
"כועס מאוד ומאוכזב" – כך הגדיר הנשיא האמריקני דונלד טראמפ את תחושותיו כלפי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בראיון שהעניק ל-NBC לאחרונה. התסכול של טראמפ ניכר, לאחר שהממשל האמריקני מתחיל להבין כי הסיכויים להשגת הפסקת אש באוקראינה בעתיד הקרוב נמוכים משמעותית ממה שקיוו בתחילה.
הנשיא האמריקני, שבתחילת כהונתו הנוכחית סימן את אפריל ומאי כיעד להשגת הפסקת אש, חש כעת כי פוטין "מורח" במכוון את התקדמות המגעים לסיום הלחימה. כתגובה, מעוניין טראמפ להדק את אכיפת הסנקציות המוטלות על רוסיה ואף איים להטיל מכסים משניים של 25%-50% על מדינות שירכשו נפט רוסי.
דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'יימס יואיט, הצהיר כי "קיים תסכול עמוק מממשלת רוסיה בכל הנוגע למשא ומתן", והדגיש שהנשיא הבהיר כי ישקול להחמיר את הצעדים נגד הנפט הרוסי "אם הם לא יהיו רציניים לגבי סיום הסכסוך בדרכי שלום".
המטרה: לחץ על "צי הצללים"
עוד באתר:
בשלב ראשון, מתכנן הבית הלבן להגביר את אכיפת הסנקציות הקיימות, בדגש על "צי הצללים" של רוסיה – צי אוניות המשמש להובלת למעלה מ-60% מיצוא הנפט הרוסי, תוך עקיפת המגבלות הבינלאומיות. לפי גורמים מעורבים, כיום מידת האכיפה של הסנקציות עומדת על כ-30% בלבד, ובממשל מעוניינים להעלות משמעותית את האחוז הזה כדי להגביר את הלחץ על פוטין.
ההחלטה להחריף את הצעדים מגיעה לאחר שבסוף השבוע האחרון הכירו בכירים בבית הלבן ובמחלקת המדינה בכך שפוטין מתנגד באופן פעיל לניסיונות האמריקנים להשיג הסכם שלום בר-קיימא, והחלו לדון באמצעים כלכליים ודיפלומטיים שיוכלו לדחוף את רוסיה להתקרב להסכם.
המפגש המתוכנן השבוע בין קיריל דמיטרייב, שליחו המיוחד של פוטין, לבין סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ, עשוי להיות מכריע בהבנת כוונותיה האמיתיות של מוסקבה.
ספקות גוברים בממשל
שר החוץ האמריקני מרקו רוביו כבר הביע את ספקותיו בפני שרי החוץ של המדינות הבלטיות, כשהבהיר כי השלום באוקראינה "אינו מובטח" וציין שארה"ב "עדיין רחוקה מהשגת הסכם".
עם זאת, לא רק רוסיה נמצאת תחת ביקורת מצד טראמפ. הנשיא אף הביע תסכול מהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, במיוחד לאחר שקייב נסוגה שוב מהסכם המינרלים עם ארה"ב. "אם הוא יעשה את זה יהיו לו בעיות גדולות מאוד", הזהיר טראמפ.
חשש ממתקפה רוסית חדשה
בינתיים, באוקראינה גוברים החששות מפני מתקפה רוסית נרחבת שעלולה להימשך לאורך שנת 2025. זלנסקי טען בביקורו בפריז כי המודיעין האוקראיני מעריך שרוסיה מתכוננת למתקפות חדשות בצפון-מזרח המדינה בגזרת סומי וחארקוב, וכן בגזרת זפוריז'יה בדרום.
"הם מושכים את השיחות ומנסים לגרום לארה"ב להיתקע בדיונים אינסופיים וחסרי תועלת על 'תנאים' מזויפים רק כדי לקנות זמן – ואז לנסות לתפוס עוד שטח," הזהיר זלנסקי.
מפקדים צבאיים ואנליסטים אוקראינים מעריכים כי הקרמלין נערך למתקפה רב-כיוונית משולבת לאורך קו החזית באורך 1,000 ק"מ. אנליסט צבאי אוקראיני הקשור למטה הכללי של הצבא בקייב מסר כי "הם מכינים פעולות התקפיות בחזית שאמורות להימשך בין שישה לתשעה חודשים, כמעט כל 2025."
דרישות בלתי סבירות
אחד המכשולים המרכזיים להתקדמות בשיחות השלום הוא הדרישות המקסימליסטיות שמציב פוטין, הכוללות בין היתר נסיגה של כוחות נאט"ו וארה"ב מפעילות צבאית באירופה, במיוחד במדינות הגובלות עם רוסיה, וסירוב לפריסת כוחות שמירת שלום באוקראינה כחלק מהסכם – מהלך שמקודם על ידי בריטניה וצרפת.
בכירים בממשל האמריקני, בהם רוביו, היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ והגנרל קית' קלוג, שליח הממשל לאוקראינה, מביעים ספקות בנוגע למידת יכולתה של ארה"ב להשפיע על פוטין ללא ויתורים משמעותיים מצידה ומצד אירופה.
נראה כי טראמפ, שהציב את סיום המלחמה באוקראינה כיעד מרכזי בכהונתו השנייה, מתחיל להבין שהדרך להשגת הסכם שלום ארוכה ומורכבת הרבה יותר מכפי שהעריך בתחילה.