
בהתבסס על מחקר חדש שפרסם היום (חמישי, 3.4.25) הביטוח הלאומי, עולה תמונה מדאיגה בנוגע לפערים בחיסכון לעתיד הילדים בישראל במסגרת תוכנית "חיסכון לכל ילד". המחקר, שנערך בשיתוף חוקרים מבנק ישראל והאוניברסיטה העברית, בחן את דפוסי ההפקדה של הורים עבור 2,342,277 ילדים בגילי חצי שנה עד 15 שנים.
מהנתונים עולה כי פחות משני שליש מההורים היהודים הלא-חרדים (62%) בחרו להכפיל את סכום החיסכון החודשי שמופקד על ידי המדינה, ואילו בחברה הערבית הנתון צונח ל-23% בלבד.
עוד באתר:
החברה החרדית מציגה שיעור הכפלה של 39% בלבד – נמוך מהחברה היהודית הלא-חרדית אך גבוה מהחברה הערבית. עם זאת, הורים חרדים נוטים להכפיל את החיסכון לבנות בשיעור גבוה יותר מאשר לבנים – פער של 7% לטובת הבנות, לעומת זאת במגזר הערבי, חוסכים ההורים יותר עבור הבנים.
עוד עולה מהמחקר: כאשר מדובר בילד הראשון אחוז ההורים המכפילים את סכום החיסכון עולה: 64% מההורים היהודים הלא חרדים מכפילים את סכום הפיקדון לעומת 43% בחברה החרדית וכן 25% בחברה הערבית.
עוד עולה כי עבור ילד לא ראשון במשפחה הנתונים מראים ירידה כאשר 60.9% בחברה היהודית הלא חרדית לעומת 37% בחברה החרדית וכן 20% בחברה הערבית.
תוכנית "חיסכון לכל ילד", הושקה בינואר 2017 במטרה להבטיח לכל ילדי ישראל חיסכון שישמש אותם בהגיעם לגיל 18 או 21. במסגרת התוכנית, מדינת ישראל מפקידה מדי חודש 50 ש"ח (צמוד למדד המחירים, בשנת 2024 הסכום עומד על 57 ₪) לחשבון חיסכון בבנק או בקופת גמל, ולהורים ניתנת אפשרות להכפיל את סכום החיסכון מקצבת הילדים.
עוד עולה מהמחקר:
•הנטייה להכפיל את החיסכון גבוהה יותר כאשר הכנסת האב או האם מעבודה מצויה בחמישון העליון, ונמוכה כאשר ההכנסות של כל אחד מהם מצויה בחמישון התחתון.
•במשפחות שבהן לאב או לאם יש הכנסה מביטוח לאומי באחת לפחות מהקצבאות הבאות: הבטחת הכנסה, דמי אבטלה, גמלת נכות, דמי פגיעה ונכות מעבודה – הנטייה להכפיל את סכום החיסכון לרוב גבוהה יותר.
•הורים עם השכלה אקדמית, שני ההורים אינם פרודים נוטים באופן גבוהה יותר להכפיל את סכום החיסכון לכל ילד.
•ככל שהילד גדול יותר כך הנטייה להכפלת החיסכון קטנה יותר בקרב הורים בחברה היהודית הלא חרדית והחברה הערבית.