
בהתפתחות מדאיגה נוספת בהתנכלות המתמשכת לעולם התורה, השופט יצחק עמית, שמינה את עצמו באופן חד צדדי לנשיא בית המשפט העליון, חשף כי בג"ץ שוקל לפסול את סעיף המוסדות התורניים בתקציב המדינה – צעד דרמטי שעלול להקשות עוד יותר על המצב הכלכלי שבו מצויות כיום משפחות חרדיות רבות. הדיון שהתקיים ביום שני שעבר, במסגרת עתירת התאחדות הסטודנטים נגד תוספת התקציב שקיבלו הישיבות בשנים 2023 ו-2024, חשף את כוונות בית המשפט. השופט יצחק עמית, אף הגדיר את העתירה כ"חומר נפץ בהיבט מסוים".
על פי הדיווח, ב'כלכליסט', השופט עמית אמר בדיון לפרקליטי המדינה: "אתם שמים לב איפה המיקוד אצלנו בנושא שנראה לכם מאוד טריוויאלי של (תמיכה ב-)מוסדות לעומת אנשים. הוא לא לגמרי טריוויאלי בעיני בית המשפט".
הטענה המרכזית שהעלו השופטים היא שהכוללים מעבירים את התקציב לאברכים כמלגות קיום, ובכך הם לכאורה מפרים את סעיף 3א לחוק יסודות התקציב המדבר על תמיכה במוסדות ולא באנשים. בשל חומרת הנושא, השופטים הורו להציע לארגוני ישיבות להצטרף לדיון כמשיבים.
עוד באתר:
השופטת יעל וילנר אף ציינה כי "לא צריך לבטל את חוק התקציב כדי לבטל את הסעיף בתקציב. אפשר לבטל את הסעיף". היא הוסיפה ש"הולכים לנגוס כאן בתקציב משמעותי של גוף כלשהו והגוף הזה לא נמצא כאן. זה מאוד בעייתי".
מספר בחורי הישיבות והאברכים המדווחים למשרד החינוך הגיע בדצמבר 2024 לשיא של 203.5 אלף, כן ירבו. מתוכם כ-125 אלף אברכים (91 אלף מתוכם מקבלים מימון). מהתקציב הזה משלם משרד החינוך תקציב בגובה של 850 שקל לחודש לכל אברך, שמשמש בסיס למלגה שנותן לו הכולל בסכום מוערך ממוצע של כ-2,000 שקל לחודש.
בתקציב 2023/4 הוגדל סעיף הישיבות מ-1.2 מיליארד שקל ל-1.7 מיליארד שקל כל שנה, אולם בג"ץ כבר הוציא ביוני שעבר צו ביניים שאסר להעביר מימון מתקציב הישיבות לתלמידי ישיבות ואברכים שאיבדו את מעמד דחיית השירות. התוצאה הייתה שכ-310 מיליון שקל מהתקציב חזרו לאוצר.
בדיון העלו השופטים גם את האפשרות שהתמיכה באברכים ולא במוסד יוצרת לדעתם בעיה חוקתית מבחינת עקרון השוויון, שאלה שמתעלמת כמובן מהערך החשוב של לימוד התורה. מדובר במתקפה נוספת על עולם התורה, לאחר שבשנים האחרונות נאלץ הציבור החרדי להתמודד עם שורת גזירות כלכליות, כולל קיצוצים בתקציבי חינוך ורווחה, במקביל לניסיונות לגיוס בני ישיבות.
נראה כי התאחדות הסטודנטים שהגישה את העתירה – תרה אחר כל דרך אפשרית לפגוע בתקציבי הישיבות, כפי שאמרה יו"ר ההתאחדות סיון קורן: "עתרנו לבג"ץ כדי להזכיר למדינה שאי אפשר להתעלם מהציבור הסטודנטיאלי. המדינה בוחרת להעביר מיליארדים למגזר אחד באופן שפוגע בעקרון השוויון". העובדה שבג"ץ מוכן להטיל ספק במנגנון התקצוב מעוררת חשש כבד בציבור החרדי, במה שנראה כמו המשך ישיר לרדיפת עולם התורה.