
מאזינה שיתפה את הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון בדילמה קשה שחווה משפחתה. השיחה חשפה את הכאב העמוק של משפחה חרדית המתמודדת עם נערה בת 18 ש"מתדרדרת" – כדברי המאזינה – ואת חוסר האונים של ההורים והאחים מול מצבה.
המאזינה, שדיברה בשם אמה שהאזינה לשיחה, תיארה מצב מורכב בבית. אחותה הצעירה, בת 18, החלה "לנשור" כבר לפני שנים, וכיום המצב החמיר עד כדי כך שהיא נעדרת מהבית ימים שלמים, ישנה אצל אנשים שונים ומתנהגת בדרכים שמפרות את הסדר והערכים של המשפחה. "היא מבולבלת מאוד, לא יודעת צד לתפוס," סיפרה המאזינה, ורמזה בעדינות כי אחותה חוותה פגיעה קשה בילדותה – עובדה שמשפיעה עליה עד היום.
עוד באתר:
למרות שהנערה נמצאת בטיפול פסיכולוגי מזה שנה וחצי, המאזינה ציינה כי "זה לא עוזר שום דבר." המצב בבית הפך לכאוטי: האם והבת נמצאות בקונפליקט מתמשך, לעיתים אף חודש שלם ללא דיבור, בעוד האב מנסה לגשר ולקרב אותה באהבה ללא תנאים. "היא אוהבת אותם, בוכה ואומרת תודה שהם מבינים אותה," סיפרה המאזינה, "אבל ברגע שהיא מרגישה שהם נותנים בה אמון, היא בורחת שוב – ימים שלמים לא יודעים איפה היא."
ההשפעה חורגת מעבר למשפחה הגרעינית. אחים נשואים נמנעים מלהגיע לבית ההורים בשבתות ובחגים מחשש להשפעה שלילית על ילדיהם, שמושפעים מהמוזיקה וההתנהגות של הדודה הצעירה. "אנחנו משפחה של בני תורה," הדגישה המאזינה, "וזה גורם צער גדול להורים שלי."
הרב ג'ייקובסון פתח את תגובתו בהבעת צער עמוק והזדהות עם הכאב של המשפחה. "ליבי-ליבי על הכאב הגדול הזה שאבא חווה ואימא חווה, ואת וכל האחים והאחיות," אמר, והדגיש כי מדובר ב"כאב אותנטי ועמוק" שראוי להכרה ולא להדחקה. הוא פנה גם להורים אחרים המאזינים לתוכנית, וקרא להם לכבד את הכאב הזה ולא לבטל אותו, במיוחד כשמדובר בהורים שמוסרים נפש לחינוך ילדיהם בדרך התורה.
עם זאת, הרב הוסיף נקודה חשובה נוספת: "צריך להבין גם את הכאב של הבת." הוא הסביר כי הפגיעה שעברה הנערה בילדותה היא "כמו רציחה רגשית ונפשית," שמותירה צלקות עמוקות המשפיעות על יכולתה לתפקד ולראות תקווה בעתיד. "מי שסובל מפגיעה כזו, זה כאילו הרציחה קורה שוב ושוב," אמר, והשווה זאת למחלה קשה כמו סרטן, שבה כולם היו מגלים חמלה כלפי החולה ללא שיפוט.
הרב ג'ייקובסון קרא למשפחה לשנות את הגישה כלפי הנערה. לדבריו, דרישות ואולטימטומים כמו "פה בבית תתנהגי ככה" אינם מועילים במקרה כזה, אלא עלולים להחמיר את המצב. "היא חולה בנפשה ולא מסוגלת לראות את האור," הסביר, והדגיש כי התרופה היחידה היא אמונה ללא תנאים מצד המשפחה – אמונה שתעניק לה תחושת ביטחון ותקווה.
הוא המליץ למשפחה לפנות למומחה בעל ניסיון רב בטיפול בנערים ונערות במצבים דומים, ולא להסתפק בייעוץ כללי מרב או פסיכולוג ללא התמחות ספציפית. "צריך מישהו שטיפל בעשרות או מאות מקרים כאלה והצליח," אמר, והוסיף כי בתחום החרדי קשה למצוא מומחים כאלה, אך חשוב להתעקש ולחפש.
בסיום השיחה, הרב קרא למשפחה לסלק את ה"אגו החרדי" – התחושה ש"זה לא מתאים למשפחה שלנו" – ולהתמקד ביצירת מרחב בטוח עבור הנערה. "גם אם היא בועטת, תחייכו ותקנו לה סושי או גלידה," אמר בחיוך, והדגיש כי הגישה צריכה להיות נטולת ציפיות ושיפוטיות. "היא נלחמת על החיים שלה, וצריך להקרין לה ביטחון נפשי ורגשי – לאט-לאט היא תתרפא.
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':