
רשות מקרקעי ישראל – הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, החברה הממשלתית לתיירות, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע יוצאים במיזם שיקום ושדרוג שביל ישראל בעלות של כ-30.6 מיליון ₪
שביל ישראל, המציין השנה 30 שנה להיווסדו, נחנך על ידי החברה להגנת הטבע, בשנת 1995, במטרה ליצור שביל הליכה רגלי, לאורך מדינת ישראל. השביל מתחיל בחרמון שבצפון ומסתיים בבית ספר שדה אילת שבדרום ואורכו כיום, הוא כ – 1100 ק"מ. על תחזוקת השביל, אחראים צוותי רשות הטבע והגנים וצוות סימון שבילים, של החברה להגנת הטבע אשר אחראי גם על סימון השביל עצמו. בשנת 2012, נבחר שביל ישראל, לאחד מ – 20 מסלולי הטיולים הטובים ביותר בעולם, מטעם מגזין הנשיונל ג'יאוגרפיק.
עוד באתר:
מטרת המיזם הוא שדרוג משמעותי של התשתיות הפיזיות, האינפורמטיביות והווירטואליות של שביל ישראל, אשר יהלמו את מעמדו כתשתית לאומית. המיזם יוגשם באמצעות 3 דרכי פעולה עיקריות.
המיזם, מתוקצב על ידי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י). הקרן פועלת מזה כעשור לקידום השמירה, הפיתוח הסביבתי והטיפוח של אתרי טבע ושטחים הפתוחים בישראל. באמצעות הקרן, בעשור האחרון רמ"י תקצבה כ-1.5 מיליארד ₪ כ-1,110 מיזמים שונים. בישיבת הקרן האחרונה, אושר תקצוב של כ-150 מיליון ₪ לשיקום אזורים שנפגעו במהלך מלחמת 'חרבות ברזל'. מדי שנה אלפי ישראלים זוכים ליהנות מהאתרים הרבים שהקרן טיפחה והשביחה ביניהם: פארק אקולוגי הוד השרון, פארק אריאל שרון, נחל שקמה, נחל ציפורי, שביל בן גוריון בשדה בוקר, עמק חפר ועוד.
המרחב פיזי
שיפור התשתית הפיזית של שביל ישראל באמצעות סימון, שילוט, תשתיות לינה ומים בתחום שמורות הטבע והגנים הלאומיים. שיפור תוואי השביל והסטתו באזורים בעייתיים לטובת בטיחות ונוחות, סימון מדויק לאורך כל המסלול, הנגשת מקורות מים בצפון ובדרום, שדרוג חניוני לילה והקמת בקתות לינה חינמיות בבתי ספר שדה, וכן עדכון והשבחת השילוט בנקודות מפתח בשלוש שפות, כולל שלטי הכוונה לאתרים סמוכים – הכול במטרה להפוך את השביל לתשתית מזמינה, בטוחה ונגישה לכל.
יצירת תשתית מידע וירטואלית למטיילים הנגשת מידע למטיילים באמצעות אפליקציה, באופן שיאפשר למירב האוכלוסיות לטייל בשביל בהנאה ובבטחה. האפליקציה הרשמית והייעודית למטיילי שביל ישראל תספק מידע עדכני, נגיש וחינמי על השביל – כולל ניווט אופליין, רמות קושי, ציוד נדרש, מקומות לינה, נקודות מים ומידע על מלאכי שביל. האפליקציה תציע תכנים על אתרי טבע ונוף, תנאי מזג אוויר, כללי התנהגות בשביל ואפשרות ליצירת קשר בין מטיילים, וגם תתורגם לאנגלית. בנוסף, יונגש תוכן דיגיטלי חינמי לציבור הרחב, כמו פודקאסטים, סרטונים, תיאורי מסלול וכתבות שיעודדו היכרות עם שביל ישראל.
יצירת מרחב קהילתי
גיבוש וטיפוח קהילות מקומיות לאורך השביל ואירועי תוכן לציבור הרחב. המרחב הקהילתי של שביל ישראל יתמקד בחיזוק הקשר בין הקהילה לשביל, באמצעות אימוץ קטעים על ידי קהילות מקומיות, טיפול שוטף בשביל, התרעות על מפגעים, וחיבור עסקים מקומיים למטיילים עם הצעות ערך מותאמות כמו לינה, אוכל וציוד. ירוכז מידע על מיזמים קיימים, יפורסם קול קורא למיזמים חדשים כמו השאלת ציוד או ספריית שביל, ויתבצע מחקר חברתי שיבחן את סוג המטיילים, שביעות רצונם והפעילויות בשביל – לצורך שיפור ולמידה מתמשכת.
ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, יו"ר הקרן לשמירה על שטחים פתוחים: "בישיבת הקרן האחרונה אישרנו תקציב של כ-400 מיליון ש"ח לפיתוח ושיקום למעלה מ-150 פרויקטים ברחבי הארץ, ושביל ישראל הוא אחד המרכזיים שבהם. שמירה על המגוון הביולוגי במרחביה הפתוחים של הארץ, לצד שימורם, שיקומם והנגשתם לציבור הוא שירות שאנחנו מעניקים לציבור הישראלי על כל גווניו ורבדיו."
אלעד ארנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות: "שביל ישראל הוא לא רק מסלול הליכה, אלא סמל לתרבות ולמורשת ישראלית. החברה הממשלתית לתיירות גאה להיות חלק מהמהלך לשדרגו ולחבר אותו יותר ויותר לאוכלוסיות השונות, תוך דגש על נגישות ובטיחות. עם הידע הטכנולוגי החדש, השדרוגים הפיזיים והמרחב הקהילתי, מטרתנו היא להבטיח ששביל ישראל יישאר נכס לאומי שמשרת את כלל הציבור ויוצר חוויות בלתי נשכחות עבור המטיילים בו."
רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים: "אני שמחה להיות שותפה לבשורה הגדולה שאנו מביאים היום למטיילים ולמטיילות – הישראלים והתיירים.
שביט סער וקסלר, מנהלת הוועדה לשבילי ישראל: "הוועדה לשבילי ישראל מחפשת לשפר ולשדרג את מערך שבילי הטיולים בארץ כל הזמן. אנחנו מאמינים בטיילות כאמצעי שמחבר את המטייל לטבע ולסביבה הארצישראלית. בזכות הפרויקט החשוב שהיום מתחיל מטיילי שביל ישראל ייהנו מתנאי הליכה משופרים. כבר בעונה הבאה של היציאה לשביל, המטיילים יתחילו להרגיש בשינוי."