפחה דמי טיפול, והחוב שלה יצומצם לתשלום שכר משרד עורכי הדין בלבד", לשון התגובה.
תגובת המרכז הרפואי שערי צדק: "מלר"ד (מיון) בשערי צדק הוא הגדול ביותר בירושלים. בשנת 2024 טופלו כ 150 אלף מטופלים במלר"ד מבוגרים ומלר"ד הילדים שלנו.
הכיסוי עבור הטיפול במלר"ד (מיון) הינו בהתאם לנהלים שקבע משרד הבריאות.
ככל בתי החולים בארץ, אנו פועלים על פי נוהל גביה ואכיפה של משרד הבריאות.
בעת השחרור מהמיון מקבלים כל המטופלים הודעה כי יש לוודא ולהסדיר את נושא הכיסוי לטיפול במיון על מנת שלא יבוצעו הליכי אכיפה.
כדי למנוע הגעה לפעולות אכיפה, יצרנו בשבועות האחרונים נוהל חדש עם קופות החולים בו ייבדקו אל מול הקופות שמות מטופלים שאין הסדרה של ביקורם במיון ובמידה והם זכאים להתחייבות הנושא יטופל ללא כל הליכי אכיפה. הדבר הביא כבר לשינוי רב.
חשוב להדגיש רובם המכריע של המקרים ושל החובות מוסדר ומטופל ללא כל הליכי אכיפה מול המטופלים.
הפעלת הליכי אכיפה באמצעות משרד עו"ד חיצוני נעשית רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות להסדרת הכיסוי עבור הטיפול הרפואי ונשלחו תזכורות למטופלים.
גם כאן, רובם המכריע של המקרים המועברים לטיפול עו"ד חיצוני- מסתיימים ללא כל הוצאות של המטופלים.
אנו ממשיכים כל העת לשפר ולייעל את התהליכים כדי לתת מענה וטיפול מיטבי לכל מטופל ומטופלת".
האזינו לאייטם המלא – מתוך 'המוקד הציבורי' ב'קול חי':