
מהלך שיכול להעיד על שינוי דרמטי במאזן הכוחות בלבנון מתרחש בימים אלה בצפון המדינה: לאחר שנים של דחיות והתנגדויות, ממשלת לבנון החדשה מקדמת את הפעלתו של שדה תעופה אזרחי נוסף, באופן שמשקף את היחלשותו המשמעותית של ארגון הטרור חיזבאללה.
מקורות לבנוניים מדווחים כי הממשלה בראשות נואף סלאם מקדמת תוכנית להפעלת שדה התעופה אל-קליעאת בצפון לבנון, שכיום משמש את הצבא הלבנוני אך בעבר שימש גם לטיסות אזרחיות. בשורת התפתחויות בחודשים האחרונים, כולל ביקור רשמי של ראש הממשלה בשדה עצמו, נראה כי המהלך צובר תאוצה משמעותית.
עוד באתר:
היוזמה להפעלת שדה תעופה נוסף בלבנון אינה חדשה. כיום פועל במדינה שדה תעופה אזרחי אחד בלבד – נמל התעופה רפיק אל-חרירי בביירות. מיקומו בסמוך לדאחייה, מעוזו של ארגון הטרור חיזבאללה, הפך אותו לפגיע במיוחד בעתות משבר, כאשר כל התפתחות ביטחונית או אפילו הפגנות של תומכי ארגון הטרור עלולות להשפיע על תפקודו.
במרץ האחרון הכריז ראש הממשלה הלבנוני כי בתוך שנה יחזור שדה התעופה הצפוני לפעילות אזרחית, וגילה שכבר הושג הסכם לביצוע בדיקת היתכנות עם תוכנית להצגת מתווה ראשוני תוך שלושה חודשים. אמנם שר התחבורה הלבנוני הבהיר השבוע כי טרם נקבע תאריך סופי להפעלה, אך התהליך בהחלט מתקדם.
מה שהופך את המהלך למשמעותי במיוחד הוא העיתוי והנסיבות. בעבר, כאשר חיזבאללה היה בשיא כוחו הפוליטי, ארגון הטרור התנגד בתוקף להפעלת שדה תעופה נוסף שלא יהיה תחת שליטתו, במיוחד באזור שאינו מזוהה עמו כמו צפון לבנון. כעת, אחרי מבצע "חצי הצפון" בו חוסל מנהיג ארגון הטרור, רב המרצחים חסן נסראללה, ונפגעו תשתיותיו, יכולתו להתנגד למהלכים ממשלתיים פחתה משמעותית.
סוגיית הפעלת שדה התעופה הצפוני עלתה לכותרות במהלך המלחמה האחרונה, כאשר גורמים לבנוניים רבים קראו להפעילו כדי למנוע מצור אפשרי במקרה של הסלמה. באוגוסט, מנהיג מפלגת הכוחות הלבנוניים, סמיר ג'עג'ע, תהה פומבית מדוע הממשלה מסרבת להפעיל את השדה, במיוחד כשהתשתית כמעט מוכנה ונדרש רק ציוד טכני מסוים.
במקביל, ניתן לזהות "ניקוי אורוות" גם בנמל התעופה הקיים בביירות. דיווחים מהימים האחרונים מצביעים על כך שמנגנון הביטחון של הנמל שלל רישיונות של עובדים רבים המזוהים עם חיזבאללה. שר העבודה החדש אף החליף את מנכ"ל התעופה האזרחית, שמונה לפי דיווחים בלחץ חיזבאללה ושנטען כלפיו כי היה מעורב בשחיתות.
השר אף הבהיר לאחרונה שאיסור הטיסות מאיראן ללבנון נותר בתוקף – צעד נוסף המסמן את אובדן האחיזה של חיזבאללה ואיראן במוקדי הכוח במדינה.