
תערוכה חדשה 'מבצע פינאלה' של אנו – מוזיאון העם היהודי, המציגה את מבצע לכידת אדולף אייכמן, נפתחה אמש (ראשון) במוזיאון הקולנוע בפוטסדאם גרמניה.
התערוכה הושקה לפני כ-13 שנים במוזיאון ונדדה ברחבי העולם במשך למעלה מ-12 שנים וזו צפויה להיות התחנה האחרונה בה תוצג תערוכה בעלת חשיבות היסטורית זו.
'מבצע פינאלה' מתעדת את סיפור לכידתו של פושע המלחמה הנאצי אדולף אייכמן על ידי ישראל ואת המשפט שנערך בעקבותיו. התערוכה, שנאצרה על ידי אבנר אברהם לשעבר איש מוסד, מציגה אוסף יוצא דופן של פריטים מקוריים ולצידם פריטים משוחזרים בקפידה ממבצע המוסד בשנת 1960. עוד בתערוכה הייחודית: סרטים וחומרים ויזואליים שהופקו במיוחד עבור התערוכה, ובהם: עדויות מצולמות מדמויות מפתח שהיו מעורבות בלכידת אייכמן ובמשפטו, כמו רפי איתן ואחרים שהשתתפו במשימה ההיסטורית.
עוד באתר:
המבקרים יוכלו לראות פריטים שנתפסו מאייכמן בעת לכידתו, ציוד מקורי ששימש את סוכני המוסד במהלך המבצע, כולל כיסוי העיניים בו השתמשו בעת הבאתו לישראל, ומוצגים אותנטיים רבים נוספים. התערוכה, שהוצגה במקור בבית התפוצות (כיום אנו-מוזיאון העם היהודי) וזכתה להצלחה רבה, מבוססת על חומרים שסיפק המוסד בנוגע ללכידת אייכמן.
לפני הצגתה בפוטסדאם, התערוכה הוצגה במינכן לפני כשנה, ולפני כן סיירה במקומות שונים ברחבי ארצות הברית, כמו: ניו יורק, קליבלנד, שיקגו, יוסטון, ניו אורלינס, ועוד. לאורך 12 שנות מסע הצגתה בארה"ב נחשפו מאות אלפים לסיפור הלכידה, כאשר כל גוף תרבות שאירח את התערוכה שילב התאמות מקומיות, כולל עדויות מוקלטות של ניצולי שואה בני האזור.
אירינה נבזלין, יו"ר אנו מוזיאון העם היהודי: ״הצגת התערוכה ‘מבצע פינאלה’ בגרמניה, שמונה עשורים לאחר תום המלחמה, היא רגע מלא משמעות וסמליות. היא לא רק עדות לכוחו של הצדק ההיסטורי, אלא גם להזכרת המחויבות שלנו לעתיד שבו זיכרון השואה ומורשת העם היהודי ממשיכים להישמע בקול ברור. בימים בהם האנטישמיות שבה להרים ראש, אנו מזכירים לעולם – עם ישראל חי, לא רק בהיסטוריה, אלא גם בהווה ובעתיד״.
עודד רביבי, מנכ"ל אנו – מוזיאון העם היהודי אומר: "גם לאחר עשרות שנים, התערוכה הזו מציגה סיפור מוחשי ומלא משמעות הנוגע ברבים, אירוע מכונן בהיסטוריה היהודית והישראלית. הפופולריות המתמשכת של התערוכה והמסע הבינלאומי הנרחב שעשתה משקפים את החשיבות המתמשכת והרלוונטיות של סיפור זה המגלם עוצמה ישראלית, צדק היסטורי ותיקון מוסרי".