
מקורות באיראן חשפו בשעות האחרונות את הפרטים המלאים על המגעים הדיפלומטיים הצפויים בין טהראן לוושינגטון, שיתחילו בשבת הקרובה. לפי הדיווחים האיראנים, המפגש ההיסטורי יתקיים במדינת עומאן, שתשמש כמתווכת בין הצדדים.
הדיווחים מטהראן מגיעים שעות לאחר הצהרתו המפתיעה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שחשף במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, כי ארצו תחל במגעים ישירים עם איראן במטרה להגיע להסכם גרעין חדש.
עוד באתר:
"איראן וארצות הברית ייפגשו בשבת בעומאן לשיחות עקיפות. זו הזדמנות וגם מבחן – הכדור בידיים של ארצות הברית", הצהיר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בהודעה רשמית, בתגובה לדברי טראמפ.
מי יהיו הנציגים?
על פי הדיווחים, את טהראן ייצג שר החוץ עראקצ'י עצמו, דמות מוכרת בזירה הבינלאומית שהיה אדריכל מרכזי בהסכם הגרעין משנת 2015. מנגד, את ארצות הברית ייצג סטיב וויטקוף, שמונה לאחרונה לתפקיד שליח מיוחד של טראמפ.
וויטקוף הפך לדמות מוכרת בישראל בחודשים האחרונים לאחר שמילא תפקיד מרכזי בתיווך עסקת החטופים השנייה בין ישראל לארגון הטרור חמאס, וכן במגעים בין רוסיה לאוקראינה. על פי ההערכות וויטקוף נחשב לבעל גישה מתונה יחסית בממשל האמריקני כלפי סוגיית הגרעין האיראני.
שלבים הדרגתיים
על אף שטראמפ התייחס למגעים כ"שיחות ישירות", מקורות בטהראן הבהירו כי בשלב הראשון מדובר בשיחות עקיפות בלבד, דרך מתווכים עומאנים. שלושה מקורות איראנים, שצוטטו בניו יורק טיימס, חשפו כי ממשלתם העבירה מסר ברור לוושינגטון: רק אם סבב השיחות הראשון יוביל להתקדמות משמעותית, טהראן תהיה מוכנה לקיים שיחות ישירות.
בחירת עומאן כמארחת המפגש אינה מקרית – הסולטנות שימשה בעבר כערוץ דיסקרטי למגעים בין שתי המדינות, ונחשבת למתווכת האמינה ביותר עבור איראן.
בצל האיום
את הרקע לשיחות המתוכננות סיפק טראמפ עצמו בהצהרתו לצד נתניהו, בה שילב הבטחה ואיום: "אני חושב שכולם מסכימים שכמובן הסכם דיפלומטי יהיה הטוב מכל, אך אם לא – נצטרך לעשות את מה שנחוץ. אני מקווה שנוכל להימנע מלעשות משהו אחר, אבל הדבר יכול להיות מסוכן מאוד."
גם נתניהו, שהתנגד נחרצות להסכם הגרעין משנת 2015, הביע תמיכה זהירה בערוץ הדיפלומטי: "כולנו מאוחדים במטרה שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני. זה יכול לקרות באופן דיפלומטי, כמו שקרה בלוב, אני חושב שזה יכול להיות פתרון טוב."